- ndz cze 12, 2011 8:28 am
Cześć wszystkim, Jak już wskazuje tytuł, chcę odejść od Sparkasse. Teraz zarabiam pieniądze i teraz chcą pobierać opłatę za prowadzenie konta miesięcznie. I nie widzę w tym sensu, zwłaszcza w świetle wydarzeń minionych lat i dlatego, że ta sama oferta jest dostępna gdzieś indziej taniej lub za darmo. Mam już konto w DKB ze względu na kartę kredytową, ale nie chcę go używać jako konta wynagrodzeniowego, ale raczej do oszczędzania i tak dalej. Wszystko, co związane z kontem, załatwiam online lub telefonicznie. Nie wiem, czy powinienem pójść do banku, który ma okienka, czyli nie jest bankiem internetowym. Istnieją także banki bezpłatne (Commerzbank, Norisbank, Postbank). W każdym razie fajnie byłoby, gdyby istniała możliwość podłączenia do tego konta depozytu, czyli również zakupu akcji. Jeśli jest to możliwe tylko przy znacznych opłatach, to nieważne, wtedy założyłbym osobne konto. Bankowość internetowa powinna umożliwiać przeprowadzanie transakcji bez SMS-TAN lub listy TAN na papierze, ponieważ w najbliższym czasie będę podróżować za granicą i będę potrzebował dostępu (istnieją generatory TAN lub urządzenia, które trzyma się przed ekranem). W internecie znajdziesz wiele informacji, ale zawsze mam trochę wątpliwości, zwłaszcza jeśli strony internetowe służą tylko do prezentowania bezpłatnych kont osobistych (wystarczy wyszukać bezpłatne konto osobiste). Dlatego chciałem zapytać tutaj, bo na pewno niektórzy z was mieli do czynienia z takimi rzeczami, także z przenoszeniem konta i tak dalej. Pozdrowienia Mattes