Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jaka jest wysokość udziału własnego w ubezpieczeniach zdrowotnych za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Podczas wakacji we Francji mieliśmy okazję przekonać się, że nasza karta ubezpieczeniowa właściwie niewiele znaczyła. Wizyta u lekarza została pokryta, ale leki musieliśmy płacić sami. Całość była bardzo kosztowna. Duży chłodziarka kosztowała tam w aptece już 24 euro..... Chcielibyśmy mieć ubezpieczenie zdrowotne za granicą, gdzie nie musimy już nic więcej dopłacać. Czy w ogóle jest to możliwe i jeśli tak, to kto je oferuje? Jeśli nie, jaka jest minimalna kwota wkładu własnego?

Re: Jaka jest wysokość udziału własnego w ubezpieczeniach zdrowotnych za granicą?

Napisany przez David Wegner
Istnieją dwa rodzaje ubezpieczeń zdrowotnych za granicą: Po pierwsze, poprzez polisę roczną można ubezpieczyć wszystkie podróże za granicę w tym okresie, przy czym maksymalnie 42 dni z rzędu na każdą podróż za granicę. W takim przypadku płaci się roczną stałą kwotę. Druga możliwość to ubezpieczenie zdrowotne za granicą na określoną podróż. ubezpieczenie zdrowotne za granicą obowiązuje tylko przez ubezpieczony okres podróży i zazwyczaj stosowana jest dzienna stawka. Ubezpieczenie zdrowotne za granicą zazwyczaj pokrywa wszelkie koszty związane z wizytą u lekarza lub pobytem w szpitalu za granicą, włącznie z transportem sanitarnym i związane z tym wydatki na leki i opatrunki. Ponadto pomaga w znalezieniu lekarza mówiącego po niemiecku lub angielsku oraz przesyła dane zdrowotne ubezpieczonego do niemieckiego lekarza rodzinnego. Usługi, które ubezpieczenie zdrowotne za granicą pokrywa po wizycie u dentysty za granicą, ograniczają się do drobnych zabiegów, które są ustalone do maksymalnej sumy w polisie. Koszty są najczęściej zwracane po powrocie do Niemiec, dlatego należy starannie przechowywać wszystkie rachunki za ewentualne leczenie. Ponadto ubezpieczenie zdrowotne za granicą pokrywa również koszty związane z transportem powrotnym do Niemiec, o ile transport jest medycznie konieczny. Jeśli transportu nie można zrealizować, ubezpieczenie zdrowotne za granicą zobowiązuje się do pokrycia również kosztów wynikających po zakończeniu okresu ubezpieczenia. Przy zakupie ubezpieczenia zdrowotnego za granicą należy zwrócić uwagę na wysokość kosztów pogrzebu lub przewozu zwłok w razie śmierci. Chociaż większość ubezpieczeń zdrowotnych za granicą to pokrywa, to jednak konkretne kwoty mogą się różnić. Ubezpieczenie zdrowotne za granicą jest również zalecane w Europie. Istnieje jednak Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, która może być używana we wszystkich krajach UE oraz niektórych innych europejskich krajach (Liechtenstein, Szwajcaria, Norwegia, Islandia). Ta nowa karta zastąpiła w 2004 roku kartę ubezpieczenia zdrowotnego za granicą, ale nie pokrywa wszystkich możliwych kosztów. Ponadto ubezpieczenie zdrowotne publiczne ponosi odpowiedzialność w krajach, z którymi Niemcy mają zawarte porozumienia o zabezpieczeniu społecznym, ale tylko do wysokości obowiązującej w danym kraju. Dlatego zaleca się również wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego za granicą dla krajów UE oraz wszystkich innych krajów europejskich. (W związku z tym prawdopodobnie pokryli Państwo część kosztów samodzielnie) Generalnie zawsze warto uzyskać ubezpieczenie przed wyjazdem za granicę. Koszty pobytu w szpitalu mogą wynosić kilka tysięcy euro w zależności od kraju, a koszty przewozu mogą wynosić nawet do 50 000 euro. Należy pamiętać, że ubezpieczenie podróżne nie pokrywa kosztów w przypadku, gdy określona choroba była znana przed wyjazdem lub jest to schorzenie przewlekłe. Z mojego doświadczenia, Hallesche (taryfa URZ) oferuje dość korzystne warunki.

Napisany przez SebastianG
Oho, to dla mnie jednak też nowość!

Napisany przez Mike Spezi
@ David Wegner Wszystko bardzo dobrze opisane, za wyjątkiem stwierdzenia dotyczącego 42-dniowego ciągłego pobytu. Obecnie wiele polis rocznych oferuje także pobyt do 70 dni z rzędu. Chciałbym również zauważyć, że poza Hallesche istnieje wiele innych bardzo dobrych ubezpieczycieli podróżnych za granicę! Wielu z nich oferuje dobre i wystarczające świadczenia, choć ich ceny mogą się różnić. Pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Mike. Moją specjalizacją jest ubezpieczenie kompletne. Dlatego też mówię o moim doświadczeniu. Jednakże, ze względu na moje ograniczone doświadczenie w dziedzinie ubezpieczeń dodatkowych, mogę polecić tylko Hallesche. Jakie inne firmy i jakie taryfy polecam? Pozdrawiam, David Wegner

Napisany przez Mike Spezi
David Wegmer pisze: Dzięki Mike. Moją specjalizacją jest pełne ubezpieczenie. Dlatego mówię z mojego doświadczenia. Ponieważ moje doświadczenie jest ograniczone w zakresie ubezpieczenia dodatkowego, mogę polecić jedynie Hallesche. Którzy inni dostawcy i z jakimi ofertami są godni polecenia? Pozdrawiam David Wegner
Czy możemy ustalić jedno imię? N czy M, użytkownik czy gość. Chciałbym zwracać się do ludzi w odpowiedni sposób. Nie chcę tutaj reklamować żadnych ofert, także naszej. Jeśli jesteś ekspertem w zakresie pełnych ubezpieczeń zdrowotnych, tak jak ja, to powinieneś znać również oferty dodatkowe konkurentów. Ponadto chciałbym szczególnie zalecić ubezpieczenie turystyczne dla osób z pełnym ubezpieczeniem, aby w razie potrzeby nie musieli korzystać z polis PKV podczas wyjazdu zagranicznego. W wielu PKV przy braku roszczeń odzyskuje się część składki. U nas na przykład 4 miesiące składki. Jeśli ubezpieczenie turystyczne zapewnia odpowiednią opiekę medyczną, zachowuję sobie prawo do świadczeń z BRE. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata