Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracobiorca może zamienić nadgodziny na czas wolny?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wam wszystkim Ostatnio w naszej firmie zdarzało się częściej, że musieliśmy robić nadgodziny. Dla mnie to w ogóle nie problem, jeśli są one odpowiednio wcześniej zaplanowane i mogę je później odrobić jako wolne. Jednak mój pracodawca sądzi, że to szkodzi firmie i chce mi wypłacić za nadgodziny. Dla mnie to się w ogóle nie opłaca, ponieważ z klasy podatkowej 5 już teraz mam bardzo wiele potrąceń. Poza tym mam dwójkę dzieci, którzy zajmują sporo mojego czasu. W końcu musiałem poświęcić swój czas wolny na te nadgodziny. Czy mam prawo żądać zamiany nadgodzin na czas wolny, czy muszę wziąć pieniądze?

Re: Czy pracobiorca może zamienić nadgodziny na czas wolny?

Napisany przez 2Bolitho
Wgląd do prawa ułatwia znalezienie rozwiązania. Tutaj w ustawie o czasie pracy. Dzienna długość pracy nie powinna przekraczać 8 godzin. Jeśli w ciągu 6 tygodni średnio realizowane są 8 godzin, można pracować 10 godzin dziennie.

Wiadomo, że w wielu przedsiębiorstwach to nierealne. Faktem jest jednak, że pracodawca zaniedbuje swoje obowiązki, jeśli pozwala pracować więcej niż 10 godzin dziennie lub nie przestrzega innych przepisów. Jeśli dojdzie do wypadku spowodowanego na przykład przez zmęczenie, pracodawca może być bezpośrednio odpowiedzialny. W każdym przypadku towarzystwo ubezpieczeń zawodowych dokładnie zbada takie zdarzenie. Jeśli wystąpią naruszenia, koniec z lepszymi świadczeniami z ubezpieczenia.

Dodatkowo warto zajrzeć do porozumień zakładowych i umów zbiorowych. Tam też można uregulować wiele spraw. Warto także porozmawiać z radą zakładową, którą trzeba konsultować w sprawie nadgodzin i która ma wpływ na formę rekompensaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata