- pt lip 08, 2011 9:08 am
Witaj,
chcę teraz złóż trochę pieniędzy na stronie co miesiąc, mając na uwadze, że za około 8 lat chciałbym kupić małe mieszkanie na własność. Oczywiście chciałbym to sfinansować tak tanio, jak to możliwe.
Chciałbym napisać oprogramowanie w R [1], które porównuje różne formy inwestycji w zależności od kilku parametrów i dostarcza wyników. Jeśli mi się uda, oprogramowanie zostanie udostępnione jako darmowe oprogramowanie open source.
Teraz moje pytanie: Jeśli mam bardzo skomplikowany plan oszczędzania, na przykład w przypadku oszczędzania budowlanego, gdzie trzeba uwzględnić dodatkowe wpłaty, premie mieszkaniowe, opłaty za uruchomienie itp., jak można sensownie porównać to z inną formą inwestycji (na przykład lokatą terminową)? Dotyczy to również późniejszego kredytu, który również powinien być uwzględniony.
Być może dla ekspertów wśród was to podstawowe pytanie, ale ja nigdy nie miałem do czynienia z ekonomią czy zarządzaniem biznesem. Gdyby takie i inne pytania (na przykład, jak obliczyć stopę rzeczywistą na podstawie nominalnej) były odpowiedziane we właściwej książce lub podobnym źródle, będę bardzo wdzięczny za polecenie książki!
Moje pytanie nie dotyczy więc tego, która forma inwestycji jest bardziej sensowna, ale jak poprawnie je porównać. Trzeba zatem oczyścić kilka rzeczy, czyli wyłączyć, prawda? Oprocentowanie, opłaty itp.
Pozdrowienia i z góry dziękuję,
Alex
[1] R (język programowania) ? Wikipedia