Naseweis pisze:
Cześć,
nie rozumiem tej wypowiedzi.
Sam byłem przedsiębiorcą przez ponad 15 lat, klientem Sparda Südwest z kontem osobistym, kredytem hipotecznym i kartą kredytową.
Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów!
Kilka tygodni temu zmieniłem bank,
powodem było po prostu położenie geograficzne!
Pozdrowienia
Wydaje mi się, że tu chodzi o wykorzystanie debetu, a po jego zamknięciu nie dokonano spłaty... co oczywiście skutkuje negatywnym wpisem w rejestrze dłużników.
Niestety, nie, nic nie można zrobić. Wziąłeś dług wiedząc bądź nie mając tego świadomości (jeśli nie przeczytałeś regulaminu), że debet może być dowolnie anulowany, a zwrot należy dokonać natychmiast.
Jeśli faktycznie nie dostałeś dwóch miejsc pracy z tego powodu, to oczywiście to bardzo nieszczęśliwa sytuacja, ale jak powiedziała już Sparda Bank to jest ich/twoim problemem. Nikt cię nie zmusił do korzystania z debetu z myślą o braku możliwości spłaty. Teraz musisz żyć z konsekwencjami, ponieważ naprawdę nie widzę żadnych sposobów na usunięcie tego bez spłaty.
Oczywiście istnieją alternatywy, takie jak pożyczenie pieniędzy i spłacenie Sparda Bank, znalezienie poręczyciela dla
kredytu i
refinansowanie należności. Poza tym pracodawca nie może używać negatywnego wpisu w rejestrze dłużników jako powodu do niezatrudnienia kogoś, ale na pewno nie udzieli ci tego na piśmie, aby móc się temu przeciwstawić.