Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak porównać umowę oszczędnościową z np. lokatą terminową?

Napisany przez DerWorf
Witaj, chcę teraz złóż trochę pieniędzy na stronie co miesiąc, mając na uwadze, że za około 8 lat chciałbym kupić małe mieszkanie na własność. Oczywiście chciałbym to sfinansować tak tanio, jak to możliwe. Chciałbym napisać oprogramowanie w R [1], które porównuje różne formy inwestycji w zależności od kilku parametrów i dostarcza wyników. Jeśli mi się uda, oprogramowanie zostanie udostępnione jako darmowe oprogramowanie open source. Teraz moje pytanie: Jeśli mam bardzo skomplikowany plan oszczędzania, na przykład w przypadku oszczędzania budowlanego, gdzie trzeba uwzględnić dodatkowe wpłaty, premie mieszkaniowe, opłaty za uruchomienie itp., jak można sensownie porównać to z inną formą inwestycji (na przykład lokatą terminową)? Dotyczy to również późniejszego kredytu, który również powinien być uwzględniony. Być może dla ekspertów wśród was to podstawowe pytanie, ale ja nigdy nie miałem do czynienia z ekonomią czy zarządzaniem biznesem. Gdyby takie i inne pytania (na przykład, jak obliczyć stopę rzeczywistą na podstawie nominalnej) były odpowiedziane we właściwej książce lub podobnym źródle, będę bardzo wdzięczny za polecenie książki! Moje pytanie nie dotyczy więc tego, która forma inwestycji jest bardziej sensowna, ale jak poprawnie je porównać. Trzeba zatem oczyścić kilka rzeczy, czyli wyłączyć, prawda? Oprocentowanie, opłaty itp. Pozdrowienia i z góry dziękuję, Alex [1] R (język programowania) ? Wikipedia

Napisany przez ProperSoul
Moim zdaniem nie da się obiektywnie porównać lokaty terminowej z umową oszczędnościową, ponieważ są to zupełnie różne formy inwestycji. Lokata terminowa jest bardzo zmienna pod względem stopy procentowej, która może zmieniać się praktycznie codziennie. Nie jestem teraz zupełnie pewien, czy mówię głupoty, ale z tego co pamiętam, w przypadku umowy oszczędnościowej stopa procentowa jest podawana jako stawka podstawowa + X. Może to jednak być totalne bzdury. Gdybym był na twoim miejscu, sprawdziłbym aktualne ceny nieruchomości w okolicach, do których chciałbyś się przeprowadzić (dzielnica), a następnie zastanowiłbym się, ile możesz/chcesz zaoszczędzić każdego miesiąca. Wtedy będziesz miał ogólny pogląd na to, ile pieniędzy będziesz potrzebował i ile będziesz mógł zaoszczędzić samodzielnie. Jeśli w obliczeniach wynika, że na pewno potrzebujesz kredytu, powiedziałbym, że umowa oszczędnościowa jest niezbędna. Ale tutaj mamy specjalistów ds. finansów i nieruchomości, którzy z pewnością będą mogli ci pomóc w bardziej profesjonalny sposób. Pozdrowienia

Napisany przez DerWorf
ProperSoul pisze: Moim zdaniem nie można obiektywnie porównywać lokaty bankowej z umową oszczędnościowo-kredytową, ponieważ są to całkowicie różne formy inwestycji. lokata bankowa jest bardzo zmienna jeśli chodzi o oprocentowanie, które praktycznie może zmieniać się codziennie.
Cześć. Dziękuję za odpowiedź Następnie chciałbym zakładać przeciętne oprocentowanie, lub obecne przez cały okres. Z uzyskaną nieprecyzją mogę sobie poradzić. To, co mnie bardziej denerwuje, to to, że nie potrafię zinterpretować oferty tej umowy oszczędnościowo-kredytowej, która leży przede mną. Czy korzystne oprocentowanie kredytu jest na tyle atrakcyjne, że warto wpłacać tam przez 7 lat na oprocentowaniu 1%? Chciałbym tutaj raczej przeprowadzić obliczenia niż słuchać opinii (no cóż, jestem statystykiem ) Teraz nie jestem pewien, czy mówię totalną bzdurę, ale w przypadku umowy oszczędnościowo-kredytowej oprocentowanie jest podawane jako bazowe oprocentowanie + X. Ale to może być również totalny nonsens. Nie mam pojęcia. Po prostu podane jest 1% oprocentowania kapitału i 1% oprocentowania kredytu (1,77% efektywnie). Gdybym był na twoim miejscu, to sprawdziłbym aktualne ceny nieruchomości w okolicach, gdzie chciałbyś się osiedlić (dzielnica), a następnie zastanowiłbym się, ile możesz/chcesz zaoszczędzić każdego miesiąca. W ten sposób miałbyś przybliżoną kwotę, jak wiele pieniędzy będziesz potrzebował i ile będziesz mógł zgromadzić samodzielnie. Jeśli wynik obliczeń wskazuje, że na pewno będziesz potrzebować kredytu, powiedziałbym, że umowa oszczędnościowo-kredytowa jest niemal nieunikniona. Na pewno będę potrzebować kredytu, ponieważ obecnie studiuję, a wkrótce chciałbym mieć małe mieszkanie jednopokojowe. Ale jak już wspomniałem, zanim zdecyduję się zostawić moje pieniądze na 7 lat z marnym 1% oprocentowaniem, chciałbym najpierw uzasadnić to sensownymi obliczeniami. Ale tutaj mamy specjalistów od finansów i nieruchomości, którzy z pewnością mogą Ci lepiej i bardziej kompetentnie pomóc Mam nadzieję, że kiedyś także stanę się trochę bardziej kompetentny w tej dziedzinie =) Masz pomysł, gdzie można dowiedzieć się więcej na ten temat? Może jakieś fajne książki?

Napisany przez ProperSoul
Cześć, chętnie bym pomógł, ale jestem również jeszcze studentem ? W kwestii oszczędności budowlanych itp. jeszcze się nie zorientowałem, bo szczerze mówiąc, cieszę się, gdy na końcu pieniądze wystarczają do końca miesiąca ? Spróbuj zadać swoje pytanie na forum dotyczącym finansowania budowlanego. Tam zgromadzeni są kompetentni ludzie. Pozdrowienia! ? PS: Możesz spróbować skorzystać z kalkulatorów porównawczych online. Być może znajdziesz takie, które oferują lepsze oprocentowanie kapitału. Ale przy niskich stopach procentowych EBC wątpię. ?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata