Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy mogę również ustawić lokatę terminową na moje środki na rachunku oszczędnościowym?

Napisany przez michael
Cześć! W zeszłym lecie otworzyłem konto oszczędnościowe w moim banku, na którym do tej pory zaoszczędziłem 1000 euro. Na pewno jeszcze trochę tam dorzucę. Na razie nie chcę jednak dać się skuszyć do przeniesienia jakiejkolwiek kwoty na swoje konto bieżące. Dlatego fajnie byłoby, gdybym mógł na jakiś czas zamrozić tę kwotę. Ale takie rozwiązanie nie jest możliwe przy klasycznym koncie oszczędnościowym, więc chciałbym wiedzieć, czy można je szybko zamienić na konto terminowe. Kto mógłby mi w tej kwestii doradzić?

Re: Czy mogę również ustawić lokatę terminową na moje środki na rachunku oszczędnościowym?

Napisany przez 2Bolitho
Twoje konto oszczędnościowe. Szukaj konta lokaty terminowej i wybierz to, które będzie dla Ciebie najlepsze. Następnie przetransferuj odpowiednią kwotę pieniędzy: Konto oszczędnościowe -> konto bieżące -> lokata terminowa Jakie jest Twoje cel oszczędzania? Przy 1000 euro sytuacja jeszcze nie jest dramatyczna, ale z długoterminowego punktu widzenia Twoja strategia sprawi, że dość pewnie stracisz sporą sumę pieniędzy. Oprocentowanie konta oszczędnościowego ok. 0,5-1% w Sparkasse - Tak? Inflacja: 2,5% Stan konta po 1 roku: 1007,5 euro (przy oprocentowaniu 0,75%) Aby kupić te same rzeczy, które były dostępne rok temu, teraz potrzebujesz jednak 1025 euro. Brakuje więc siły nabywczej w wysokości 17,5 euro. Przy lokacie terminowej różnica będzie mniejsza. Mimo to możesz spróbować przeanalizować to w Excelu przez kilka lat, grając z różnymi stopami inflacji i oprocentowaniem.

Napisany przez ThaGambler
NIBC Direct ma atrakcyjną ofertę w zakresie lokat terminowych: https://www.nibcdirect.de/produkte/s...nditionen.aspx do 4,5% oprocentowania (okres trwania 10 lat)

Napisany przez Arkos
nie sądzę, że planuje ją ulokować na 10 lat. Ale Bolitho ma rację, powinieneś poszukać innego konta oszczędnościowego, które oferuje od 2 do 2,6% oprocentowania. Ponadto mówi się, że na koncie oszczędnościowym powinna być pewna „żelazna rezerwa”, do której można szybko sięgnąć w razie awarii komputera, samochodu itp. W przeciwnym razie staniesz przed problemem, że ulokowałeś 1000 euro na 3%, ale jeśli nie masz do dostępu do tych pieniędzy w razie potrzeby, możesz być zmuszony do wzięcia kredytu z oprocentowaniem na przykład 9%! Inwestycje powinny zawsze być połączeniem elastyczności, bezpieczeństwa i zwrotów! Jeśli jednak uważasz, że musisz ulokować pieniądze na stałe, zamiast lokat terminowych, można również zwrócić uwagę na obligacje oszczędnościowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata