Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zmiana konta bieżącego WHEN z dala od Sparkasse) - Ale dokąd?

Napisany przez Mattes_01
Cześć wszystkim, Jak już wskazuje tytuł, chcę odejść od Sparkasse. Teraz zarabiam pieniądze i teraz chcą pobierać opłatę za prowadzenie konta miesięcznie. I nie widzę w tym sensu, zwłaszcza w świetle wydarzeń minionych lat i dlatego, że ta sama oferta jest dostępna gdzieś indziej taniej lub za darmo. Mam już konto w DKB ze względu na kartę kredytową, ale nie chcę go używać jako konta wynagrodzeniowego, ale raczej do oszczędzania i tak dalej. Wszystko, co związane z kontem, załatwiam online lub telefonicznie. Nie wiem, czy powinienem pójść do banku, który ma okienka, czyli nie jest bankiem internetowym. Istnieją także banki bezpłatne (Commerzbank, Norisbank, Postbank). W każdym razie fajnie byłoby, gdyby istniała możliwość podłączenia do tego konta depozytu, czyli również zakupu akcji. Jeśli jest to możliwe tylko przy znacznych opłatach, to nieważne, wtedy założyłbym osobne konto. Bankowość internetowa powinna umożliwiać przeprowadzanie transakcji bez SMS-TAN lub listy TAN na papierze, ponieważ w najbliższym czasie będę podróżować za granicą i będę potrzebował dostępu (istnieją generatory TAN lub urządzenia, które trzyma się przed ekranem). W internecie znajdziesz wiele informacji, ale zawsze mam trochę wątpliwości, zwłaszcza jeśli strony internetowe służą tylko do prezentowania bezpłatnych kont osobistych (wystarczy wyszukać bezpłatne konto osobiste). Dlatego chciałem zapytać tutaj, bo na pewno niektórzy z was mieli do czynienia z takimi rzeczami, także z przenoszeniem konta i tak dalej. Pozdrowienia Mattes

Napisany przez 2Bolitho
comdirect przychodzi mi do głowy spontanicznie, oferta jest dobra, a dodatkowo mamy bezpłatne konto maklerskie. Opłaty za transakcje są także w porządku. Kody TAN są dostarczane blokowo. Nie mam pojęcia, czy jest inna opcja.

Napisany przez Doso
DKB powinno być dobre, do tej pory miałem tylko dobre doświadczenia z ING-DiBa.

Napisany przez ProperSoul
Hej Mattes, nie wiem, w jakich granicach poruszają się opłaty za prowadzenie konta w twoim lokalnym banku oszczędnościowym, ale zacząłbym od zapytania w swoim lokalnym banku oszczędnościowym, czy i jakie opłaty za prowadzenie konta internetowego są naliczane. Istnieją banki oszczędnościowe, które oferują to bezpłatnie, są też takie, gdzie kosztuje to poniżej 1 euro itd. Ponadto nie wiem, czy chcesz/możesz zrezygnować z karty bankowej. Jeśli chcesz zachować wygodę tej karty, gorąco polecam 1822direkt. Jest to internetowa filia banku oszczędnościowego we Frankfurcie i jeśli dobrze pamiętam, należy do Związku Banków Spółdzielczych. Dołączona jest karta bankomatowa Sparkassen-ec-Karte, z którą można bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym terenie Niemiec ze wszystkich bankomatów banków oszczędnościowych. Niestety, nie mam osobistego doświadczenia z bankowością internetową ani obsługą 1822direkt. Alternatywą byłoby rozważenie comdirect, ponieważ dzięki karcie bankomatowej comdirect można bezpłatnie wypłacać gotówkę ze wszystkich bankomatów Grupy Cash-Group. Są to dwa darmowe konta oszczędnościowe, dzięki którym możesz bez użycia karty kredytowej bezpłatnie wypłacać gotówkę z dwóch największych sieci bankomatów w Niemczech. Ja sam mam zwykłe konto oszczędnościowe w lokalnym banku oszczędnościowym - kosztuje 95 centów miesięcznie, ponieważ prowadzę je wyłącznie online - oraz również konto DKB Cash ze względu na kartę kredytową. konto DKB Cash znalazłem wtedy dzięki 321finanzcheck.de w porównywarce. Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Ci trochę. Pozdrowienia

Napisany przez Arkos
Doso pisze: DKB powinno być całkiem dobre, ja miałem dotychczas tylko dobre doświadczenia z ING-DiBa.
Ja nie. Tam nie dostaniesz przekroczenia limitu! A to, co oferuje ComDirect, nie zawsze jest tanie. Bo jeśli coś się stanie, musisz zadzwonić do nich jako banku bezpośredniego, co sprawi, że stracisz sporo pieniędzy. Czasem bardziej opłaca się płacić opłatę za prowadzenie konta w innych bankach. Jeśli chodzi o Commerzbank, nie mam własnych doświadczeń, ale czytałem, że nie ma się najlepiej, czyż nie słyszałeś o tym w mediach? Przepraszam za tę całą negatywną opinię, jestem po prostu trochę sfrustrowany ;-) Jeśli jednak znajdziesz dobrą bankowość, daj nam znać ;-)

Napisany przez Doso
Diba direct od razu zwiększyła mi limit debetowy i mogę go jeszcze bardziej podnieść, prawdopodobnie do 3-krotności pensji netto, jak niemal wszędzie. Nawet w ING-Diba można to zrobić wygodnie za pośrednictwem bankowości internetowej. Do tej pory tylko raz dzwoniłem do ING-Diba, żeby odblokować bankowość internetową, ponieważ za często wpisywałem złą PIN. Naprawdę nie było to bardzo drogie, resztę można zrobić wszystko za pośrednictwem bankowości internetowej.

Napisany przez niceoak
Cześć, właśnie przeprowadziłem się z Flensburga do Norymbergi i szukam nowego konta bankowego - więc mam ten sam problem co mówca przedemną - opłaty mojego starego banku z czerwoną literą S długo mnie irytowały... Teraz natrafiłem na tę ofertę Sparda-Bank: https://www.sparda-n.de/kostenloses-girokonto.php Macie jakieś doświadczenia z tym bankiem? Dzięki za pomoc - Jens...

Napisany przez 2Escorpio
niceoak pisze: Cześć, właśnie przeprowadziłem się z Flensburga do Norymbergii i szukam nowego konta osobistego - więc mam ten sam problem co mój poprzednik - opłaty mojego starego banku z czerwoną literą S denerwowały mnie od dawna... Teraz natknąłem się na tę ofertę od Banku Sparda: https://www.sparda-n.de/kostenloses-girokonto.php Czy macie jakieś doświadczenia z tą bankiem? Dziękuję za Waszą pomoc - Jens...
Ogólnie rzecz biorąc, Sparda to dobry bank, ale z tego co wiem, trzeba mieć dochód. Osoby samozatrudnione, bezrobotne itp. Z REGUŁY nie są akceptowane, a w przypadku zwolnienia z pracy, konto zostaje zlikwidowane. Istnieją jednak wyjątki, ale nie mają one ściśle określonych zasad. Oczywiście należy także zapłacić wkład spółdzielczy w wysokości 52 euro.

Napisany przez ThaGambler
Ja, polecam stronę www.skatbank.de (darmowe wypłaty pieniędzy na terenie całych Niemiec ze wszystkich bankomatów Volksbank i Raiffeisenbank). Więcej informacji na stronie, na wstępie nie jest wymagany żaden minimalny depozyt!! Istnieje również możliwość korzystania z konta za pomocą generatora TAN, jednorazowy koszt tego to około 14 € wraz z wysyłką, a następnie może być wykorzystany dla każdego konta internetowego oferującego tę metodę. Możliwe jest również zarządzanie portfelem inwestycyjnym w aplikacji online.

Napisany przez niceoak
Witajcie, dzięki za wskazówki - wczoraj wieczorem byłem w banku Sparda w norymberskiej strefie dla pieszych i jeszcze raz ich wypytalem... > nie wymagany jest minimalny dochód > tylko wpływ z pensji, wynagrodzenia lub renty > dzięki metodyce mobiletan oszczędzam na generatorze tan > z kartą mastercard mogę wypłacać w całej Europie za 1 euro > 52 euro to prawda, udział w spółdzielni... @Escorpio -> B R A K wypowiedzenia konta w przypadku bezrobocia

Napisany przez 2Escorpio
niceoak pisze: @Escorpio -> K E I N E Kontokündigung bei Arbeitslosigkeit
Dlatego przyjaciel, który wcześniej był pracownikiem, postanowił założyć własną działalność i dzięki temu znacząco lepiej zarabia. Bank uprzejmie (zrezygnował z przekroczenia stanu konta, zablokował kartę kredytową itp.) poprosił go o zamknięcie konta, ponieważ nie posiada regularnych dochodów. Dlaczego zatem utrzymują klientów, którzy są bezrobotni (co zwykle oznacza dla banku jeszcze mniejsze obroty), to naprawdę mnie dziwi.

Napisany przez Doso
Największą wadą w Sparda jest niestety wybór bankomatów. Sparda należy do Cash-Pool, który posiada najmniej bankomatów spośród zrzeszeń. Niemniej jednak można również podjąć gotówkę w Postbanku, co daje ogólnie dostęp do 4300 bankomatów. Dla porównania: Sparkassen ma około 22 000 bankomatów, a banki VR około 18 000 bankomatów.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Największym minusem w przypadku Sparda jest niestety wybór bankomatów. Sparda należy do Cash-Pool, który ma najmniej bankomatów spośród związków. Co prawda można także podjąć pieniądze w Postbank i w ten sposób mamy dostęp do 4300 bankomatów. Dla porównania: Sparkassen posiada około 22 000 bankomatów, a banki VR mają około 18 000 bankomatów.
Czy można podjąć pieniądze z karty Sparda w Postbank? Przecież są one w Cash Group, a nie w Cash Pool.

Napisany przez Doso
Nie jestem pewien, czy dotyczy to wszystkich banków Sparda. W Sparda München (Bawaria) i niektórych innych jest to możliwe. Prawdopodobnie Sparda zawarła oddzielną umowę z Postbank. Grupa Cash Group nie jest dotknięta tym problemem.

Napisany przez MisterRob
Tak więc polecam poprosić o przesłanie porównania najlepszych 3 kont osobistych uwzględniające najważniejsze cechy, jakie powinno mieć konto osobiste. Najlepiej na poniższy link. Tam miałem dotąd najlepsze doświadczenia

Napisany przez Chrissi
No cóż, alternatyw jest wiele. Jednakże nie polecałbym ci zmiany. Miałem z nimi złe doświadczenia. Usługi Volksbank i Sparkasse są naprawdę niezrównane! Znasz bank, który udostępnia tak wiele bankomatów, gdzie zawsze znajdziesz oddział w pobliżu, gdzie znajdziesz odpowiedniego doradcę na każdą potrzebę, który zna cię nawet z imienia? Co zrobisz, jeśli chcesz zbudować Dom lub kupić BMW albo coś innego? Kto doradzi ci w sprawie kredytu. Oczywiście, że to sobie dobrze płacą, ale uwierz mi, warto. Czy zapytałeś, czy usługa bankowości internetowej jest płatna? Niektóre Sparkassen oferują ten rodzaj prowadzenia konta bez opłat. Tak robi moja. Przemyśl to dobrze, odradzam zmiany! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o koncie osobistym, być może zainteresuje cię blog, który założyłem z przyjacielem...

Napisany przez Naseweis

Taa, Alternatyw jest wiele. Jednak nie polecałbym ci zmieniać. Miałem z nimi złe doświadczenia. Obsługa w Volksbank i Sparkasse jest prawie nie do pobicia!

Ogólnie jest to całkowicie błędne, zawsze zależy to od konkretnej banku lub oddziału, a także od poszczególnego pracownika.

Znasz bank, który udostępnia tak dużo bankomatów, do którego zawsze masz oddział w pobliżu, gdzie znajdziesz odpowiedniego doradcę do każdej potrzeby, który jeszcze dodatkowo zna cię z imienia?

Kto jeszcze potrzebuje w dzisiejszych czasach bankomatów? Karta EC i karta kredytowa są całkowicie wystarczające!

Co jeśli chcesz zbudować Dom albo kupić BMW albo cokolwiek innego? Kto udzieli Ci porady dotyczącej kredytu. Oczywiście, za to sobie odpowiednio płacą, ale uwierz mi, że warto.

Porównywanie kredytów zawsze jest zalecane. Tutaj istnieją duże różnice w oprocentowaniu nominalnym / oprocentowaniu rzeczywistym / opłatach.
Więc nie zawsze ufać tylko własnej bankowi, bo oni też chcą tylko zarobić.

Czy zapytałeś, czy również korzystanie z bankowości internetowej jest płatne? Niektóre Sparkassen oferują ten pakiet prowadzenia konta bez opłat. Moja tak. Dobrze się nad tym zastanów, ja odradzam!

Nigdy nie zapłaciłem opłat za bankowość internetową ani w Sparkassen, ani w bankach!
Banki oszczędzają tutaj na pracownikach, więc nigdy nie zgodzą się tu pobierać opłat.

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś o koncie osobistym, być może zainteresuje cię blog, który założyłem z przyjacielem...

Nie sądzę!

Cześć Chrissi,

Czy pracujesz w Sparkasse?

W takim przypadku zrozumiałbym twój tekst!

Po pierwsze - istnieją ogromne różnice.

U mnie w domu trzeba odróżnić pomiędzy
Stadtsparkasse z wysokimi opłatami, nadmiernie zawyżonymi kredytami budowlanymi, rzadko udzielającymi fachowych porad,

a Kreissparkasse - konto bez opłat, kredyt budowlany porównywalny do innych banków (jednak tylko w okresie 10 lat), fachowo kompetentny.

Pozostałą część mojej uwagi znajdziesz w swoim tekście.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Chrissi
To po prostu moja opinia i moje doświadczenia! Obsługa jest niezrównana, to jest moje subiektywne odczucie, jeśli chcesz się wysilić, znajdziesz również odpowiednie wyniki testów w internecie.

Nie wiem, czy jeździsz pociągiem, czy czasem chodzisz do kawiarni. Czy próbowałeś użyć swojej karty tam?

Oczywiście należy się zorientować. Niemniej jednak Sparkassen nie podlegają jeszcze takiej presji sprzedażowej jak inne banki.

Chciałbym teraz wiedzieć, w której banku TY pracujesz!

Jestem bardzo zadowolony z mojego banku i wiem, jak różnie to może wyglądać.

Twoje słabe argumenty tego nie zmienią

Napisany przez petethefarmer
A więc korzystam z DKB od prawie 2 lat i jestem bardzo zadowolony. TAN-y wciąż są dostępne na papierze, ale wykonujesz zdjęcie nimi za pomocą swojego telefonu (pamiętaj o uważaniu na swojego telefonu, albo jeśli masz smartfon, istnieją odpowiednie aplikacje do zabezpieczenia hasłem) i zawsze masz je przy sobie! Przed DKB miałem konta w Dresdner oraz 1822direkt i muszę powiedzieć, że DKB jest o wiele lepsza! Zwłaszcza to, że możesz bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie jest moim zdaniem ogromną zaletą, co jest dla Ciebie jeszcze bardziej istotne, biorąc pod uwagę, że wkrótce wybierasz się za granicę. Jeśli chcesz założyć konto w DKB, najpierw zarejestruj się na stronie www.yingiz.com i zamów przez tę stronę - dostaniesz dodatkowe 30 EUR (lub trochę mniej) premii! Pete Edycja: Ups, właśnie zauważyłem, że post od Mattesa jest z czerwca :-) No cóż, może nadal szuka konta osobistego ;-)

Napisany przez Marika2010
Oczywiście Postbank! Od lat mam konto osobiste w Postbanku i zawsze się sprawdzało! O innych bankach nie mogę powiedzieć wiele....

Zdecydowanie Postbank! Od lat mam konto osobiste w Postbank i zawsze się sprawdzało! O innych bankach nie mogę wiele powiedzieć...

Postbank jest zdecydowanie solidna, ale to jeszcze nie powód, aby słowo konto osobiste było powiązane z zoptymalizowanym pod kątem SEO blogiem finansowym.

Napisany przez benno benz
Ponieważ akurat zamierzam zamknąć moje konto w Sparkassen i przejść do DKB (konto to prowadzę od ponad 5 lat jako konto pomocnicze dla eBay & Co.), aktualne rozliczenie mojego konta w Sparkassen jest dla mnie świetnym impulsorem motywacyjnym! Szczerze mówiąc, decyzja o zmianie (pracodawca jest już poinformowany o zmianie konta) jeszcze nigdy nie była dla mnie tak łatwa. Sparkassen naliczył mi 3,50 € opłat za prowadzenie konta za każdy miesiąc. Sparkassen naliczył mi 1,00 € za wyciągi z konta za każdy miesiąc. Muszę powiedzieć, że korzystam z bankowości internetowej od lat 90. (wtedy jeszcze BTX) i nie potrzebuję wyciągów. Nie chcę ich! To nie tylko nie obchodzi Sparkassen, ale przesyłają mi wyciągi miesięcznie i naliczają za nie 1,00 € kosztów pocztowych! Rekordem było przejście na smsTAN. Działa, ale wiadomości SMS od Sparkassen są mi naliczane! Po prostu jestem zbulwersowany tym okradaniem. W DKB nic nie płacę, mam znacznie korzystniejsze warunki odsetek od debetu i nawet kartę VISA za darmo. Dobrze, że dzisiaj jest sobota i Sparkasse jest zamknięta. Natychmiast poszedłbym i zamknął konto jeszcze dzisiaj.

Napisany przez obelix
Cześć,

bądź zawsze świadomy/świadoma, że każda Sparkasse to niezależne przedsiębiorstwo. W Niemczech działa ich kilkaset.

Z jednej strony wielu klientów, zwłaszcza starszych osób, chce mieć lokalną filię (= duże koszty), z drugiej strony często obowiązuje zasada, że tanio jest mądrze.

Mojej żony nadal nie mogę oderwać od Sparkasse, mimo że praktycznie wszystko załatwiane jest online. Anulowanie papierowych wyciągów z konta i uniknięcie z nimi związanych kosztów oznaczało kliknięcie na stronie internetowej. Jedynym wydatkiem są miesięczne opłaty za prowadzenie konta w wysokości 1,80 euro. Jak już wspomniano, są one różne w zależności od poszczególnych Sparkassen. Podobnie jest w przypadku banków spółdzielczych.

Każdy ma prawo wybrać bank, który spełnia jego potrzeby. Mi wystarcza na przykład bank online bez opłat.

[cytat=obelix">
Z jednej strony wielu klientów, zwłaszcza starszych ludzi, pragnie posiadania placówki na miejscu (= wysokie koszty), z drugiej strony często obowiązuje zasada taniość jest ważna.
[/cytat]
To może być prawda, ale ja nie do końca jestem w grupie docelowej starsi ludzie, załatwiam wszystkie moje sprawy bankowe online, więc nie potrzebuję placówki. Zwłaszcza że uważam, że starsze osoby potrzebują pracownika banku tylko po to, aby móc z nim porozmawiać, braku innych okazji.

To z smsTAN jest bezczelne, moim zdaniem. Niech nadal wysyłają mi kody TAN na papierze! Nie boję się nadużyć! Ale nie...

Do tego te bezczelne odsetki od debetu! Nie, nie, nie - żegnam, Sparkasse!

Napisany przez obelix

Sprawa z smsTAN jest bezczelna, moim zdaniem. Niech nadal przysyłają mi TAN-y na papierze! Nie boję się nadużyć! Ale nie...

Hej,

Jak napisałem, rozumiem frustrację. Moja wskazówka jest taka, że konieczne jest dokładne rozróżnienie, o jaką instytucję Sparkasse chodzi. Sparkasse w miejscowości A nie ma nic wspólnego z Kreissparkasse w tej samej miejscowości. Sparkasse w miejscowości C nie ma nic wspólnego z Sparkasse w miejscowości D, itd.

Każda Kreis- i Stadtsparkasse to oddzielny instytut i ma własną tabelę opłat.

Prawie zawsze klient może wybrać, czy nadal chce korzystać z listy TAN czy przejść na sms-TAN lub zachować obie możliwości. Także w Sparkassen!

Cytat od benno benza

Poza tym jeszcze te aroganckie odsetki od debetu! Nie, nie, nie - żegnam Sparkasse!

także to jest indywidualnie zróżnicowane. Zwłaszcza tutaj banki internetowe nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem.

Jak również już wspomniano, każdy może znaleźć bank, który oferuje najlepsze warunki dla jego potrzeb. Kto ceni sobie lokalne oddziały banku, może od razu wykluczyć banki internetowe.

Kto z kolei ceni sobie opłacalne konto, w większości przypadków lepiej jest w banku internetowym. Wszystko logiczne i zrozumiałe! Klient ma wybór.

Muszę zmienić swoje zdanie!
Całkowicie!
Od teraz kocham moją Sparkasse i konto osobiste tam!

DKB? Cześć!

Co się stało:

Na początku stycznia: Idę z Visą DKB do bankomatu Commerzbank. Pieniądze? Nie ma! Idę z kartą do innego bankomatu innej banki. Pieniądze? Nie ma!

Gdy wracam do domu, znajduję w skrzynce list od DKB: Dziwna transakcja na koncie karty kredytowej. Karta zablokowana. Proszę zadzwoń. To nie była dziwna transakcja, tylko jakaś mała kwota za usługę online w USA. Karta odblokowana.

Dzisiaj: Idę z Visą DKB do bankomatu Targo Bank. Pieniądze? Nie ma! Idę z kartą do bankomatu Commerzbank. Pieniądze? Przekroczono limit dzienny lub tygodniowy. Brak pieniędzy.

Myślę sobie: Co za? Telefon do infolinii DKB: Tak, może Pan mieć jeszcze pieniądze na koncie osobistym, ale karta kredytowa ma również swój limit. I został on przekroczony. I dlatego... Co zrobić? Najpierw przelać pieniądze na konto karty kredytowej.

Mówię: Dobrze, że miałem przy sobie kartę debetową Sparkasse. W przeciwnym razie nie dostalibyśmy dzisiaj ciepłego posiłku na obiad.

Czy oni jeszcze normalnie funkcjonują? Zanim będę mógł użyć swojej karty kredytowej, muszę ją doładować? Co to za bzdura?

Dziękuję. To by było na tyle. Teraz mysz w księgowości może znowu zmienić moje dane bankowe.

Napisany przez 2Escorpio

Całkowicie!
Od teraz kocham moją Sparkasse i moje konto bieżące tam!

DKB? Żegnaj!

Co się stało:

Na początku stycznia: Idę z Visą DKB do bankomatu Commerzbank. Gotówki? Nie ma! Idę z kartą do innego bankomatu innej banki. Gotówki? Nie ma!

Po powrocie do domu znajduję list od DKB w skrzynce: Dziwne obciążenie na koncie karty kredytowej. Karta zablokowana. Proszę zadzwoń. To nie było dziwne obciążenie, tylko jakaś mała kwota za usługę online w USA. Karta odblokowana.

Dziś: Idę z Visą DKB do bankomatu Targo Bank. Gotówki? Nie ma! Idę z kartą do bankomatu Commerzbank. Gotówki? Przekroczono limit dzienny lub tygodniowy. Brak gotówki.

Myślę sobie: Hä? Telefon do infolinii DKB: Tak, może Pan mieć jeszcze środki na koncie bieżącym, ale karta kredytowa ma również limit. I ten został przekroczony. Co teraz? Najpierw przelać pieniądze na konto karty kredytowej.

Mówię: Dobrze, że miałem przy sobie kartę EC Sparkasse. W przeciwnym razie nie miałbym ciepłego posiłku dzisiaj w południe.

Czy oni jeszcze normalnie myślą? Zanim będę mógł użyć mojej karty kredytowej, muszę ją doładować? Co to za bzdura?

Dziękuję bardzo. Koniec. Teraz mysz w księgowości znowu może zmienić moje dane bankowe.

To prawda i zupełnie normalne, że karta jest blokowana w razie podejrzeń.

Wszystko inne... cóż, co bank może zrobić, jeśli nie zasięgniesz wcześniej informacji i się o to nie troszczysz? Na przykład, możesz poprosić o zwiększenie limitu karty Visa (jeśli masz dochód i dobrą historię kredytową) i problem zostanie rozwiązany.

esco

Napisany przez niceoak
Cześć,

w lipcu zdecydowałem się ostatecznie na Sparda Bank w Norymberdze i muszę powiedzieć, że do tej pory nie żałuję - mam kartę Mastercard, z którą mogę wypłacać pieniądze w całej Europie tanio (1 euro) - nie płacę opłat za prowadzenie konta - mam wygodną metodę logowania z MobilTAN - no cóż, nie ma oddziału na każdym rogu, ale kiedy kupuję jeansy, też nie idę do dyskontu za rogiem...

Możecie sobie zerknąć:
https://www.sparda-n.de/kostenloses-girokonto.php

Po pierwszym półroczu jestem całkiem zadowolony - nawet przyzwyczaiłem się do frankońskiej mentalności jako stary północny światło...

Cześć!

Jens

Całkowicie!
Od teraz kocham moją Sparkasse i moje konto osobiste tam!

DKB? Żegnaj!

Co się wydarzyło:

Na początku stycznia: Idę z kartą Visa DKB do bankomatu Commerzbank. Pieniędzy? Brak! Idę z kartą do innego bankomatu innej banki. Pieniędzy? Brak!

Po powrocie do domu znajduję list od DKB w skrzynce: Dziwne obciążenie na koncie karty kredytowej. Karta zablokowana. Proszę zadzwoń. Nie było żadnego dziwnego obciążenia, tylko jakaś mała kwota za usługę online w USA. Karta odblokowana.

Dziś: Idę z kartą Visa DKB do bankomatu Targo Bank. Pieniędzy? Brak! Idę z kartą do bankomatu Commerzbank. Pieniędzy? Przekroczony dzienny lub tygodniowy limit. Brak pieniędzy.

Myślę sobie: Co? Telefon do infolinii DKB: Tak, może masz jeszcze pieniądze na koncie osobistym, ale karta kredytowa ma również limit. I ten został przekroczony. I dlatego... Co zrobić? Najpierw przelać pieniądze na konto karty kredytowej.

Mówię: Dobrze, że miałem przy sobie kartę debetową Sparkasse. W przeciwnym razie dzisiaj nie byłoby ciepłego posiłku.

Czy oni jeszcze są całkowicie normalni? Zanim będę mógł użyć swojej karty kredytowej, muszę ją doładować? Co to jest?

Dziękuję bardzo. To tyle. Teraz mysz w dziale księgowości może ponownie zmienić moje dane bankowe.

To jednak byłbym skłonny zakwalifikować raczej do kategorii Własna wina i Poprawne postępowanie ze strony banku. Wolę bank, który zablokuje moją kartę kredytową, gdy pojawią się podejrzane transakcje. Ponadto musisz sam zadbać, aby nie przekroczyć swojego limitu. Ponadto ma to niewiele wspólnego z DKB i może się zdarzyć w takim samym stopniu w innych bankach. DKB z pewnością nie jest ideałem, a obecnie istnieją dobre alternatywy, ale krytyka przedstawiona nie wydaje mi się uzasadniona.

Napisany przez User123
Cześć wszystkim,

gorąco polecam DKB. Jestem klientem od około 5 lat i mogę powiedzieć tylko dobre rzeczy. Obsługa, jeśli zdarzy się drobny problem, reaguje szybko (na e-mail w ciągu 24 godzin). Po zgubieniu mojej karty debetowej została ona zablokowana i wymieniona bez opłat. Oprocentowanie debetu jest znacznie poniżej średniego na rynku, a karta Visa, z której można w rzeczywistości bezpłatnie wypłacać pieniądze na całym świecie, jest luksusem trudnym do przebicia. Po powrocie z wakacji w jednym z azjatyckich krajów, musiałem niestety zauważyć, że pobrano opłaty. Po krótkim zapytaniu, opłaty zostały zwrócone w ciągu kilku dni. Wyjaśnienie: Bank nie może kontrolować wszystkich miejsc, gdzie pobierane są opłaty. Na razie nie wprowadzono SMS-TAN, ale schowek na hasła w telefonie sobie radzi.

Otrzymanie całkowicie wystarczającego limitu debetowego i bezodsetkowej linii kredytowej na karcie Visa nie stanowi absolutnie problemu, o ile miesięczne wpływy pieniężne są wystarczająco wysokie i nie jest się osobą samozatrudnioną. Moja karta kredytowa nigdy nie została zablokowana, zawsze otrzymuję pieniądze. W ostateczności zawsze można użyć karty debetowej.

Jedyną wadą, jaką widzę (ogólnie) w bankowości internetowej, jest brak możliwości wpłaty gotówki w bankomacie. Przynajmniej ja nie wiem, jak to mogłoby działać. Moja partnerka założyła konto w Postbank i również jest bardzo zadowolona. Wybór bankomatów jest niestety nieco ograniczony, ale wystarczający. Dobre oprocentowanie na koncie oszczędnościowym, SMS-TAN, bezpłatne usługi, itp.

Pozdrowienia
User123

Napisany przez 2Escorpio
Możesz wpłacać gotówkę TYLKO w Berlinie w DKB.. poza tym, nie ma możliwości ze strony banku.

Oczywiście można dokonać przelewu / wpłaty gotówkowej w innym banku, ale szczerze mówiąc, od lat nie musiałem nic wpłacać w gotówce.

Co do debetu / karty kredytowej, mogę potwierdzić... po dwóch miesiącach otrzymałem zarówno debet, jak i limit karty kredytowej w wysokości 3-krotności mojego wynagrodzenia. Bez problemu! A jeśli komuś to zbyt dużo, można łatwo to zmniejszyć w bankowości internetowej... zarówno debet, jak i kartę kredytową.

Napisany przez GunniA
Osobiście muszę powiedzieć, że Postbank jest naprawdę dobra. Oczywiście zależy to również od tego, czy chcesz na przykład często wypłacać pieniądze za granicą, co jest możliwe bezpłatnie tylko w określonych krajach. Ale nie ma miesięcznych opłat za konto, jeśli regularnie zarabiasz 1000€ lub więcej. Podoba mi się usługa bezpośredniego kontaktu, można od razu porozmawiać z kimś, jeśli masz pytania, i nie trzeba się denerwować przez ciągłe przekierowania w telefonicznej obsłudze klienta.

Napisany przez chicago
Cześć,

niedawno też przeszedłem do comdirect i jestem bardzo zadowolony! Super warunki i zdecydowanie lepsze niż w Sparkasse!

Pozdrawiam

Napisany przez Ben67854
Jak już wspomniało kilka osób, comdirect, podobnie jak DKB, oferuje dobre darmowe konto osobiste.

Na DKB natrafiłem dzięki temu artykułowi: https://www.finanz-erfahrung.de/dkb-g...o-testbericht/

i jestem obecnie zadowolonym klientem. Nie ma żadnych ukrytych opłat, bardzo dobra obsługa, generalnie super.

Pozdrowienia, Ben

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata