Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kiedy muszę spłacić debet?

Napisany przez Thomas.123
Cześć, mam łączny debet w wysokości 4000 €. Ponieważ spodziewałem się (obiecanych) wpływów pieniężnych, przekroczyłem debet o 3500 €. Ponieważ obecnie jestem studentem, mam tylko 400 € miesięcznie, które niestety wystarczają mi na koszty utrzymania. Chciałbym zapytać, czy mogę opłacić odsetki z debetu, skoro mam nadal dostępne 500 € z debetu? A kiedy debet zostanie wyczerpany (przez odsetki), będę w stanie regularnie spłacać bieżące odsetki. To tylko 455 € rocznie (37,92 €/miesiąc), więc na pewno nie stanowi to problemu, zwłaszcza że za 12-15 miesięcy planuję podjąć dodatkową pracę (obecnie nie jest to możliwe). A za około 18 miesięcy będę na pewno w stanie spłacić cały debet. Teraz pytanie, kiedy muszę spłacić debet? Czy mogę go wykorzystywać tak długo, jak chcę? PS. Nie mogę skonsolidować mojego zadłużenia, ponieważ jako student nie otrzymam tak wysokiej pożyczki.

Napisany przez 2Bolitho
Nie, nie musisz tego robić. Chyba że bank go dla Ciebie wypowie. Co mogłoby się zdarzyć w przypadku braku wpłaty pieniędzy. Wtedy trzeba porozmawiać z bankiem. W żadnym wypadku nie próbuj tego unikać.40 euro/miesiąc odsetek, gdy zarabiasz tylko 400 euro miesięcznie, to naprawdę odważne. A czy nie możesz pożyczyć pieniędzy prywatnie? Od rodziców, cioci, dziadka, czy skądkolwiek indziej? Jeśli wszystko pójdzie dobrze, możesz ich zaprosić na kolację po spłacie i po kłopocie. Pomyśl o tym. To naprawdę drogie dla Ciebie.

Dzięki za Twoją pomoc Moi rodzice nie są obecnie w stanie udzielić mi dodatkowej pomocy finansowej, ponieważ już pokrywają moje czynsz, prąd i inne koszty. Czy dobrze zrozumiałem, że nie ma ogólnie ustalonego terminu spłaty debetu? Dopóki mam debet, mogę więc spłacać odsetki z pozostałego debetu?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, masz. kredyt debetowy to linia kredytowa udzielona na stałe. To prawdopodobnie jeden z powodów, dlaczego jest tak drogi. W twoim przypadku miałbym nadzieję, że bank nie anuluje kredytu debetowego. Niemniej jednak nie mogę powiedzieć, czy i jak jest to prawdopodobne.

ok, dziękuję jeszcze raz, naprawdę bardzo mi pomogłeś

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho ma rację we wszystkim... ale zdecydowanie zmniejszyłbym debet do 500 euro dla osoby, która otrzymuje miesięcznie 400 euro wynagrodzenia... zrobiłbym to tylko w przypadku kogoś, kto prowadzi swoje konto w sposób pozytywny. Zazwyczaj debet wynosi od 3 do 3,5 miesięcznych wpływów wynagrodzenia... czyli około 1400 euro... jednak przy tak niskich dochodach tendencja jest raczej taka, że przyznaje się tylko niewielki debet, ponieważ z kwoty 400 euro miesięcznie nie da się niczego zajmować ani też nie można nim sprawdzić stanu debetu.

Napisany przez Birgit
Zazwyczaj linia kredytowa jest dostosowywana w zależności od wysokości pensji. Albo wzrasta, albo maleje. Jeśli miesięczne wpływy spadają, zazwyczaj również linia kredytowa jest obniżana. Birgit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata