Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: po bezrobociu do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez bjoern26
@all Mam następujący problem. Ukończyłem naukę 20.01.2011, następnie byłem bezrobotny do 31.05.2011. Od 01.06.2011 jestem samozatrudniony, otrzymuję także dofinansowanie na rozpoczęcie działalności oraz tzw. pensję. Dowiedziałem się, że jeśli dobrowolnie zdecyduję się na ubezpieczenie w GKV, musiałbym płacić składkę w wysokości prawie 600€. To dla mnie zdecydowanie za dużo. Dlatego chciałbym ubezpieczyć się w PKV. Jak postąpić, jeśli chciałbym ubezpieczyć się w PKV. Poza tym, kiedy wychodzę z bezrobocia, nie mam okresu wypowiedzenia w GKV, czy tak jest? Czy mogę ubezpieczyć się w PKV wstecznie od 01.06.2011? Jak najlepiej postąpić teraz? Dziękuję za pomoc! Pozdrowienia, Björn

Napisany przez EasyD
Faktycznie, w tej specjalnej sytuacji mogą Państwo ubezpieczyć się od 01.06.11 w PKV wstecz. Co do sposobu postępowania, polecam skonsultować to z zaufanym doradcą, ponieważ temat PKV jest bardzo delikatny. Jednak moim zdaniem głównym argumentem nie powinna być oszczędność na składkach. Tu kluczową rolę powinny odgrywać świadczenia. Byłby to miły dodatkowy efekt, jeśli w wieku 26 lat (jeśli dobrze odgadłem po pseudonimie) i w dobrym stanie zdrowia można uzyskać dodatkowo bardzo dobrą składkę.

Napisany przez bjoern26
Zamierzam przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Ale jak powinienem teraz postąpić? Czy mam wysłać pismo o wypowiedzeniu do ubezpieczenia zdrowotnego państwowego z datą wypowiedzenia na 01.06? Czy to wciąż możliwe?

Napisany przez EasyD
Ponieważ zmiana statusu miała miejsce 01.06.11, jest to możliwe. Niemniej jednak gorąco zalecam skorzystanie z porady osobistej w tej sprawie i unikanie samodzielnego podejmowania decyzji. Istnieje zbyt wiele indywidualnych kwestii do uwzględnienia, które trudno byłoby ustalić w ramach forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata