Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Bank pobiera pieniądze z konta pomimo zakazu.

Napisany przez carac
Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc: Byłem klientem Teldafax - od 10/2009 roku - i dwukrotnie pobrano mi po 556€ jako obciążenie bezgotówkowe. W latach 2009 i 2010. Cena ta oparta była na założeniu zużycia 3000 kWh rocznie. Teldafax nie wydał, pomimo obietnicy w październiku 2010 roku, rocznego rozrachunku - dopiero w maju 2011 roku. Ten rozrachunek ustalił, że faktyczne zużycie było znacznie niższe - 1800 kWh - dlatego roczna zaliczka wynosi 344€. Z powodu podwyżki ceny w czerwcu 2011 roku, skorzystałem z prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy na najbliższy możliwy termin za pomocą listu poleconego. Wraz z wypowiedzeniem zażądałem rozliczenia końcowego i zwrotu mojego salda, co wynosiło co najmniej 123€ u Teldafax. Teraz postępowanie upadłościowe w przypadku Teldalfax miało zostać wszczęte, więc poleciłem mojemu bankowi anulować obciążenie z października 2010 roku w wysokości 556€, ponieważ było ono nieważne. Było nieważne, ponieważ opierało się na zaliczce, którą Teldafax obliczył na podstawie nieistniejącego zużycia. Pieniądze trafiły na moje konto, a dwa dni później otrzymałem list od Bankhaus Lampe do mojego banku (Volksbank) z ostrzeżeniem i żądaniem zwrotu pieniędzy, ponieważ istniała zgoda na obciążenie. Wyjaśniłem mojemu doradcy bankowemu, aby w żadnym wypadku nie zwracał pieniędzy, ponieważ są one moje, a Bankhaus Lampe lub też Teldafax powinien się skontaktować ze mną w sprawie zaległych płatności. Mimo to doradca zwrócił pieniądze, powołując się na dział prawnego, który to sprawdził, oraz stwierdził, że a) zgodziłem się na obciążenie poprzez akceptację rozliczenia z 31.12.2010 r. (wyciąg z konta) i b) nie było to nieuprawnione obciążenie, ponieważ było zgodne z zezwoleniem i mogło zostać cofnięte tylko w ciągu 6 tygodni. Mam teraz pytanie, czy mogę odzyskać te pieniądze od mojego banku, ponieważ mimo mojego zakazu zwrócił moje pieniądze. W końcu jest on tylko usługodawcą, a ja nadal jestem panem swoich pieniędzy. Powinienem przynajmniej móc to zrobić. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i porady!

Napisany przez 2Escorpio
Niestety wszystko jest prawidłowe. Klient może zwrócić obciążenie tylko w ciągu 6 tygodni bez podania przyczyny. Po upływie tego terminu muszą istnieć poważne powody... na przykład obciążają kwotę, mimo że nie udzieliłeś zgody. Ponieważ w przeszłości podpisałeś umowę opartą na obciążeniach bezgotówkowych w TelDaFax i nie wycofałeś jej ani nie zareagowałeś w ciągu 6 tygodni.... obciążenie jest zgodne z prawem i bank nie powinien go zwracać. Wygląda na to, że zaakceptowałeś rozliczenie, nie składając sprzeciwu w wyznaczonym terminie. Niestety musisz skontaktować się z TelDaFax, aby zwrócili ci różnicę, chociaż może to być trudne ze względu na upadłość.... Może uda ci się osiągnąć porozumienie i odzyskać przynajmniej część kwoty. Pozdrowienia, esco

Napisany przez Doso
Faktycznie jest zaskakujące, że pieniądze znajdują się na twoim koncie przez kilka dni, to jest bardzo nietypowe. Tutaj nie znajdziesz żadnej pomocy, ani nie otrzymasz jej od swojego banku. Pieniądze zostały prawidłowo przekazane do TelDaFax. Termin 6 tygodni tutaj nie ma zastosowania. Zatem jest to sprawa pomiędzy tobą a TelDaFax. Prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem jest zgłoszenie roszczeń u syndyka masy upadłościowej. Ale nie miałbym wielkich nadziei na sukces w tej sprawie.

Napisany przez carac
Zgodnie z §676b BGB procedura obciążenia rachunku może zostać cofnięta w przypadku błędu, Tak właśnie się stało, ponieważ obliczenie zaliczki opierało się na ryczałcie, a w momencie obciążenia z 2010 roku rzeczywiste zużycie energii przez Teldafax było już znane, co pokazuje bardzo późne rozliczenie z maja 2011 roku, znacznie niższe niż pierwotnie podane. Ze względu na to opóźnienie w rozliczeniu Teldafax mogło obciążyć wyższym ryczałtem.

Napisany przez 2Escorpio
carac pisze: zgodnie z § 676b niemieckiego Kodeksu Cywilnego procedura obciążenia rachunku może być cofnięta w przypadku błędu, Tak właśnie było w tym przypadku, ponieważ obliczenie opłaty bazowało na stałej kwocie, a w chwili pobrania z rachunku w 2010 roku faktyczne roczne zużycie energii przez Teldafax było znane i jak pokazuje ich bardzo opóźniona rozliczenie z maja 2011 roku, znacznie niższe niż pierwotnie zakładano. W wyniku tego opóźnienia w rozliczeniach Teldafax mogła pobrać wyższą opłatę.
Każde obciążenie rachunku może być cofnięte w ciągu 6 tygodni... potem zależy to od twojego przypadku. Nawet jeśli masz przypadek, w którym potencjalnie można to zrobić... musisz zgłosić to bankowi / dostarczyć dowody... ale zakładam, że po prostu popełniłeś niewłaściwość z naiwności. Zakładam również, że pieniądze nie zostały pobrane ponownie poprzez procedurę obciążenia rachunku, ale zostały przelane. Odzyskanie tych pieniędzy z konta, które PRAWDOPODOBNIE jest znacznie zadłużone (TelDaFax), będzie bardzo trudne... bo... cofnięcie przelewu nie jest takie proste, więc bank musiałby zwrócić ci te pieniądze i samemu ponieść koszty... a oni nie będą tego robić, dopóki nie skorzystasz z pomocy prawnika lub nie uzyskasz decyzji sądu lub nakazu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata