Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: 16.06.2006

Napisany przez ADMCI4
Czy 16.06.2006 r. odbędzie się duża wygaśnięcie opcji? To więc następny tydzień, czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć, jak to wygląda i jak będą się zachowywać kursy (muszą)? Dziękuję. bm

Napisany przez ADMCI4
Może to pytanie jest trochę mylące, chciałem po prostu wiedzieć, co dokładnie dzieje się tego dnia i czy kursy mogą być specjalnie ustalane na tę datę. Będę wdzięczny za odpowiedź, dziękuję. bm

Napisany przez 2cybercrash
Tak, to pytanie jest bardzo mylące benchmark, masz rację. Gdybyśmy wiedzieli, na pewno byśmy to dokładnie zgłosili. Nie możemy powiedzieć więcej niż to, że jest to krytyczna faza. Sam widzisz wynik.

Napisany przez ADMCI4
benchmark pisze: Czy 16.06.2006 r. będzie miało miejsce duże wygaśnięcie opcji? To oznacza przyszły tydzień, czy mógłby mi ktoś dokładnie wyjaśnić, jak to się odbywa i jak powinny zachować się kursy (muszą)? Dzięki. bm
Tak więc: Istnieje wielu inwestorów, którzy postawili na wzrost kursów za pomocą kontraktów terminowych lub opcji Call na datę 16.06. Jeśli kursy faktycznie wzrosną 16.06, ci inwestorzy zarobią pieniądze. I to kosztem banków, które wydały opcje. Oczywiście bankom to nie pasuje, dlatego zrobią wszystko, aby obniżyć kursy do 16.06, tak aby nie musiały wypłacić zysków z opcji Call. Z drugiej strony są również inwestorzy, którzy postawili na spadek kursów za pomocą opcji Put i zarobią, jeśli kursy 16.06 będą niższe. Bankom również nie odpowiada wypłacanie tych zysków z opcji Put, więc będą chciały podnieść kursy, aby uniknąć wypłacania zysków z Put. Widzisz to dylemat? Każdy bank wyemitował zarówno opcje Put, jak i Call. Dla każdego banku istnieje więc kurs, przy którym ból będzie dla nich najmniejszy. Postarają się zbliżyć kursy do tego kursu. Teraz są banki z większą ilością przeterminowanych Calls, inne z większą ilością przeterminowanych Puts, więc odbędzie się walka między tymi bankami. Dla nas inwestorów oznacza to nieuzasadnione wysokie wahania kursów podczas porannej sesji (data wygaśnięcia to 12:00). Być może nawet już dzień wcześniej. Rzeczywisty celowy kurs można obliczyć, jeśli znamy liczbę przeterminowanych Calls i Puts na daną pozycję/indeks oraz ich cenę. Nazywa się to Max-Pain. Ponieważ SMI (Szwajcarski Indeks Rynku Akcji) jest bardzo dokładnie powiązany z S&P500 i został obliczony dla Max-Pain na tym indeksie, możemy wnioskować o SMI: Indeks SP500 zamknął dzisiaj na poziomie 1252.3. Max-Pain wynosi 1295.0 Możemy więc stwierdzić, że opcji Put jest więcej niż Call na SP500 i banki mają interes w podniesieniu kursów o 43 punkty. To jest 3,43% Odnośnie do SMI oznaczałoby to wzrost z obecnego poziomu 7434 do 7689. Uwaga jednak! To obliczenie opiera się na przeterminowanych opcjach Call i Put do 9 czerwca. W zależności od tego, ile i jakie opcje będą kupowane w kolejnych dniach, obraz może się zmienić! Linki: Max-Pain to pomysł firmy BCA-Software: https://www.ez-pnf.com/maxpain/mp66cn.htm Mam nadzieję, że odpowiedziałem w miarę na Twoje pytanie. :lol:

Napisany przez 2cybercrash
Duży komplement dla użytkownika mfabian, trudno wyjaśnić tę złożoną kwestię w sposób bardziej przejrzysty i lepszy. Po prostu mówię - faza krytyczna. Oczywiście wspaniałe są znajomości dotyczące Max Pain, ale mimo wszystko nie chciałbym spekulować. Im dalej od daty wygaśnięcia, tym bardziej niepewne jest to zjawisko, a im bliżej, tym dokładniejsze. Równie interesujący jest okres 2 tygodnie po wygaśnięciu, wtedy akcje, które zostały wykupione, mogą trafić na rynek, lub może nastąpić fala przelewu z nowymi kontraktami.

Napisany przez ADMCI4
Bardzo serdecznie dziękuję za kompetentne odpowiedzi, wiedziałem, że mogę na nie liczyć. Pozdrowienia bm

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata