- pn lip 11, 2011 7:51 pm
Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc:
Byłem klientem Teldafax - od 10/2009 roku - i dwukrotnie pobrano mi po 556€ jako obciążenie bezgotówkowe. W latach 2009 i 2010. Cena ta oparta była na założeniu zużycia 3000 kWh rocznie. Teldafax nie wydał, pomimo obietnicy w październiku 2010 roku, rocznego rozrachunku - dopiero w maju 2011 roku. Ten rozrachunek ustalił, że faktyczne zużycie było znacznie niższe - 1800 kWh - dlatego roczna zaliczka wynosi 344€. Z powodu podwyżki ceny w czerwcu 2011 roku, skorzystałem z prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy na najbliższy możliwy termin za pomocą listu poleconego. Wraz z wypowiedzeniem zażądałem rozliczenia końcowego i zwrotu mojego salda, co wynosiło co najmniej 123€ u Teldafax.
Teraz postępowanie upadłościowe w przypadku Teldalfax miało zostać wszczęte, więc poleciłem mojemu bankowi anulować obciążenie z października 2010 roku w wysokości 556€, ponieważ było ono nieważne. Było nieważne, ponieważ opierało się na zaliczce, którą Teldafax obliczył na podstawie nieistniejącego zużycia.
Pieniądze trafiły na moje konto, a dwa dni później otrzymałem list od Bankhaus Lampe do mojego banku (Volksbank) z ostrzeżeniem i żądaniem zwrotu pieniędzy, ponieważ istniała zgoda na obciążenie. Wyjaśniłem mojemu doradcy bankowemu, aby w żadnym wypadku nie zwracał pieniędzy, ponieważ są one moje, a Bankhaus Lampe lub też Teldafax powinien się skontaktować ze mną w sprawie zaległych płatności.
Mimo to doradca zwrócił pieniądze, powołując się na dział prawnego, który to sprawdził, oraz stwierdził, że a) zgodziłem się na obciążenie poprzez akceptację rozliczenia z 31.12.2010 r. (wyciąg z konta) i b) nie było to nieuprawnione obciążenie, ponieważ było zgodne z zezwoleniem i mogło zostać cofnięte tylko w ciągu 6 tygodni.
Mam teraz pytanie, czy mogę odzyskać te pieniądze od mojego banku, ponieważ mimo mojego zakazu zwrócił moje pieniądze. W końcu jest on tylko usługodawcą, a ja nadal jestem panem swoich pieniędzy. Powinienem przynajmniej móc to zrobić.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i porady!