Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Rzadkie metale ziem rzadkich: Najważniejszy surowiec XXI wieku.

Napisany przez Meyer Anlegerme
Ostatniego tygodnia przeczytałem informację, że Siemens zaczyna działać intensywniej w dziedzinie rzadkich ziem. Siemens planuje założyć wspólne przedsięwzięcie w zakresie rzadkich ziem wspólnie z australijską firmą Lynas. Podpisanie listu intencyjnego zakłada, że Siemens będzie posiadał 55%, a Lynas 45% udziałów w spółce joint venture. Wspólna firma ma dostarczać Siemensowi surowiec jak neodym. Metal jest potrzebny do produkcji magnesów do silników oraz turbin wiatrowych. Rzadkie ziemie są potrzebne do produkcji wielu produktów high-tech, takich jak silniki elektryczne, turbiny wiatrowe i smartfony. Obecnie Chiny dostarczają ponad 95% tych minerałów na światowy rynek. Jednak w ostatnim czasie Chińczycy ograniczyli eksport rzadkich ziem i przejęli kontrolę nad kilkoma kopalniami. Ceny poszukiwanych surowców wzrosły z tego powodu w zeszłym roku o 130%. Zachodnie kraje przemysłowe wielokrotnie oskarżały Chiny o sztuczne ograniczanie podaży. Również na targach dla inwestorów na początku maja 2011 roku we Frankfurcie rzadkie ziemie były tematem dyskusji. Proponuję obejrzeć wideo, które tam nagraliśmy, z udziałem pana Brüninga w rozmowie na ten temat: https://www.youtube.com/user/DeutscheAnlegermesse#p/u/0/PXqmPX_17zc Pan Brüning napisał również książkę na ten temat. Fragment do przeczytania dostępny jest pod adresem https://www.financebooks.de/xist4c/web/Seltene-Erden---Der-wichtigste-Rohstoff-des-21--Jahrhunderts_id_41__dId_98400_.htm Co myślicie o tym surowcu? Czy Chiny są kierowcą cen? Jak można na tym zarobić jako inwestor? Czekam na wasze komentarze! Pozdrawiam!

Napisany przez Kaufmann
Więc sądzę, że cena rzadkich ziem w następnych latach eksploduje. Prosty powód: obecnie Chiny mają (prawie) monopol na 97%. Aby przyciągnąć producentów technologii do swojego kraju, Chiny drastycznie ograniczyły eksport metali. Oznacza to, że Chiny wykorzystują swoją pozycję i celowo rzadzą i podnoszą ceny metali. Ponieważ z powodu monopolu Chin niektóre kopalnie ziem rzadkich zostaną ponownie otwarte lub odkryje się nowe złoża (np. USA, Kanada, Rosja, Australia i Kazachstan), cena będzie rosnąć w przyszłości. Brzmi sprzecznie, wiem. Wyjaśnienie: Chiny obecnie nie przestrzegają przepisów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia podczas wydobycia i separacji metali. Ponieważ kraje takie jak Australia i USA będą przestrzegać tych zasad, a koszty pracy i boczne koszty będą tam o wiele wyższe niż w Chinach, cena szybko i znacząco wzrośnie. Żaden inny kraj nie będzie w stanie wydobywać i separować metali tak tanio jak obecnie robi to Chiny. Jestem pewien. Pozdrowienia

Napisany przez Meyer Anlegerme
Cześć! Dziękuję za Twój wkład. Ale właśnie przeczytałam, że rzekomo udało się odkryć duże obszary z rzadkimi ziemiami na głębokości 6000 metrów, które nadają się do wydobycia. Twierdzi się, że to zagraża monopolowi Chin. Jestem ciekawa...

Napisany przez Kaufmann
Cześć Meyer, rzadkie metale z którymi rozmawiasz znajdują się w Pacyfiku na głębokości 6 km... Obecnie, moim zdaniem, eksploatacja w maksymalnej głębokości 2,5 km w ogóle jest TECHNICZNIE możliwa. To więc pewnie potrwa jeszcze kilka lat, zanim zaczniemy MOGĆ eksploatować morza. Kiedy to będzie EKONOMICZNIE możliwe, pozostaje w sferze fantazji! A skutki dla dna morskiego i powstałe przez to obciążenie ekologiczne dla całego podwodnego świata na pewno nie są do lekceważenia. Uważam, że prawdopodobieństwo eksploatacji podwodnej w przyszłości jest wyjątkowo niskie. Ponadto wiele rzadkich ziem nie znajduje się w wodzie, ponieważ niektóre z nich reagują ekstremalnie na wilgoć i rozpadają się po kontakcie z wodą. Ale inna sprawa: Czy ktoś miał już doświadczenie z Seltenerdmetalle24 lub zna alternatywy z Niemiec? Regularnie poszukuję sensownych ofert, które są też oferowane w sposób zabezpieczony i niedawno natrafiłem na Seltenerdmetalle24... Pozdrawiam

Napisany przez teatime
Cześć, ... Ale inna sprawa: Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z Seltenerdmetalle24 lub zna alternatywy z Niemiec?... Jednak właśnie spojrzałem na stronę internetową. Nie ładuje się u mnie w pełni (mimo kilku prób) i jakoś jest sklep na ebayu? Nie wygląda zbyt godnie. Strona internetowa jest jak wizytówka, powinno być tam już trochę do zobaczenia. To oczywiście nie chroni przed tym, że niektóre czarne owce mają dobrą stronę i są mimo to niesolidne. Miałem bardzo złe doświadczenia z Kamena Capital z Berlina. Trzymaj się z dala, bo inaczej nie zobaczysz swoich pieniędzy! (Czy można tak napisać? Tak naprawdę uważam, że ważne jest dzielenie się również negatywnymi doświadczeniami).

Napisany przez Kaufmann
Hm.. więc u mnie strona wygląda zupełnie normalnie. Przy okazji zamówiłem już na stronie RareMetals24. Konkretnie zestaw przez Ebay, właśnie ze względu na ochronę kupujących od Paypal. Byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Całkowicie profesjonalne i świetne usługi. Więc można śmiało polecić, jeśli ktoś ma wątpliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata