- sob lip 23, 2011 11:06 am
@ fvf -makler
W pierwszej kolejności dziękuję Ci za to, że tak bardzo mnie tu wypromowałeś.
Ale oczywiście nie mogę tu pozostać odpowiedzi winny. Nie muszę szukać tego w Google! W jednej kwestii zgadzam się całkowicie z pmk. Z dzisiejszej perspektywy [url]ubezpieczenie na życie[/url] z elementem oszczędnościowym nie jest już zbyt rekomendowane. Zasadniczo jestem przeciwny łączeniu ryzyka zgonu z umowami dotyczącymi zabezpieczenia emerytalnego.
Oczywiście masz całkowitą rację, kiedy piszesz, że umowy na życie z elementem oszczędnościowym zawarte po 1996 roku, mają inne rozważania podatkowe w odniesieniu do sumy wypadkowej, niż starsze umowy. W tym sensie moje stwierdzenie tutaj nie jest całkowicie spójne, chętnie to przyznam.
Ale o czym tutaj mówimy?! Tutaj masz właściwe ograniczenie z odpowiednim rokiem. Tego PMK jasno nie ma!
Dlatego trzymam się swojego zdania! Jego stwierdzenie jest ogólne i bez sensu!
Według tego, co pisze pmk, wszystkie ubezpieczenia na życie z elementem oszczędnościowym, które zostały zawarte przed 2005 rokiem, byłyby objęte tą regulacją, niezależnie od daty rozpoczęcia! Dalej pisze, że około tylko 5% spełniałoby te wymagania. A zatem 95% ubezpieczeń byłoby objęte opodatkowaniem! Jeśli to nie jest absurd, to klient faktycznie jest zdradzony i sprzedany!
Nawiasem mówiąc, również prywatne ubezpieczenia emerytalne są traktowane jako ubezpieczenia na życie. W związku z tym, dotknięty udział w umowach jest jeszcze mniejszy.
Mówimy zatem tylko o okresie zawarcia umowy od 1996 do 2004 roku!!!
Wszystkie zawarte umowy wcześniej i później podlegają innym przepisom podatkowym. Co myślisz, fvf, ile umów procentowo w stosunku do całkowitej liczby wszystkich umów na życie w Niemczech, będzie tymi umowami??? 10-15%, nie więcej. Po co więc ta panika? Według pmk, spośród tych, powiedzmy śmiało 15%, 95% ma sumę wypadkową poniżej 60%! Naprawdę w to wierzysz? Przy większości umów, które przechodzą przez moje ręce, wygląda to inaczej. Ale nie chcę się spierać, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, tylko mniejsza część jest rzeczywiście dotknięta.
Zawsze były opodatkowywane polisy przy tzw. szkodliwym zastosowaniu podatkowym. To naprawdę bardzo szerokie pojęcie. Dotyczy to również tzw. pożyczek z polisy. Tutaj na przykład muszę udowodnić, że kwota nie jest używana do celów finansowych lub nie wpływa jako kapitał operacyjny do własnej firmy itp.
To, co tu mnie naprawdę irytuje, to fakt, że ciągle próbuje się ludziom wmawiać, że powinni anulować swoje stare umowy lub je sprzedać i w sposób niezwykle wątpliwy próbuje się generować nowe interesy, co oczywiście znowu wiąże się z kosztami!
Nawiasem mówiąc, ten, kto naprawdę ma wgląd w tę materię, wiedziałby, że umowy na życie u najlepszych dostawców, nawet pod nowymi podstawami opodatkowania, nadal przewyższają kwotą wypłaty tych u konkurentów poniżej średniej.
Jeszcze jedno pytanie dotyczące prywatnych ubezpieczeń emerytalnych. Kogo masz na myśli jako uczonych??? Praktykujący prawnicy, socjolodzy, rycerze fiskalni??
Jak wiesz, ustawodawca już w 1990 roku próbował ingerować w zwolnienie podatkowe tych produktów. Wtedy bez powodzenia.
Jeśli mam umowę, która została zawarta przed rokiem 2005 i spełnia odpowiednie warunki, jak już wspomniałem, wypłata jest zwolniona od podatku.
Wręcz przeciwnie, także po nowym przepisie ustawowym, prywatne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne może się liczyć. W przypadku opłacania składek przez 5 lat i minimalnego okresu trwania 12 lat oraz wypłaty kapitału po ukończeniu 60 lat, tylko połowa zysku podlega opodatkowaniu. Tego nie ma w żadnych innych inwestycjach kapitałowych. Być może warto uwzględnić ten aspekt podczas doradzania klientom?
z poważaniem
mike
Cześć,
wydaje mi się, że mylisz niektóre posty tutaj. Twierdzenia, które przypisujesz mnie, nigdy nie padły z moich ust. Przypuszczam, że odnosisz się do wypowiedzi forysty gość?!
Pozdrawiam, pmk