- wt cze 21, 2011 2:19 pm
Cześć ludzie,
Jestem tutaj nowy, mam na imię Daniel i mam mały problem z moim funduszem emerytalnym, mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
W zeszłym roku zdecydowałem się na fundusz emerytalny TwinStar-Riester w firmie Axa i gdy zobaczyłem na swoim wypisie, ile zostało mi odprowadzone na ten cel i jak dużo to jeszcze wyniesie, byłam zszokowany, ponieważ mój doradca nie wspomniał mi o tym wcześniej. (tak, absolutnie nie miałem pojęcia :P ) Ponadto przeczytałem, że ta cała sprawa z TwinStar nie wypadła zbyt dobrze w niektórych testach finansowych...
Teraz bardziej lub mniej postanowiłem zmienić umowę, ponieważ nie chcę ponosić tak wysokich kosztów. W Axa, podobnie jak w wielu innych firmach, należy płacić za wpłaty itp., więc ogólnie jest to bardzo drogie. Pieniądze w Axa, jeśli dobrze się orientuję, są inwestowane częściowo w sposób relatywnie bezpieczny, a reszta w 2 różnych funduszach.
Jako alternatywę mam program w Sparkassen, który wydaje mi się bardziej bezpieczny, zwłaszcza że jest tańszy, ponieważ tam nie ma żadnych dodatkowych opłat i pieniądze, które wpłacam, są tam, gdzie powinny być. Jednak nie jestem pewien, jakiej stopy zwrotu mogę się spodziewać z tych dwóch umów. Ci dwaj mili ludzie dzwonią do mnie regularnie i starają się mnie przekonać do swojego produktu, powoli nie wiem, co mam zrobić :P
Dlatego chciałem zapytać tutaj, czy ktoś mógłby podzielić się swoją opinią na ten temat, co byłoby lepsze na dłuższą metę. Mam zaledwie 22 lata, więc do emerytury jeszcze daleko.
Czy zatem lepiej jest pozostać w Axa, ponosić koszty i mieć nadzieję na wyższy zwrot (jeśli tak, jakie są realistyczne stopy procentowe?) czy zminimalizować wydatki i zmienić?