benchmark pisze:
Czy 16.06.2006 r. będzie miało miejsce duże wygaśnięcie opcji? To oznacza przyszły tydzień, czy mógłby mi ktoś dokładnie wyjaśnić, jak to się odbywa i jak powinny zachować się kursy (muszą)? Dzięki. bm
Tak więc: Istnieje wielu inwestorów, którzy postawili na wzrost kursów za pomocą kontraktów terminowych lub opcji Call na datę 16.06. Jeśli kursy faktycznie wzrosną 16.06, ci inwestorzy zarobią pieniądze. I to kosztem banków, które wydały opcje.
Oczywiście bankom to nie pasuje, dlatego zrobią wszystko, aby obniżyć kursy do 16.06, tak aby nie musiały wypłacić zysków z opcji Call.
Z drugiej strony są również inwestorzy, którzy postawili na spadek kursów za pomocą opcji Put i zarobią, jeśli kursy 16.06 będą niższe.
Bankom również nie odpowiada wypłacanie tych zysków z opcji Put, więc będą chciały podnieść kursy, aby uniknąć wypłacania zysków z Put.
Widzisz to dylemat?
Każdy bank wyemitował zarówno opcje Put, jak i Call. Dla każdego banku istnieje więc kurs, przy którym ból będzie dla nich najmniejszy. Postarają się zbliżyć kursy do tego kursu.
Teraz są banki z większą ilością przeterminowanych Calls, inne z większą ilością przeterminowanych Puts, więc odbędzie się walka między tymi bankami.
Dla nas inwestorów oznacza to nieuzasadnione wysokie wahania kursów podczas porannej sesji (data wygaśnięcia to 12:00). Być może nawet już dzień wcześniej.
Rzeczywisty celowy kurs można obliczyć, jeśli znamy liczbę przeterminowanych Calls i Puts na daną pozycję/indeks oraz ich cenę. Nazywa się to Max-Pain.
Ponieważ SMI (Szwajcarski Indeks Rynku Akcji) jest bardzo dokładnie powiązany z S&P500 i został obliczony dla Max-Pain na tym indeksie, możemy wnioskować o SMI:
Indeks SP500 zamknął dzisiaj na poziomie 1252.3. Max-Pain wynosi 1295.0
Możemy więc stwierdzić, że opcji Put jest więcej niż Call na SP500 i banki mają interes w podniesieniu kursów o 43 punkty. To jest 3,43%
Odnośnie do SMI oznaczałoby to wzrost z obecnego poziomu 7434 do 7689.
Uwaga jednak! To obliczenie opiera się na przeterminowanych opcjach Call i Put do 9 czerwca. W zależności od tego, ile i jakie opcje będą kupowane w kolejnych dniach, obraz może się zmienić!
Linki: Max-Pain to pomysł firmy BCA-Software: https://www.ez-pnf.com/maxpain/mp66cn.htm
Mam nadzieję, że odpowiedziałem w miarę na Twoje pytanie. :lol: