Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Trener fitnessu - gdzie się zgłosić?

Napisany przez Allroadstar
Cześć ludzie! Ostatnio z ciekawości zrobiłem szkolenie na Trenera Fitness B-License. Teraz klub, w którym ćwiczę od lat, miał właśnie wolne stanowisko, na które aplikowałem i dostałem je. Teraz mogę przejąć 1-2 zmiany po 4-5h za stawkę godzinową 10€. Więc miesięcznie nie zarobiłbym więcej niż 400€. Od października planuję rozpocząć szkolenie na pilota jako główne zajęcie, więc to będzie tylko praca dodatkowa. W klubie wszyscy pracują na zasadzie zarobku z prowizji, przynajmniej trenerzy. Trochę zapytałem i powiedziano mi, że muszę tylko powiadomić Urząd Skarbowy i zgłosić się jako niezależny trener fitness. Właśnie dzwoniłem do US i pytałem. Chcę wszystko zgłosić poprawnie. Powiedziano mi, że problematyczne byłoby pracowanie tylko w jednym klubie, ponieważ mogliby mnie złapać za fikcyjne zatrudnienie. Co teraz powinienem zrobić? Zapytać, czy nie można mnie zatrudnić jako pracownika na umowę zlecenie? A może zarejestrować działalność gospodarczą i mieć nadzieję, że nikt się nie zainteresuje? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Lenn

Re: Trener fitnessu - gdzie się zgłosić?

Napisany przez tunni44
Cześć Allroadstar, Twoje urząd skarbowy odpowiedział już poprawnie. Jeśli pracujesz tylko dla jednej firmy, zawsze istnieje podejrzenie, że chodzi tutaj o fikcyjne samozatrudnienie. Pytanie brzmi tylko, czy i kiedy to może wyjść na jaw. Tylko wtedy studio będzie miało problem, ponieważ będą musieli oni zapłacić składki na ubezpieczenie społeczne wstecz. Jeśli uzyskasz zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej, od razu znajdziesz się pod opieką urzędu skarbowego, nawet jeśli nie musisz płacić podatku od swoich dochodów. Idealną sytuacją byłoby, gdyby studio zaoferowało Ci pracę na pół etatu (minijob), ale prawdopodobnie nie chcą tego zrobić, aby zaoszczędzić składki społeczne. Jeśli więc pracujesz jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, poproś o podwyżkę stawki godzinowej w celu pokrycia części zaoszczędzonych składek społecznych. Pozdrowienia, tunni44

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata