Re: Rozsądne inwestowanie pieniędzy - konto oszczędnościowe + krótkoterminowa inwestycja
Napisany przez anton86 -
- ndz cze 26, 2011 2:47 pm
Witajcie,
od początku tego roku zacząłem pracować po studiach i udało mi się zaoszczędzić kilka euro. Od wielu lat jestem klientem Kreissparkasse i do tej pory głównie korzystałem z oferty dla uczniów i studentów. W przyszłym tygodniu mam spotkanie w moim KSK. Chcę dowiedzieć się, jakie możliwości inwestycyjne i oprocentowanie są dostępne.
Oto kilka istotnych spraw dla mnie:
- konto bieżące/konto oszczędnościowe z jak najwyższym oprocentowaniem i niskimi opłatami za prowadzenie konta
W przypadku KSK jest to już trudne! Jeśli w ogóle, maks. 1% oprocentowania. Do tego dochodzą opłaty za prowadzenie konta. Ostatnim razem byłem bardzo rozczarowany KSK. Płaciłem około 30€ opłat za prowadzenie konta co kwartał, gdy pracowałem przed rozpoczęciem studiów magisterskich przez około 6 miesięcy! Na pewno mogła być bardziej atrakcyjna i korzystniejsza oferta. Mimo że zostałem zaproszony na rozmowę, nie udało się zaproponować mi lepszej, odpowiedniej oferty.
Chciałbym jednak zachować konto bieżące, ponieważ bank jest tuż za rogiem. Obecnie zastanawiam się nad otwarciem drugiego konta oszczędnościowego online. Dostępne są tam dość atrakcyjne oferty z relatywnie wysokimi oprocentowaniami (maks. 2,4% w BoS). Co myślicie o tym?
- Krótkoterminowa lokata z wysokim oprocentowaniem bez ryzyka
W przyszłym roku (około rok od teraz) będę potrzebował większej sumy pieniędzy. Dlatego chciałbym ulokować dziś kilka euro na krótkoterminowej lokacie z wysokim oprocentowaniem i rocznym okresem trwania. Oraz to wszystko przy MOŻLIWIE NISKIM RYZYKU!
Od mojego agenta ubezpieczeniowego otrzymałem broszurę informacyjną od INFINUS AG Finanzdienstleistungsinstitut. Tam jest dość atrakcyjna oferta, moim zdaniem. Tzw. krótkoterminowa lokata z minimalnym okresem trwania 90 dni, oprocentowaniem 6,0% i kwotą lokaty od 5000€. Co sądzicie o tym? Niestety nie wiem, czy wiąże się to z ryzykiem straty!? Z tego, co wiem, inwestują w nieruchomości i udziały w przedsiębiorstwach (czyli papierach wartościowych). Co sądzicie o tej wymienionej ofercie? Jeśli spojrzę na oferty lokat terminowych banków, to przy okresie trwania roku otrzymuje maks. 2,8% (BoS).
Czekam na Wasze opinie... Pozdrowienia. Toni