Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Inwestycja w metale szlachetne!

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, prawie wszyscy moi znajomi zaczynają obecnie lokować swoje oszczędności w metale szlachetne. Sam nie do końca ufałem temu pomysłowi, ale teraz również chcę bezpiecznie ulokować respektowalną sumę. Moje bank chciałby mnie przekonać do inwestowania w akcje, prawdopodobnie dlatego, że przynosi im to większy zysk. Jako zupełny laik w tym temacie i bardzo konserwatywnie nastawiony, mam dość proste pytanie: Czy złoto nadal jest interesującą długoterminową inwestycją?

Napisany przez 2Bolitho
Quicknick pisze: Czy złoto jako długo-terminowa inwestycja pieniężna nadal jest interesujące?
Dla mnie tak. ALE: Ja sam jednak nie do końca ufam temu pomysłowi,... Więc dla CIEBIE: Nie!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Quicknick, bez urazy, ale wydajesz się być absolutnym nowicjuszem w tym temacie. Moja rada: Inwestuj swoje ciężko zarobione pieniądze tylko w rzeczy, o których masz pojęcie. W Twoim przypadku poleciłbym Ci lokowanie ich w obligacje skarbowe. Są one całkowicie bezpieczne i dają stosunkowo rentowne zyski w długim okresie. Niemniej jednak powinieneś koniecznie porozmawiać wcześniej z profesjonalnym doradcą inwestycyjnym, któremu zaufasz. Pozdrowienia, Kilyos

Napisany przez 2Bolitho
Kilyos pisze: Moja rada: Inwestuj swoje ciężko zarobione pieniądze tylko w rzeczy, które rozumiesz. W Twoim przypadku radziłbym Ci ulokować je w bony skarbowe. Są one absolutnie bezpieczne i dają względnie rentowność na dłuższą metę.
Odważna teza, słabe argumenty. Czy mógłbyś nam to wyjaśnić? Jaki wpływ ma na to inflacja i jakie są skutki zadłużenia państwa niemieckiego?

Napisany przez Bennorca
Moim zdaniem najlepszym momentem na inwestycję w FIZYCZNE metale szlachetne (zwłaszcza złoto i srebro) jest zawsze TERAZ - niezależnie od aktualnej ceny. Dlaczego? Przeczytanie broszury w formacie PDF na stronie gold-ist-geld.net (można ją pobrać anonimowo) powinno rozwiać wątpliwości.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Bez wątpienia nie doświadczeni inwestorzy powinni zachować ostrożność i nie inwestować swoich pieniędzy w podejrzane transakcje opcji. Ale niekoniecznie trzeba lokować swoje pieniądze w obligacje skarbowe; mogę równie dobrze otworzyć klasyczne konto oszczędnościowe. Uważam, że cena złota jeszcze długo nie osiągnęła swojego maksimum i będę nadal inwestować w różne metale szlachetne. Nigdy nie można być oczywiście pewnym. Sam!

Napisany przez ProperSoul
Cześć QuickNick, zgadzam się z kilyos: Inwestuj swoje pieniądze tylko w rzeczy, które rozumiesz w 100%. Edelmetalle to taka sprawa. Na przykład srebro jest silnie dominowane i manipulowane przez 3-4 duże amerykańskie banki na amerykańskiej giełdzie terminowej. Spodziewaj się więc silnych wahnięć w cenie srebra (które jest manipulowane) w przyszłości. Niemniej jednak, długoterminowo - na przykład na okres inwestycyjny > 20-30 lat - może to być interesujące, ponieważ nasze pieniądze papierowe (dolar amerykański i euro) tkwią w poważnym kryzysie, włączając w to utratę siły nabywczej pieniądza papierowego. To samo dotyczy złota, jeśli chodzi o waluty papierowe: w zasadzie są to obietnice otrzymania towarów i usług za kawałek papieru lub kawałek metalu. Rynek złota jest również mniejszej manipulowany niż rynek terminowy srebra, ponieważ uczestniczy w nim więcej wpływowych podmiotów. Niemniej jednak, to, co dotyczy srebra, dotyczy również złota: okres inwestycyjny > 20-30 lat. Czyli jeśli chodzi o złoto, inwestuj tylko pieniądze, których naprawdę nie potrzebujesz. Podam Tobie przykład: Dziadek Rudi chce zostawić swoje całkowite oszczędności swojej rodzinie. Jedną z opcji, jaką ma, jest zakup fizycznych metali szlachetnych - do 10 000 euro można to zrobić całkowicie anonimowo, jeśli kupisz je u handlarza metali szlachetnych w transakcji bezpośredniej - wtedy po prostu wręczy je kiedyś swoim krewnym. Jeśli dziadek Rudi zakupił je anonimowo, nie ma na to żadnych zapisów. Zastanów się nad tym. Inną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że cena metali szlachetnych może mocno się wahac. W dłuższej perspektywie jednak, przede wszystkim złoto przez tysiąclecia zachowało swoją siłę nabywczą. W starożytnym Rzymie za uncję złota otrzymałeś wysokiej jakości ubranie; w latach 20. XX wieku za uncję złota można było dostać wysokiej jakości garnitur, a do dzisiaj, w 2011 roku za uncję złota nadal dostaniesz wysokiej jakości garnitur. Natomiast w ciągu ostatnich 2000 lat pojawiło się i zniknęło wiele papierowych walut, które nadchodziły i odchodziły. Jeśli zdecydujesz się na zakup złota lub srebra, musi to być decyzja długoterminowa. Miesięczne wahania cen nie powinny cię zaniepokoić, ponieważ musisz patrzeć bardzo długoterminowo. Mam nadzieję, że mój post pomógł Ci trochę dalej. ProperSoul

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata