- pt lip 15, 2011 4:09 pm
Cześć,
jestem zupełnie nowy na tym forum i jeszcze bardzo młody (mam zaledwie 16 lat), ale jestem absolutnym fanem giełdy. Od kilku dni zastanawiam się, jak daleko może jeszcze spaść kurs Commerzbank i zastanawiam się, gdzie są ci, którzy chcieliby kupić. Ryzyka związane z zadłużonymi państwami i możliwym bankructwem Grecji są już od dawna znane. Straty kursowe związane z nową informacją o możliwym bankructwie Włoch są jednak krótkoterminowo całkowicie zrozumiałe, ale moim zdaniem absolutnie nierealne. Powoli zaczynam czuć, że wielki strach przed bankructwem jest stopniowo przeceniany. Dowodem na to są pewne liczby: jeśli dobrze policzyłem, wartość giełdowa wynosi obecnie około 12,8 miliarda euro (5.113.429.053 akcji na okres wartości 2,50). Tylko w 2011 roku, według analityków Vara Research, koncern powinien osiągnąć zysk operacyjny w wysokości 2,5 miliarda. To oznacza zysk na akcję około 19,5%! Ten wynik jest nawet poniżej problematycznej Grecji, która jak wiem, obiecuje mniej niż 20% zysku! Oczywiście Commerzbank jest wciąż silnie zadłużony, ale spłacił już znaczną część i nie widzę powodu, dlaczego nie miałby kontynuować redukcji długu: Commerzbank ma stosunkowo bezpieczne pole działalności dzięki trwałości sektora małych i średnich przedsiębiorstw, który pozostaje nawet jeśli Grecja zbankrutuje. Kapitał, który Commerzbank pożycza państwom zadłużonym, w przypadku ich bankructwa, nie doprowadziłby teraz do bankructwa Commerzbank!
Poza tym, nie spodziewałbym się obecnie, że banki wpadną w takie turbulencje w przypadku drugiego kryzysu gospodarczego: (patrz pozytywne testy stresowe). Osobiście już zakupiłem akcje Commerzbank i spodziewam się, że ich kurs w tym roku przekroczy 3,50! Bardzo chętnie poznam Wasze oceny!