Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Własne mieszkanie, jakie wsparcie mi przysługuje?

Napisany przez Tight
Cześć, w tym roku rozpoczynam moje szkolenie. Jednakże poprzez instytucję edukacyjną. Będę zarabiał tylko około 260€ miesięcznie. Moje marzenie o wyprowadzce do własnego mieszkania wydaje się więc znowu odległe. Chciałem wreszcie wyprowadzić się, ponieważ moi rodzice, a zwłaszcza moja matka, traktują mnie jakbym miał 12 lat. Jestem pełnoletni, w tym roku skończę jeszcze 19 lat. Ale moja matka nie pozwala mi na prywatność. Rozgląda się po moim pokoju i przeszukuje wszystko. Co za nonsens? A potem, gdy wychodzę, chce wiedzieć z kim wychodzę, dlaczego wychodzę, co robimy, o której wrócę do domu, czy mam wszystko ze sobą (i wymienia przedmioty, takie jak klucze i bilet miesięczny) i mówi, abym nie wracał za późno do domu. To tylko kilka przykładów, które wyjaśniają moją sytuację. Moje pytanie teraz brzmi, jakie wsparcie przysługuje mi jako osoba szkoląca się poprzez instytucję edukacyjną?

Napisany przez 2Bolitho
Nie bądź źle zrozumiany: Wsparcie jest dobre i słuszne. Na pewno jest również jakieś uzasadnienie. Ale: Nie chcesz być traktowany jak dziecko i chcesz żyć samodzielnie i odpowiedzialnie, a jednocześnie prosisz o wsparcie (czyli znowu zależność). Coś tu się nie zgadza...

Napisany przez 2Escorpio
To wygląda raczej źle z pomocą... Możesz obliczyć, ile świadczenia mieszkaniowego byś dostał/a i czy to wystarczy. Nie otrzymasz dodatkowego wsparcia z Hartz4 dopóty, dopóki nie będziesz miał/a 25 lat (chyba że w przypadku trudnych sytuacji, np. gdy jesteś udokumentowanie maltretowany przez swoich rodziców itp.)... poniżej 25 roku życia twoimi opiekunami muszą być rodzice, a jeśli nie są w stanie lub nie chcą pomagać, musisz nadal mieszkać z nimi (do 25 lat). Pozdrowienia, esco

Napisany przez khuesser
Escorpio pisze: To wygląda dość źle z pomocą... Możesz obliczyć ile otrzymałbyś w podziale na czynsz i czy to by w zupełności wystarczyło. Dodatkowe wsparcie z tytułu Hartz4 nie przysługuje tobie, dopóki nie osiągniesz 25 lat (chyba że w sytuacjach wyjątkowych, jak na przykład gdy zostałeś udokumentowanie maltretowany przez swoich rodziców itp.)... przed 25 rokiem życia twoi rodzice muszą być twoim wsparciem, a jeśli nie chcą lub nie mogą tego robić, musisz nadal mieszkać z nimi (aż do 25 lat). Pozdrawiam, esco
Interesujące. Myślałem, że kończy się to w wieku 18 lub najpóźniej 21 lat. Ale teraz, gdy to mówisz, zauważam, że zwykle można być ubezpieczonym przez rodziców tylko do pewnego czasu, co prawdopodobnie jest związane z tą 25. Jak myślisz, jak doszło do tego wieku 25 lat!? @Tight: Czy istnieje jakiś szczególny powód, dla którego chcesz otrzymać wsparcie tylko od jednego podmiotu edukacyjnego?

Napisany przez 2Escorpio
khuesser pisze: Ciekawe. Myślałem, że kończy się w wieku 18 lat, albo najpóźniej 21. Ale teraz, gdy o tym mówisz, zdaję sobie sprawę, że zazwyczaj można być ubezpieczonym przez rodziców tylko przez taki czas, więc prawdopodobnie to do tego należy. Jak myślisz, dlaczego podniesiono wiek do 25 lat!? @Tight: Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego chcesz uzyskać wsparcie tylko od jednego dostawcy edukacji?
To zostało podniesione do 25 lat dopiero około 4-5 lat temu. Dlaczego tak się stało? Cóż, moim zdaniem jest to oczywiste... Ten, kto siedzi w domu, otrzymuje tylko część świadczenia i nie dostaje płatności za mieszkanie (oszczędza to państwu pieniądze), a ten, kto nic nie robi, nie ma też żadnych luksusów (w tym przypadku własnego mieszkania). Dla osób, które się starają, ale zarabiają mniej z powodu nauki, jest to trochę niewygodne, ale jeśli ktoś ma 600 euro miesięcznie, nie może wydać 1000 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata