Pirso pisze:
Cześć wszystkim...
W zasadzie tylko osoby, które ukończyły 18 lat, mogą otrzymać kredyt i korzystać z wszystkich funkcji karty debetowej. Zawsze uważałem, że dlatego też karta kredytowa może być wnioskowana dopiero od tego wieku.
Mój syn zaskoczył mnie informacją, że istnieje karta przedpłacona, którą można otrzymać już od 12. roku życia.
Uważam to za skandaliczne, nawet jeśli karta nie może wejść na debet.
Ale w ten sposób dzieci zapoznają się już z pojęciem kredytu. Czy to w ogóle jest dopuszczalne prawnie?
Widzisz to trochę źle... karta przedpłacona nie może być kartą kredytową i vice versa. To jest karta Visa/Mastercard przedpłacona, którą można otrzymać przed ukończeniem 18 lat. Nie ma to nic wspólnego z kartą kredytową, chociaż Visa/Mastercard również wydaje takie karty, to jednak zupełnie inny model kart.
Te karty przedpłacone nie mogą wejść na debet, nie mogą zablokować jakichkolwiek zabezpieczeń ponad stan konta, nie są wysoko wygrawerowane. Dlatego absolutnie nie można na nich zadłużyć się, w przeciwieństwie do karty debetowej. To nie do końca prawda, że osoby poniżej 18 roku życia nie otrzymają karty debetowej, zwanej Girocard... szczególnie Sparkassen zwykle wydają pełnoprawną kartę debetową do każdego konta, nawet dla nieletnich. Wiele innych banków również wydaje karty debetowe również dla niepełnoletnich, jeśli wpływa na niego wyższe kieszonkowe miesięcznie, jeśli nieletni podejmuje pracę, itp.
Skandaliczne? hmm... Ja osobiście wolałbym wyposażyć moje dziecko w kartę przedpłaconą jako niepełnoletniego, aby nauczył się, że jeśli nie ma już pieniędzy, to nie można ich wydać. A może uważasz, że lepszym rozwiązaniem jest trzymanie wszystkich niepełnoletnich z dala od płatności kartą i w wieku 18 lat (ponieważ tyle musieli czekać), oni otrzymają prawdziwą kartę kredytową i zadłużą się na tysiące
euro?
Pozdrawiam, esco