Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Commerzbank za bezcen?

Napisany przez Brokemaster
Cześć, jestem zupełnie nowy na tym forum i jeszcze bardzo młody (mam zaledwie 16 lat), ale jestem absolutnym fanem giełdy. Od kilku dni zastanawiam się, jak daleko może jeszcze spaść kurs Commerzbank i zastanawiam się, gdzie są ci, którzy chcieliby kupić. Ryzyka związane z zadłużonymi państwami i możliwym bankructwem Grecji są już od dawna znane. Straty kursowe związane z nową informacją o możliwym bankructwie Włoch są jednak krótkoterminowo całkowicie zrozumiałe, ale moim zdaniem absolutnie nierealne. Powoli zaczynam czuć, że wielki strach przed bankructwem jest stopniowo przeceniany. Dowodem na to są pewne liczby: jeśli dobrze policzyłem, wartość giełdowa wynosi obecnie około 12,8 miliarda euro (5.113.429.053 akcji na okres wartości 2,50). Tylko w 2011 roku, według analityków Vara Research, koncern powinien osiągnąć zysk operacyjny w wysokości 2,5 miliarda. To oznacza zysk na akcję około 19,5%! Ten wynik jest nawet poniżej problematycznej Grecji, która jak wiem, obiecuje mniej niż 20% zysku! Oczywiście Commerzbank jest wciąż silnie zadłużony, ale spłacił już znaczną część i nie widzę powodu, dlaczego nie miałby kontynuować redukcji długu: Commerzbank ma stosunkowo bezpieczne pole działalności dzięki trwałości sektora małych i średnich przedsiębiorstw, który pozostaje nawet jeśli Grecja zbankrutuje. Kapitał, który Commerzbank pożycza państwom zadłużonym, w przypadku ich bankructwa, nie doprowadziłby teraz do bankructwa Commerzbank! Poza tym, nie spodziewałbym się obecnie, że banki wpadną w takie turbulencje w przypadku drugiego kryzysu gospodarczego: (patrz pozytywne testy stresowe). Osobiście już zakupiłem akcje Commerzbank i spodziewam się, że ich kurs w tym roku przekroczy 3,50! Bardzo chętnie poznam Wasze oceny!

Napisany przez ADMCI4
Najpierw miłego dnia, Natrafiłem przypadkiem na Twój raport, ponieważ sam przyglądam się akcjom Commerzbank. Uważam, że są to bardzo interesujące akcje ze względu na ich burzliwy przebieg. Akcje te są bardzo uzależnione od newsów, co można zobaczyć na przykładzie wczorajszej wiadomości. Cytat: ROUNDUP 3: Deutsche Banken bestehen Stresstest (finanztreff.de). Zamieszanie wokół zadłużonych państw takich jak Grecja, Włochy oraz Stany Zjednoczone, powoduje ogromne problemy dla akcji, ponieważ Commerzbank posiada obligacje tych państw (Grecja, ...). Pomimo tego, wyniki sprzedaży Commerzbank są pozytywne, co jest dobrym sygnałem dla szybkiego odbicia akcji. Twoja decyzja już zainwestowana w akcje Commerzbank wydaje mi się jak trafna decyzja. Tym niemniej nie zapominaj, że ryzyko tych akcji jest ogromne i pomimo dobrych wyników sprzedaży nie można wykluczyć bankructwa Commerzbank. Uważam, że mimo kryzysu państwowego, akcje te odzyskają dawną wartość i wzrosną. Konieczne jest znalezienie rozwiązania dla kryzysowych państw, co jednak może potrwać. Po znalezieniu rozwiązania, na rynku zapanuje bycza atmosfera. Na zakończenie zachęcam Cię do nie ryzykowania zbyt wiele w świecie giełdy w swoich młodych latach, ponieważ może dojść do nagłego spadku kursu. Osobiście, nie uważam, że Commerzbank zbankrutuje, podobnie jak Ty.

Napisany przez advisor
Najpierw też życzę miłego dnia, Przypadkowo natknąłem się na Pani/Pana raport, ponieważ sam zwróciłem uwagę na akcje Commerzbank. Akcje te stają się coraz bardziej interesujące dla mnie w miarę upływu czasu, ponieważ mają bardzo burzliwy przebieg. Akcja ta jest ogromnie zależna od informacji, co widać na przykładzie wczorajszej informacji. Cytat: ROUNDUP 3: Deutsche Banken bestehen Stresstest (finanztreff.de). Zamieszanie wokół zadłużonych państw takich jak Grecja, Włochy oraz skupienie się na Ameryce negatywnie wpływa na akcje, ponieważ Commerzbank posiada obligacje tych państw (Grecja,...). Pomimo wszystkiego, wyniki sprzedaży Commerzbank są pozytywne, co wskazuje na prawdopodobną poprawę akcji wkrótce. Państwa decyzja o zaopatrzeniu się w akcje Commerzbank uważam za słuszną. Niemniej jednak nie powinni Państwo zapominać, że ryzyko związane z tą akcją jest ogromne i mimo wysokich wyników sprzedaży, istnieje ryzyko bankructwa Commerzbank. Twierdzę, że mimo kryzysu państw akcje te odzyskają dawną wartość i warto będzie zainwestować w nie z myślą o przyszłym wybuchu wartości akcji. Konieczne jest znalezienie rozwiązania dla państw znajdujących się w kryzysie, ale może to potrwać. Jednakże po znalezieniu rozwiązania, nastąpi wzrost wartości akcji. Na zakończenie, radzę nie ryzykować zbyt wiele, ponieważ równie dobrze może dojść do gwałtownego spadku na giełdzie. Osobiście uważam, że bankructwo Commerzbank to niewielkie prawdopodobieństwo, tak samo jak Pani/Pani.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata