Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy tylko pracownicy mogą skorzystać z indywidualnego programu emerytalnego Riester-Rente?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam 30 lat, jestem fizjoterapeutą i do tej pory pracowałem w praktyce. Dwa lata temu podpisałem umowę Riester. Dla mnie było to bardzo korzystne, ponieważ oprócz mojego osobistego wkładu, otrzymałem także dodatkowy zasiłek dla moich dwóch dzieci. Teraz chcę jednak rozpocząć własną działalność i obecnie sprawdzam wszystkie finanse i umowy. Czy mogę nadal zachować umowę Riester, czy może być ona wykorzystywana tylko przez pracowników. Mogę także nadal samodzielnie wpłacać składkę, jak dotychczas. Pozdrowienia, Anna

Re: Czy tylko pracownicy mogą skorzystać z indywidualnego programu emerytalnego Riester-Rente?

Napisany przez bjoern26
Cześć Anna, napisz do mnie krótką wiadomość prywatną, a potem tłumaczę Ci to spokojnie. Do zobaczenia... Pozdrowienia, Björn

Napisany przez Reibold
Cześć! Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, oczywiście możesz kontynuować umowę, ale być może nie otrzymasz wsparcia od państwa. W większości przypadków umowy ratalne nie mają sensu. Nadal otrzymasz wsparcie, jeśli jesteś zamężna/zamężny z osobą kwalifikującą się do otrzymania wsparcia i ta osoba ma i regularnie wpłaca składki na umowę ratalną. Wówczas Ty sama nie musiałabyś nawet płacić składek. Być może byłoby sensowne przekazać mu przyszłe dodatki dla dzieci w celu zmniejszenia jego wkładu własnego. Ponadto pozostajesz bezpośrednio uprawniona do otrzymywania wsparcia, dopóki dziecko ma mniej niż 4 lata. Aby móc udzielić jasnej odpowiedzi, potrzebujemy więcej informacji na temat Twojej sytuacji oraz umowy, którą posiadasz. Z poważaniem, Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez GuruPlan
Cześć, chciałbym polecić Ci stronę na podstawie moich dobrych doświadczeń, gdzie można anonimowo i zupełnie niezależnie przeanalizować swoją sytuację. Kiedyś miałem podobną sytuację i byłam bardzo zadowolony z wyników. W kilku słowach opisałem im w e-mailu swoją sytuację i plany, a w ciągu 2 dni dostałem odpowiedź, gdzie i jak najlepiej postępować. Widziałem w tym korzyść, że nie musiałem rozmawiać z osobą, która chciała mi coś sprzedać. Pozdrowienia

Napisany przez MisterRob
Sprawdź tutaj...

Napisany przez Lunar
Moja żona kilka lat temu podpisała umowę na Riester i obecnie jest samozatrudniona. Teraz domaga się zwrotu już wypłaconych dopłat. Jakie są możliwości zabezpieczenia dopłat pomimo samozatrudnienia? Czy wystarczy, jeśli podpiszę umowę Riester i zapłacę tylko minimalny składkę w wysokości 60 EUR/rok? Czy wtedy również mam prawo do podstawowych dopłat? Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez Hanomag

Czy wystarczy, jeśli zawrę umowę Riester i płacę tylko minimalną składkę w wysokości 60 EUR rocznie? Czy będę wtedy również uprawniony do podstawowej premii?

Aby otrzymać pełne wsparcie, musisz wpłacić 4% swojego brutto z poprzedniego roku, maksymalnie 2 100 €, pomniejszone o wszystkie uprawnienia do premii. Osoba samozatrudniona musi wpłacić co najmniej 60 €.

Napisany przez Lunar
... przecież nie chcę żadnej umowy oszczędnościowej Riester.
Chcę po prostu zapewnić wsparcie dla mojej żony (podstawowe dopłaty, dopłaty na dzieci).

Jeśli wpłacę tylko 60 EUR/rok, a moja żona będzie nadal wpłacać jak dotychczas, czy też będzie miała prawo do tych dopłat (PD/Dd)?

Dziękuję

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli wpłacam tylko 60 EUR/rok, a moja żona nadal dokonuje swoich płatności tak jak dotychczas, czy również ma ona prawo do zasiłków (GZ/KZ) ???

Grundstheorie ja.Aber tylko w proporcji do rzeczywistego wkładu oszczędnościowego i koniecznej składki do uzyskania pełnej dopłaty.
Przykład: Jeśli do uzyskania pełnej dopłaty musiałbyś wpłacić rocznie 600 €, ale wpłacasz kwotę bazową w wysokości 60 €, dopłata zostanie wypłacona tylko proporcjonalnie do tego stosunku. W tym przykładzie więc jedna dziesiąta odpowiedniej dopłaty (podstawowej lub dziecięcej).
To, co wpłaca twoja żona jako tylko pośredni beneficjent dopłat, nie ma znaczenia, chyba że jest ona obowiązkowo ubezpieczona w GRV jako osoba samozatrudniona. Co również może się zdarzyć i ponownie spowodowałoby bezpośrednie uprawnienie do dopłat.
Dlatego, aby otrzymać pełną dopłatę, obowiązują następujące zasady: Osoba bezpośrednio uprawniona do dopłat stara się zapłacić swoje 4% odpowiedniego dochodu pomniejszone o uprawnienia do dopłat, a żona wpłaca kwotę bazową i również otrzymuje pełną podstawową dopłatę oraz, w odpowiednich przypadkach, dopłatę/-ty dla dzieci.

Napisany przez asics19756
Witamy. Oczywiście, umowa może pozostać w mocy, ale jest ona wspierana tylko u osób samozatrudnionych, jeśli są one uprawnione do świadczeń pośrednio poprzez współmałżonka. W zależności od umowy może być sens dalszego oszczędzania:

1. Masz plan oszczędzania w funduszach - jest on bezpieczny, ponieważ przy starcie emerytury masz prawo do tego, że wpłacone składki będą dostępne. Zatem: Brak ryzyka straty!

2. Masz inne formy inwestycji: W ogóle nie ma podatku od zysków kapitałowych w przypadku Riester, co korzystnie wpływa na efekt składania zysków! Po 62. roku życia opodatkowane jest tylko połowa zysków, co można umieścić w okresie emerytalnym, gdy stawki podatkowe są niskie.

Pozdrowienia asics

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata