Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy stawka składki na ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia obowiązkowego i prywatnego jest taka sama?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. gdy ustawodawca podnosi stawki składek w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym, dotyczy to początkowo tylko tych, którzy tam są ubezpieczeni. Aktualnie mnie to również dotyczy. Czy stawki składek w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym również zależą od tego, czy to działa zupełnie inaczej? Zastanawiam się bowiem nad zmianą, jeśli podwyżki nie dotkną prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. W skrócie o mnie: mam 46 lat, zarabiam 4 300 euro brutto miesięcznie, mam żonę i dwoje dzieci. Pozdrawiam, Dariusz

Re: Czy stawka składki na ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia obowiązkowego i prywatnego jest taka sama?

Napisany przez EasyD
Cześć Dariusz, prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie ma nic wspólnego z wysokością składek w ubezpieczeniu publicznym. Tutaj masz możliwość skorzystania z zasady klocków Lego. Innymi słowy, sam decydujesz, jakie zakres chcesz ubezpieczyć. To oraz wiek wstąpienia i aktualny stan zdrowia decydują o składce. W zasadzie nie powinno się zmieniać z powodu ewentualnych oszczędności na składkach. Powinna przeważyć tutaj jakość świadczeń, jakie otrzymuje się w ubezpieczeniu prywatnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata