Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Która umowa oszczędnościowa mieszkaniowa

Napisany przez Dolord
Cześć drodzy użytkownicy forum, Już nauczyłem się, że nie jest łatwo z oszczędzaniem na cele budowlane :-) Wygląda na to, że nie ma idealnego rozwiązania. Ale może ktoś mi pomoże, gdy opiszę moje oczekiwania: Mam zamiar zbudować za 5 lat. W związku z tym chciałbym teraz podpisać umowę oszczędnościową na cele budowlane. Dyskusja, czy nie byłoby sensowniejsze zainwestować pieniądze w inny sposób, nie powinna być tutaj prowadzona. Moje możliwości to miesięczna rata wpłaty w wysokości 500 - 800 euro, łączna suma powinna wynosić 100 000 euro, a przypisanie w wysokości 40 lub 50% sumy oszczędnościowej. Spłata, jeśli to możliwe, nie powinna przekraczać 5 promili, ale jeśli konieczne, to również można rozważyć 8 promili. Jakie oszczędności budowlane możecie mi obecnie polecić? Pozdrowienia Steffen

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dolord, to właściwie dość proste, ale aby dowiedzieć się, który program oszczędności budowlanych jest najlepszy, powinieneś ustawić parametry sumy wypłaty (zazwyczaj suma oszczędności budowlanych, z wyjątkiem Signal Iduna), termin wypłaty i wyznaczyć miesięczną kwotę oszczędności, aby porównać wszystkie programy ze sobą przy tych samych parametrach (te same warunki wyjściowe)! Teraz musisz zastanowić się, co jest dla Ciebie najważniejsze, najprawdopodobniej będzie to stopa procentowa, zakładając, że wszystkie mają mniej więcej taką samą stopę spłaty, a ty naprawdę potrzebujesz tylko 100 000 euro! Może być również interesujące sprawdzenie, w którym programie muszę wpłacić najmniej, aby uzyskać najwyższe możliwe pożyczki budowlane (różnica między kwotą oszczędności budowlanej a sumą wypłaty). Staje się to interesujące, gdy potrzebujesz więcej niż 100 000 euro w ciągu 5 lat, czyli konieczne będzie pozyskanie dodatkowych środków, które najprawdopodobniej będą droższe niż oprocentowanie uzyskane z programu oszczędnościowego. Wtedy nie jest istotne najniższe oprocentowanie, ale najwyższa możliwa do uzyskania pożyczka budowlana z korzystnym oprocentowaniem, wówczas należy rozważyć obliczenie mieszanej stopy procentowej, ponieważ udział pożyczki budowlanej ponad 100 000 euro zakupiony, poprawia wtedy stopę mieszanej, ponieważ pieniądze, jak opisano powyżej, nie muszą być droższe niż kredyt hipoteczny (można to chyba założyć) muszą być zakupione! Tak więc najlepszy wynik można osiągnąć na przykład z programem, w którym muszę wpłacić jedynie 30%, a stopa procentowa wynosi jedynie 2%! W porównaniu z programem o 40% ostateczny kredyt będzie wyższy, czyli wyższa suma wypłaty, jeśli nie potrzebujesz jej, znowu poszukaj programu z najlepszym oprocentowaniem! Aby wydać naprawdę rozsądną rekomendację, potrzebne jest przynajmniej oświadczenie, co ma zostać zrobione z pieniędzmi po 5 latach i czy, w związku z tym, będą potrzebne dodatkowe środki, ponieważ planowane jest nabycie nieruchomości, gdzie koszty inwestycji mogą być wyższe niż 100 000 euro i w związku z tym w ciągu 5 lat konieczne będzie pozyskanie dodatkowych środków w postaci kredytu hipotecznego!

Napisany przez C. Andreas
Cześć Dolord, Pan Buhmann właściwie powiedział już prawie wszystko. Dodatkowy komentarz: - Oszczędzanie na budowę zawsze się opłaca, gdy wpłacasz niewiele (30%) i otrzymujesz dużo pożyczki (70%) najlepiej z oprocentowaniem 1% i niską miesięczną spłatą. Przykłady obliczeń znajdziesz na mojej stronie: Kalkulator kredytu budowlanego-kredyt budowlany Finansowanie uzupełniające

Napisany przez ADMCI4
C. Andreas pisze: Cześć Dolord, Pan Buhmann już prawie wszystko powiedział. Jeszcze jedna uwaga: - Oszczędzanie na budowę zawsze się opłaca, gdy wpłaca się niewiele (30%) i otrzymuje dużo pożyczki (70%), najlepiej z oprocentowaniem 1% i niską miesięczną spłatą. Na mojej stronie przedstawiłem przykłady obliczeń: Kalkulator pożyczki budowlanej - Umowa oszczędnościowa Umowa kredytowa
Masz rację. Niskie oprocentowanie pożyczki nie ma sensu, jeśli raty są tak wysokie, że nie da się ich spłacić. Polecam umowę oszczędnościowo-kredytową, która już w fazie oszczędzania oferuje dobrą stopę zwrotu (np. Debeka, 3%). Ponadto oszczędzający nie powinien ponosić opłaty za założenie większą niż 1% i nie powinien być obarczony opłatami za prowadzenie konta. Wiele razy doświadczyłem, że dzięki opłacalnej fazie oszczędzania można uzyskać więcej korzyści, niż się to początkowo wydaje. Ważne jest również, aby móc swobodnie zdecydować, czy naprawdę wykorzystać oszczędnościówkę do finansowania czy nie. Jeśli istnieją lepsze warunki, po prostu wypłaca się środki zgromadzone na oszczędnościówce i finansuje się je gdzie indziej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata