Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: R + V Plan emerytalny Riester / VBL Extra

Napisany przez mhas
Cześć wszystkim na forum finansowym, Mam kilka pytań dotyczących istniejącej umowy Riester lub jej wypowiedzenia. Oto sytuacja: W 2006 roku podpisałem umowę Riester z R+V i co roku obciążany jestem bardzo wysokimi opłatami za obsługę, kosztami założenia, kosztami administracyjnymi itp., co mi się nie podoba. Wiem, że te koszty są powszechne, przeczytałem o tym już w różnych postach... W momencie podpisania umowy pracowałem w biznesie, obecnie mam stałą pracę w sektorze publicznym. Chciałbym zrezygnować z Riester z R+V i skorzystać z ubezpieczenia dodatkowej emerytury VBL Extra dla pracowników sektora publicznego. Moim zdaniem zalety to: - wpłaty są zwolnione z podatku i składek społecznych, ponieważ pochodzą z wynagrodzenia brutto, w przeciwieństwie do R+V, gdzie pochodzą z wynagrodzenia netto - niskie koszty administracyjne i dystrybucyjne zwiększają stopę zwrotu Czy mam rację? Moje pytania: - czy poniosę stratę przy wypowiedzeniu umowy Riester z R+V - czy opłaca się zrezygnować z R+V, czy może tylko zawiesić wpłaty - czy mogę przenieść oszczędzone kapitał do VBL Extra Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Marco Hasfeld

Napisany przez EasyD
W przypadku renty Riester R+V zarówno w moim przekonaniu, jak i w przypadku wypowiedzenia umowy, jak i zawieszenia wpłat, byłoby to bardzo szkoda. Jeśli chodzi o wypowiedzenie umowy, należałoby zwrócić wszystkie fundusze otrzymane w tym czasie. Jeśli naprawdę nie chcieliby Państwo kontynuować płacenia składek, lepszym rozwiązaniem byłoby zawieszenie wpłat. Warto jednak pamiętać, że opłaty początkowe takiej umowy są spłacane przez pierwsze pięć lat trwania umowy. Jeśli rozpoczęli Państwo w 2006 roku, właśnie skończyli Państwo ten okres i mogą teraz zacząć naprawdę budować kapitał. W przypadku VBL należy pamiętać, że przy wypłacie emerytury trzeba jeszcze odliczyć składkę na ubezpieczenie zdrowotne. W przypadku konta Riestera nie ma takiej konieczności. Oczywiście nie znam Państwa konkretnej sytuacji, aby udzielić konkretnych porad. Zaleciłbym najpierw dokładne oszacowanie swojej luki emerytalnej, zanim zastanowią się Państwo nad tym, jakie produkty są odpowiednie. Czy może ma sens zainwestować w obie formy oszczędzania na emeryturę.

Napisany przez Naseweis
mhas pisze: Cześć wszystkim na Forum Finansowym, Mam kilka pytań dotyczących istniejącej umowy Riester lub jej rozwiązania. Oto sytuacja: W 2006 roku podpisałem umowę Riester z R+V i co roku jestem obciążany bardzo wysokimi kosztami obsługi, opłatami za zawarcie umowy, opłatami administracyjnymi itp., co mi się nie podoba. Wiem, że te koszty są standardowe, przeczytałem o tym już w różnych wpisach... W momencie podpisania umowy pracowałem w sektorze gospodarczym, obecnie mam umowę na czas nieokreślony w służbie publicznej. Chciałbym zrezygnować z emerytury Riester w R+V i skorzystać z dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego VBL Extra w Kasach Ubezpieczeń dla Pracowników Samorządowych. Zalety moim zdaniem: - wpłaty są zwolnione z podatku i składek społecznych, ponieważ pochodzą z pensji brutto, a nie, jak w przypadku R+V, z pensji netto - niskie koszty administracyjne i dystrybucyjne zwiększają rentowność Także w przypadku VBL występują opłaty. Nie opłaty samej umowy są ważne, ale renta lub wypłata kapitału w momencie zakończenia umowy! Jak wspomniano powyżej, nawet VBL może obniżyć wypłatę kapitału/emerytury o 25%, więc trudno jest obecnie oszacować, czy to się w ogóle opłaca dla Ciebie. Czy mam rację? Wszystko zależy od tego, jaką umowę podpiszesz, ponieważ w przypadku VBL EXTRA istnieje możliwość podpisania ubezpieczenia emerytalnego, ale także umowy Riester! Moje pytania: - czy poniosę stratę, rezygnując z emerytury Riester w R+V - czy warto zrezygnować z R+V, czy być może tylko zawiesić składki - czy mogę przenieść oszczędzony kapitał do VBL Extra Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrowienia Marco Hasfeld
Cześć Marco, Nie mogę zrozumieć, że ktoś wciąż ma zaufanie do kas ubezpieczeń związanych z służbą publiczną (obecnie VBL). Zapytaj starszych kolegów, jakie obietnice otrzymali pracownicy służby publicznej przed wprowadzeniem VBL. Według dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego w sektorze publicznym, w momencie rozpoczęcia emerytury dodatkowa emerytura miała wynosić różnicę między ustawową emeryturą wypłaconą na podstawie 75% ostatniego dochodu. Potem nadeszła emerytura VBL i nagle wszyscy pracownicy służby publicznej + robotnicy mieli prawie 50% mniej niż miało wynosić dodatkowe świadczenie emerytalne. Nawet w przypadku VBL-Extra firma ubezpieczeniowa zostawiła sobie luki. Zgodnie z § 8 zastrzeżenie co do świadczeń: Betriebsrenten wynikające z § 5 do 7 są gwarantowane w wysokości do 75%. W przypadku nieoczekiwanie niekorzystnego rozwoju ryzyka i/lub dochodów z kapitału, uprawnienia z tytułu składek emerytalnych i roszczenia, jeżeli wykorzystanie funduszu na pokrycie strat i rezerw zgodnie z § 27 nie wystarcza do ich utrzymania, mogą zostać obniżone do 25% ich pierwotnej wartości. Oznacza to, że jeśli VBL-Extra nie przebiegnie tak, jak zakładano, przyszła emerytura może zostać obniżona o 25%. Nie znajdziesz czegoś takiego w żadnej umowie z innych ubezpieczycieli na niemieckim rynku. Odradzałbym zmianę! Ja sam należę do osób poszkodowanych przez VBL. Po moim odejściu ze służby publicznej otrzymałem informację, że od 65 roku życia przysługiwać mi będą dodatkowe 400 Marek Niemieckich jako emerytura dodatkowa. Po przeniesieniu na VBL zostało mi tylko 250 Marek Niemieckich. Pozdrawiam! Naseweis

Napisany przez mhas
Cześć Uszatek, dzięki za informacje dotyczące VBL, jeszcze raz to przemyślę i zapytam starszych kolegów, co o tym myślą. Pozdrawiam Marco

Napisany przez ekfschorsch
Cześć ubezpieczeni VBLextra, także ja byłem kiedyś bardzo zafascynowany VBLextra (przy podpisaniu w 2000 roku). Od pięciu lat otrzymuję emeryturę VBLextra i znam jej ciemne strony. Po osiągnięciu wieku emerytalnego chcieli mi nie zaliczyć dotacji riesterowskich za ostatnie 3 lata po rozpoczęciu emerytury ustawowej (emerytura VBLextra była wypłacana z wstecznym skutkiem). Musiałem walczyć o to z pomocą Bild. Następnie chcieli mi nie wypłacać renty dożywotniej, tylko przelać miesięczną kwotę na 10 lat i pobrać pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne na ten okres. Po zwrocie tej sumy obecnie otrzymuję rentę miesięcznie pomniejszoną o pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne. Od pięciu lat toczę proces z BEK, obecnie przed Krajowym Sądem ds. Ubezpieczeń Społecznych. VBL ciągle twierdzi, że z zadowoleniem zobaczyłaby, gdyby emerytura była wolna od składek, ale robi dokładnie odwrotnie. Mówi, że pracodawca jest z nią związany i przyjmuje stanowisko BEK we wszystkich sprawach. Teraz Federalny Trybunał Konstytucyjny i BSG orzekły, że jeśli ktoś jest ubezpieczonym na własny rachunek, płacił składki z własnej pensji netto, pracodawca nie brał już udziału, nie trzeba płacić składek ubezpieczenia zdrowotnego nawet przy emeryturach zarządzanych przez firmę (BSG-Terminbericht Nr. 13/11 + 1 BvR 1660/08). Działo się to w celu pomocy VBL w dziedzinie ubezpieczenia zdrowotnego, od stycznia 2012 r. łączy moją prywatną VBLextra z VBL-klassik, a w nowym kalkulatorze wpłacającego dla VBLextra jest pracodawca. Ale na moje zapytanie powiedziano mi, że z zadowoleniem zobaczą, gdyby na rentę VBLextra nie były pobierane składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne. No tak, kto jeszcze powiedział, że Ziemia jest płaska?

Napisany przez mhas
Cześć ekfschorsch, dziękuję za informację. Nie będę już zakładać dodatkowego ubezpieczenia VBL i pozostanę przy R & V, zaufanie do funduszy emerytalnych służby publicznej po odpowiedziach tutaj na forum spadło do zera. Dziękuję za bardzo dobre odpowiedzi. Pozdrawiam, Marco Hasfeld

Napisany przez gerp
Cześć, nawet jeśli temat jest już trochę stary, chcę go odświeżyć, ponieważ obecnie zastanawiam się nad zawarciem dodatkowego ubezpieczenia VBL. Cytowane tutaj warunki ubezpieczenia wydają się być jeszcze z czasów Bisex. W aktualnych warunkach znajduje się następująca informacja dotycząca ewentualnej obniżki: § 8 Dodatek do zysku
1 Wyliczona zgodnie z §§ 5–7 renta emerytalna jest gwarantowana.
2 Dodatkowo wypłacany jest niegwarantowany dodatek do zysku
w wysokości do 20 procent renty emerytalnej obliczonej
z uwzględnieniem udziału w rezerwach wyceny. 3. Ze względu na udział w nadwyżce, patrz § 26. Zatem w przypadku VBL Extra kwota wyświetlana w kalkulatorze jako gwarantowana powinna być rzeczywiście gwarantowana. Jedynie kwota wyświetlana jako ewentualna renta nie jest gwarantowana. Czy źle to rozumiem? Ostatecznie w innych firmach jest podobnie, że podawana jest gwarantowana renta oraz ewentualna, a tylko gwarantowana jest wiarygodną informacją. VBL obiecuje znacznie wyższą rentę w porównaniu z innymi firmami. Jeśli dobrze zrozumiałem problematykę 20%, to wydaje mi się, że VBL jest najlepszym wyborem dla służby publicznej. Czy jedyną różnicą między VBL Extra z Riesterem a bez jest to, że w przypadku Riester uzyskane 154 euro rocznie są wpłacane i w porównaniu z zwykłym kontem Riester pobierane są składki od renty? Jeśli nie zawarłbyś inaczej umowy Riester, czy warto skorzystać z dofinansowania? Dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata