Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące finansowania budowy

Napisany przez pulsar
Cześć, natknąłem się na to forum podczas przeglądania internetu w poszukiwaniu informacji na temat finansowania budowy domu. Od momentu, kiedy mamy dzieci, pragnienie posiadania własnego mieszkania w naszej rodzinie wzrosło. Ponieważ tematyka finansowania budowlanego jest dość obszerna, bardzo chętnie przyjąłbym kilka sugestii od społeczności forum. Na początek kilka informacji o nas: Ja i moja rodzina planujemy w ciągu najbliższych 1-2 lat zakup nieruchomości w okolicach Hannoveru. W razie braku odpowiedniej oferty, rozważamy także budowę od podstaw. Na odpowiednią nieruchomość w tej okolicy przewidujemy wydać około 250k do 300k euro. Nasz kapitał własny wynosi 30k euro. Ja (31 lat) zarabiam netto około 2750 euro miesięcznie przy 14 pensjach rocznie. Moja żona (26 lat) jest studentką i obecnie głównie zajmuje się dwójką małych dzieci (1 rok i 3 lata). Finansowanie powinno być w pełni możliwe do pokrycia z moich dochodów. Wszelkie zarobione przez moją żonę po studiach pieniądze będą dodatkowe. Aktualnie nasze oszczędności wynoszą około 1000 euro miesięcznie. Obecnie szukamy odpowiedniego planu finansowania naszych planów. Myślę, że klasyczne oszczędzanie na budowę odpada, ponieważ chcielibyśmy być w stanie skorzystać spontanicznie, jeśli znajdziemy odpowiednią nieruchomość w okolicy. W niektórych artykułach, np. w Finanztest, wspomina się o planach oszczędzania bankowego z programu Riester jako dobrej alternatywie, ale jestem sceptyczny, ponieważ do tej pory nie znalazłem żadnych przekonujących przykładów obliczeń. Nasz kapitał własny nie jest oczywiście tak wysoki, jak powinien być optymalnie, i na ten moment prawdopodobnie wystarczy on tylko na koszty dodatkowe. Dlatego potrzebowalibyśmy finansowania na zakup. Przeczytałem jednak, że istnieje możliwość częściowej kompensacji braku kapitału własnego poprzez inne kredyty. Ponadto chcielibyśmy, jeśli ma to sens, skorzystać również z dodatkowych możliwości finansowania, np. z KfW. Na chwilę obecną zasadniczo nurtują nas następujące pytania: 1.) Jak najbardziej sensownie ulokować dotychczasowy kapitał własny? 2.) Jakie rozwiązanie finansowe byłoby najbardziej odpowiednie w naszej sytuacji? 3.) Czy finansowanie wcześniej wspomnianej kwoty w ogóle jest możliwe? 4.) Kto byłby dobrym partnerem do przeliczenia tego przedsięwzięcia na przykładny plan (włącznie z planem finansowym)? 5.) Czy następujący program wsparcia mógłby również wchodzić w grę dla nas: NBank :: Osoby prywatne - Mieszkalnictwo - Wsparcie mieszkaniowe Chciałbym podziękować każdemu, kto poświęcił czas na przeczytanie tego postu i liczę na inspirujące odpowiedzi. Jeśli pominiąłem jakieś istotne informacje, to oczywiście natychmiast je uzupełnię. Dziękuję i pozdrawiam, Pulsar

Napisany przez C. Andreas
Cześć Pulsar, chciałbym skupić moją uwagę wyłącznie na oszczędzaniu na budowę i przedstawić Ci kilka pomysłów z tym związanych. 1.) Wohn Riester Ze względu na Państwa sytuację rodzinna byłoby sensowne skorzystać z tej opcji. Jeśli oboje Państwo dzieciurodzone są po 2008 roku, otrzymają Państwo dodatkowo 2x300 euro, plus 154 euro dla Państwa. Czyli 2.100 euro - 154 euro - 300 euro - 300 euro = Wkład miesięczny= 112,17 euro na miesiąc na oszczędzanie w ramach Wohn Riester. (faktycznie 175 euro miesięcznie jest przekazywanych do umowy) Obecnie jesteście Państwo w trakcie oszczędzania w Wohn Riester, aż do np. 10 lat. W okresie finansowania nastąpi następnie pośrednie finansowanie, a w 10. roku przełączenie na kredyt budowlany. W kredycie budowlanym środki dodatkowe z zasiłków są przeznaczane na dodatkową spłatę kredytu. 2.) Mała dygresja na temat oszczędzania na budowę Następujący scenariusz: Wpłata 30.000 euro na konto oszczędnościowe budowlane, o wartości celowej 53.000 euro Przydział za 2 lata kredyt budowlany: 23.131 przy 2,8% o obciążeniu 212 euro miesięcznie przez 10 lat 8 miesięcy Założenie: Wpłata 30.000 euro przy 2% daje: 31.223,28 euro Do porównania: Stan konta oszczędnościowego budowlanego: 29.868,73 euro (strata 131,27 euro) Pytanie brzmi zatem: Jaka może być maksymalna stopa procentowa graniczna, aby opłacało się dokonać wpłaty na konto oszczędnościowe budowlane? Odpowiedź: Maksymalna stopa procentowa graniczna wynosi 4,26% dla pięknego kredytu nachylnego. Innymi słowy: jeśli w ciągu 2 lat otrzymają Państwo kredyt nachylny w wysokości 4%, to zabezpieczenie odsetek poprzez oszczędzanie na budowę nie było opłacalne. Jeśli otrzymają Państwo kredyt nachylny w wysokości 5%, to zabezpieczenie odsetek było całkowicie słuszne.

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Pulsarze, 1.) Jak najlepiej zainwestować dotychczasowy kapitał własny? Ponieważ niedługo go będziesz potrzebować, jedynym rozsądnym wyborem jest konto oszczędnościowe dostępne od zaraz, ewentualnie fundusz rynku pieniężnego 2.) Jakie koncepcje finansowania miałyby najwięcej sensu w naszej sytuacji? Klasyczna pożyczka z ratami równymi (annuitätendarlehen) z oprocentowaniem na okres minimum 10 lat, jeszcze lepiej 15 lub 20 lat. Zazwyczaj dokonuję podziału, część na 10 lat (KfW), część na 15 i/lub 20 lat! pożyczka powinna zawierać minimum 5% prawo do dodatkowych spłat oraz możliwość zmiany stawki spłaty, a także brak opłat i odpowiednio długi termin gotowości finansowej! Ponadto po sporządzeniu koncepcji należy porównać wszystkie wchodzące w grę banki pod kątem najlepszego oprocentowania. 3.) Czy sfinansowanie wyżej wymienionej kwoty w ogóle jest możliwe? Tak, jest możliwe! 4.) Kto byłby dobrym partnerem do przeliczenia tego planu na konkrety (włącznie z planem finansowania)? Ponieważ pochodzą Państwo z regionu, mogą się ze mną skontaktować, oraz mogą umówić się ze mną na spotkanie, podczas którego wspólnie i niezobowiązująco opracujemy koncepcję. 5.) Czy następujący program wsparcia w ogóle wchodzi w grę także dla nas: NBank :: Osoby prywatne - Lokale mieszkalne - Wsparcie dla mieszkań Tak, ale trzeba to dokładnie przeanalizować, ponieważ przyznawanie tych pożyczek zależy od dochodu! Przynajmniej jednak wielkość kapitału własnego może być zwiększona o maksymalnie 30 000 euro poprzez pożyczkę podporządkowaną bez wpisu hipotecznego u dużego banku z ich miasta Hanower, co polepsza wskaźnik obciążenia dla banku pierwszego rzędu i zapewnia im znacznie lepsze warunki. Sama pożyczka udostępniona jest w wysokości 3,99%!

Napisany przez pulsar
Cześć wszystkim i najpierw dziękuję za odpowiedzi. @C. Andreas Problemem przy oszczędzaniu na budowę jest dla mnie ustalenie określonego terminu przydziału. Obserwujemy rynek nieruchomości w pożądanej okolicy od około pół roku. Liczba dostępnych nieruchomości tutaj jest dość ograniczona. Dlatego chcielibyśmy mieć możliwość szybkiej reakcji na dobrą ofertę. W pewnych okolicznościach bylibyśmy nawet gotowi zawrzeć umowę na BSV z przydziałem za 2 lata i zrezygnować z powyższej elastyczności w tym okresie. Jednak dla nas kluczowe pytanie brzmi, czy w ogóle opłacałoby się to? W swoim przykładzie ustalili Państwo kwotę BSS na 53 000 euro. W jaki sposób reszta kwoty miałaby zostać sfinansowana? W tej chwili nie jestem jeszcze do końca pewien, w jaki sposób związane są ze sobą pożyczka wpisana w kolejce, stawka graniczna i BSV. A propos Wohnriester: Stopa oszczędzania brzmi naprawdę dobrze, i już wielokrotnie czytałem te liczby w różnych wpisach/artykułach. Jednak do tej pory zawsze brakowało mi konkretnego przykładowego finansowania nieruchomości, które w przybliżeniu pasowałoby do naszej sytuacji. Lub inaczej mówiąc, jak wyglądałby plan spłaty na koniec, i kto mógłby taki stworzyć? @noelmaxim Jak wygodne, Brunszwik jest prawie na wyciągnięcie ręki. Prawdopodobnie dzisiaj w ciągu dnia skontaktuję się z Państwem, abyśmy mogli ustalić termin spotkania. Pozdrowienia, ~Pulsar

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata