Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy kredyty studenckie mają takie same warunki jak Bafög?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam 24 lata i jestem na 5 semestrze studiów socjologicznych. Ponieważ zarobki moich rodziców są dokładnie powyżej granicy, niestety nie otrzymuję stypendium Bafög. Muszą jeszcze spłacić nasz Dom i mają wiele innych zobowiązań. Dlatego nie chcę koniecznie obciążać ich finansowo. Dlatego pomyślałem o wzięciu kredytu studenckiego lub edukacyjnego, który będę mógł później spłacić. W przypadku stypendium Bafög musisz zacząć spłatę dopiero, gdy znajdziesz pracę i będziesz miał dochód. Jak to wygląda w przypadku kredytu studenckiego? Czy warunki spłaty są takie same?

Napisany przez ProperSoul
Hej, kredyt studencki lub kredyt edukacyjny musisz zdecydowanie spłacić w określonym czasie, i to w całości + odsetkach. W przypadku Bafög mamy do czynienia z bezzwrotnym pożyczką, z której 1. musisz spłacić tylko połowę 2. nie płacisz odsetek i 3. która wygasa po X latach, w których nie znajdziesz dobrej pracy. Czy naprawdę chcesz brać kredyt studencki, to musisz wiedzieć Nie znam się na naukach społecznych, ale jaka jest tam sytuacja na rynku pracy? Bo jedno musisz wziąć pod uwagę: Wierzyciel na pewno będzie nalegał na spłatę, bez względu na to, czy masz pracę czy nie. Moja rada, jeśli już kredyt studencki, to na pewno nie w zwykłym banku. Niektórzy z moich kolegów studenckich mają kredyt studencki z Niemieckiego Banku Rozwoju (KfW), który oferuje warunki bardziej ludzkie w porównaniu do kredytów studenckich oferowanych przez Bank XY. Pozdrawiam

Napisany przez Frankisar
Warunki kredytu studenckiego różnią się od tych przyznawanych przez Bafög, ale nie można ich porównać z warunkami przy finansowaniu budowy czy zakupu ratalnego. Ponadto, poszczególne banki stosują również różne warunki. Na przykład, ja ukończyłem szkolenie na coacha biznesowego i zabezpieczyłem je poprzez moją bankę. Najlepiej najpierw skonsultować się z bankiem, w którym masz konto i zobaczyć, jakie oferty mogą ci zaoferować...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata