- wt sie 02, 2011 4:25 pm
Cześć,
natknąłem się na to forum podczas przeglądania internetu w poszukiwaniu informacji na temat finansowania budowy domu. Od momentu, kiedy mamy dzieci, pragnienie posiadania własnego mieszkania w naszej rodzinie wzrosło.
Ponieważ tematyka finansowania budowlanego jest dość obszerna, bardzo chętnie przyjąłbym kilka sugestii od społeczności forum.
Na początek kilka informacji o nas:
Ja i moja rodzina planujemy w ciągu najbliższych 1-2 lat zakup nieruchomości w okolicach Hannoveru. W razie braku odpowiedniej oferty, rozważamy także budowę od podstaw.
Na odpowiednią nieruchomość w tej okolicy przewidujemy wydać około 250k do 300k euro.
Nasz kapitał własny wynosi 30k euro. Ja (31 lat) zarabiam netto około 2750 euro miesięcznie przy 14 pensjach rocznie. Moja żona (26 lat) jest studentką i obecnie głównie zajmuje się dwójką małych dzieci (1 rok i 3 lata). Finansowanie powinno być w pełni możliwe do pokrycia z moich dochodów. Wszelkie zarobione przez moją żonę po studiach pieniądze będą dodatkowe. Aktualnie nasze oszczędności wynoszą około 1000 euro miesięcznie.
Obecnie szukamy odpowiedniego planu finansowania naszych planów. Myślę, że klasyczne oszczędzanie na budowę odpada, ponieważ chcielibyśmy być w stanie skorzystać spontanicznie, jeśli znajdziemy odpowiednią nieruchomość w okolicy. W niektórych artykułach, np. w Finanztest, wspomina się o planach oszczędzania bankowego z programu Riester jako dobrej alternatywie, ale jestem sceptyczny, ponieważ do tej pory nie znalazłem żadnych przekonujących przykładów obliczeń.
Nasz kapitał własny nie jest oczywiście tak wysoki, jak powinien być optymalnie, i na ten moment prawdopodobnie wystarczy on tylko na koszty dodatkowe. Dlatego potrzebowalibyśmy finansowania na zakup. Przeczytałem jednak, że istnieje możliwość częściowej kompensacji braku kapitału własnego poprzez inne kredyty.
Ponadto chcielibyśmy, jeśli ma to sens, skorzystać również z dodatkowych możliwości finansowania, np. z KfW.
Na chwilę obecną zasadniczo nurtują nas następujące pytania:
1.) Jak najbardziej sensownie ulokować dotychczasowy kapitał własny?
2.) Jakie rozwiązanie finansowe byłoby najbardziej odpowiednie w naszej sytuacji?
3.) Czy finansowanie wcześniej wspomnianej kwoty w ogóle jest możliwe?
4.) Kto byłby dobrym partnerem do przeliczenia tego przedsięwzięcia na przykładny plan (włącznie z planem finansowym)?
5.) Czy następujący program wsparcia mógłby również wchodzić w grę dla nas: NBank :: Osoby prywatne - Mieszkalnictwo - Wsparcie mieszkaniowe
Chciałbym podziękować każdemu, kto poświęcił czas na przeczytanie tego postu i liczę na inspirujące odpowiedzi. Jeśli pominiąłem jakieś istotne informacje, to oczywiście natychmiast je uzupełnię.
Dziękuję i pozdrawiam,
Pulsar