- śr cze 22, 2011 6:37 pm
Cześć. Chcielibyśmy (5 osób) zbudować Dom w standardzie Kfw 70 (konstrukcja drewniana). Dodatkowo chcielibyśmy zakwaterować moich teściów. Dostaną oni osobną przestrzeń w domu. Dom będzie miał około 195m². Działka będzie kosztować 55 000 euro (957m²), a Dom około 195 000 euro. Jesteśmy (1000 + 500) gotowi płacić miesięcznie 1500 euro. Chcielibyśmy pożyczyć około 310 000 euro. Nie mamy kapitału własnego. Jestem urzędnikiem. Finansowanie będzie prowadzone tylko przeze mnie i moją żonę (S. oczywiście płaci 500 euro). 1. Jaką formę finansowania byście wybrali? 2. Czy należy uwzględnić dofinansowanie rządowe Riestervörderung w finansowaniu? 3. Jaką bank polecalibyście? 4. Czy bank w ogóle udzieli mi takiej kwoty? 5. Czy ma sens zaproponowanie teściom umowy najmu i włączenie tego do finansowania? Problem: Mamy około 3 900 euro do dyspozycji. Moja żona właśnie straciła pracę, ale ma już nową ofertę pracy. Będzie zarabiać około 450 euro dodatkowo. Umowa zostanie podpisana wkrótce. 1. Czy może pojawić się problem z bilansem domowym? 2. Jak poradzić sobie z problemem dotyczącym mojej żony oraz istniejących kredytów w wysokości około 800 euro miesięcznie? Liczę na żwawą dyskusję. Proszę zadawać pytania, jeśli dostępne informacje są niewystarczające.