Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozsądne inwestowanie pieniędzy - konto oszczędnościowe + krótkoterminowa inwestycja

Napisany przez anton86
Witajcie, od początku tego roku zacząłem pracować po studiach i udało mi się zaoszczędzić kilka euro. Od wielu lat jestem klientem Kreissparkasse i do tej pory głównie korzystałem z oferty dla uczniów i studentów. W przyszłym tygodniu mam spotkanie w moim KSK. Chcę dowiedzieć się, jakie możliwości inwestycyjne i oprocentowanie są dostępne. Oto kilka istotnych spraw dla mnie: - konto bieżące/konto oszczędnościowe z jak najwyższym oprocentowaniem i niskimi opłatami za prowadzenie konta W przypadku KSK jest to już trudne! Jeśli w ogóle, maks. 1% oprocentowania. Do tego dochodzą opłaty za prowadzenie konta. Ostatnim razem byłem bardzo rozczarowany KSK. Płaciłem około 30€ opłat za prowadzenie konta co kwartał, gdy pracowałem przed rozpoczęciem studiów magisterskich przez około 6 miesięcy! Na pewno mogła być bardziej atrakcyjna i korzystniejsza oferta. Mimo że zostałem zaproszony na rozmowę, nie udało się zaproponować mi lepszej, odpowiedniej oferty. Chciałbym jednak zachować konto bieżące, ponieważ bank jest tuż za rogiem. Obecnie zastanawiam się nad otwarciem drugiego konta oszczędnościowego online. Dostępne są tam dość atrakcyjne oferty z relatywnie wysokimi oprocentowaniami (maks. 2,4% w BoS). Co myślicie o tym? - Krótkoterminowa lokata z wysokim oprocentowaniem bez ryzyka W przyszłym roku (około rok od teraz) będę potrzebował większej sumy pieniędzy. Dlatego chciałbym ulokować dziś kilka euro na krótkoterminowej lokacie z wysokim oprocentowaniem i rocznym okresem trwania. Oraz to wszystko przy MOŻLIWIE NISKIM RYZYKU! Od mojego agenta ubezpieczeniowego otrzymałem broszurę informacyjną od INFINUS AG Finanzdienstleistungsinstitut. Tam jest dość atrakcyjna oferta, moim zdaniem. Tzw. krótkoterminowa lokata z minimalnym okresem trwania 90 dni, oprocentowaniem 6,0% i kwotą lokaty od 5000€. Co sądzicie o tym? Niestety nie wiem, czy wiąże się to z ryzykiem straty!? Z tego, co wiem, inwestują w nieruchomości i udziały w przedsiębiorstwach (czyli papierach wartościowych). Co sądzicie o tej wymienionej ofercie? Jeśli spojrzę na oferty lokat terminowych banków, to przy okresie trwania roku otrzymuje maks. 2,8% (BoS). Czekam na Wasze opinie... Pozdrowienia. Toni

Re: Rozsądne inwestowanie pieniędzy - konto oszczędnościowe + krótkoterminowa inwestycja

Napisany przez ThaGambler
Na temat Infinus AG już coś tu było napisane. Zawsze powinno się starać rozproszyć posiadany kapitał. Uważam, że konto oszczędnościowe online ma sens, ponieważ w przeciwieństwie do konta osobistego przynajmniej przynosi zyski. W dzisiejszych ofertach dotyczących kont osobistych, nie płacę już opłat za prowadzenie konta. Moim zdaniem możesz osiągnąć wysokie stopy zwrotu na giełdzie, jeśli się uda, ale oczywiście wiąże się to z ryzykiem.

Napisany przez anton86
Idealna strategia za jedynie 29,99€ ??? Nie, dziękuję... Następnego tygodnia zamierzam skonsultować się z moim doradcą bankowym. Jednak na banku prawdopodobnie otrzymam mizerny zwrot z inwestycji. Prawdopodobnie dostanę większe odsetki na koncie internetowym. Czy możesz polecić na przykład Bank of Scotland? Pozdrawiam

Napisany przez GuruPlan
nie pytaj, ile to kosztuje, ale ile ci to przyniesie. Dla mnie osobiście przyniosło to korzyść w wysokości 400 euro rocznie. Zdecydowanie opłaciło się wydać te 100 euro. Teraz kosztuje tylko 29,90? Jak fajnie, zrobiłbym to znowu. Dostajesz także za darmo informacje na pojedyncze pytania. Chyba musisz je tylko wpisać w e-mailu. Pozdrowienia i powodzenia

Napisany przez anton86
Cześć, teraz trochę poczytałem w sieci. Uważam, że konta oszczędnościowe są dość atrakcyjne. Istnieje kilka czysto internetowych kont oszczędnościowych. Co sądzicie o banku Santander, banku Volkswagen lub Moneyou? Tam oferują 2,5% odsetek... Jak jest z opłatami bieżącymi? Czy mogę w dowolnym momencie wypłacić większą kwotę? Czy ogólnie jest jakiś haczyk? Dzięki z góry!

Napisany przez ThaGambler
anton86 pisze: cześć, teraz trochę zorientowałem się w sieci. uważam, że konta oszczędnościowe są dość atrakcyjne. jest kilka czysto internetowych kont oszczędnościowych. co myślicie o Santander Bank, Volkswagen Bank lub Moneyou? każde z nich oferuje 2,5% odsetek... a co z bieżącymi opłatami? czy mogę w każdej chwili wypłacić większą kwotę? czy ogólnie jest jakiś haczyk? z góry dzięki!
Pytanie brzmi, jak długo będą wypłacane odsetki w wysokości 2,5%, często zdarza się, że są one wypłacane tylko przez 12 miesięcy, a następnie obowiązują zwykłe odsetki od lokaty terminowej. Zazwyczaj są one poniżej 2%. Internetowe konta oszczędnościowe powinny zazwyczaj być bezpłatne. Niektóre oferty mogą być związane z minimalną kwotą lokaty. W takim przypadku powinieneś po prostu sprawdzić warunki, czy istnieją tutaj jakieś minimalne wymagania.

Napisany przez agfinanzen
Cześć! niedawno opublikowaliśmy interesujący artykuł i będziemy wdzięczni za dyskusję na naszym blogu bądź na naszej stronie Facebook na ten temat! Znajdziesz tam także wiele innych ciekawych tematów dotyczących finansów i innych. Pozdrawiamy,

Napisany przez anton86
Więc... tymczasem zdecydowałem się na dwa konta oszczędnościowe online. Moje lokalne konto bankowe z kontem bieżącym (opłaty za prowadzenie konta 2€/miesiąc) zostawiam sobie. Ale będę trzymał tam tylko minimalną kwotę! Wybrałem Bank of Scotland. Stałe 2,6% oprocentowanie dla nowych i obecnych klientów. Ale to, co mnie denerwuje w tej banku, to fakt, że nie mam nic fizycznego w ręce. Naprawdę to jest tylko wirtualne konto online!!! Tak mi potwierdzono także za pośrednictwem e-maila: Bank of Scotland jest w Niemczech czystym bankiem internetowym. Złożenie wniosku o konto oszczędnościowe i jego prowadzenie odbywa się wyłącznie za pośrednictwem naszej strony internetowej. Dalsze dokumenty w formie papierowej nie są konieczne. Nie wystawiamy również potwierdzeń otwarcia konta drogą mailową. Masz możliwość pobrania w sekcji informacji o koncie i wyświetlanie rachunków. W następnym mailu przyszedł następujący komunikat: Chcielibyśmy przekonać Cię o bezpieczeństwie Twoich depozytów w Banku of Scotland za pomocą następujących informacji. Jako najstarszy szkocki bank, Bank of Scotland jest dumna z faktu, że przez ponad 300 lat działalności każdy klient, który chciał odzyskać swoje oszczędności, zawsze je odzyskał - bez wyjątku. Od stycznia 2009 Bank of Scotland należy do Grupy Lloyds Banking Group, jednego z największych instytutów finansowych na świecie. Bank of Scotland jest członkiem brytyjskiego Funduszu Gwarancji Depozytów. Dzięki temu funduszowi depozyty są w 100% gwarantowane do równowartości 85 000 funtów brytyjskich na każdego klienta. Oczywiście dotyczy to również niemieckich inwestorów i oszczędzających. Chcielibyśmy zaznaczyć, że mimo podobieństwa nazw, Bank of Scotland nie ma nic wspólnego z Royal Bank of Scotland (RBS). Jako drugi bank wybrałem Cotral Consors. Tam otrzymuje się 2,60% p.a. od depozytów do 50 000 euro przez 12 miesięcy gwarantowane (następnie 1,75%). To, co tu jednak doceniam, to fakt otrzymywania dokumentacji papierowej, dzięki czemu ma się coś materialnego w ręce! CHOCIAŻ FAKTYCZNIE MA SWOJĄ SIEDZIBĘ W ZAGRANICZU (W PARYŻU)!. Co myślicie... czy Bank of Scotland jest wystarczająco godny zaufania, aby polegać na ich zapewnieniach? Ponadto zastanawiam się nad inwestowaniem kilku euro (ok. 4-5 tysięcy) w złoto? Co sądzicie, czy to się opłaca? Gdzie kupujecie swoje złoto? Czy są jakieś polecane usługi? Mój agent ubezpieczeniowy polecił mi www.goldsilber.org? Czekam na wasze opinie! Dzięki... Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata