Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Brak debetu w bankach internetowych

Napisany przez Arkos
Cześć, kilka tygodni temu otworzyłem konto w IngDiba, ale po tym, jak nie przyznali mi debetu, zdecydowałem się je zamknąć. Teraz otworzyłem konto w ComDirect i ponownie nie otrzymałem debetu! Cała sytuacja zdziwiła mnie trochę, ponieważ mam debet zarówno w Deutsche Bank, jak i w Sparkasse. Czy można więc ogólnie stwierdzić, że banki internetowe rzadziej udzielają takich kredytów? Czy trzeba wpłacić wynagrodzenie na konto, aby otrzymać debet? Czy odmowa jest całkowicie nietypowa? Pozdrowienia, Arkos p.s. w miarę mojej wiedzy shufa etc. jest w porządku

Napisany przez EasyD
Trzeba byłoby założyć, że istnieje na to szczególny powód. Banki przecież dobrze zarabiają na przekroczeniu stanu konta. Czy była jakaś uzasadniona przyczyna odrzucenia wniosku w ING DiBa lub comdirect?

Napisany przez Arkos
Niemniej oba oferują tylko standardowe wiadomości w stylu „po obiektywnym zautomatyzowanym procesie... nie możemy spełnić Państwa życzenia w obecnym momencie” Zadzwoniłem do IngDiba, ale nawet oni nie mogli mi nic na ten temat powiedzieć. Tam ocenę przeprowadzają pewni szarzy mężczyźni, którzy oczywiście nie są zobowiązani do udzielania informacji. Jeszcze nie dzwoniłem do Com Direct.

Napisany przez Birgit
Cześć, bez regularnych wpływów pieniężnych nie ma kredytu. Więc wynagrodzenie musi wpływać regularnie. Birgit

Napisany przez 2Escorpio
Birgit pisze: Cześć, bez regularnego dochodu nie ma kredytu. Więc wypłata musi być regularna. Birgit
Prawda, bez pensji nie ma limitu debetowego.

Napisany przez ProperSoul
Zasadniczo Birgit i Esco mają rację, że zazwyczaj udzielany jest debet tylko wtedy, gdy wynagrodzenie lub pensja lub przynajmniej jakiekolwiek wpływy pieniężne regularnie wpływają na konto. DKB przyznała mi około 2 lata temu debet w wysokości 500 euro przy otwarciu konta Cash bez żadnych wpływów pieniężnych. Byłam i jestem studentem. Nie mogę powiedzieć ci, czy DKB nadal to robi w 2011 roku. Ale może warto spróbować. Pozdrowienia propersoul

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Zasadniczo Birgit i Esco mają rację, że zazwyczaj udzielany jest debet tylko wtedy, gdy pensja, wynagrodzenie lub przynajmniej jakiekolwiek regularne wpływy są księgowane na konto. Około 2 lata temu DKB przyznało mi debet w wysokości 500 euro bez jakichkolwiek wpływów gotówki podczas otwierania konta Cash. Byłem i jestem studentem. Nie mogę powiedzieć ci, czy DKB nadal to robi w 2011 roku. Ale być może warto spróbować. Pozdrowienia ProperSoul
Mój kolega otworzył konto w DKB około dwóch miesięcy temu (pisałem do ciebie wtedy) i otrzymał również początkowy debet w wysokości 500 euro oraz 500 euro na karcie Visa.

Napisany przez Arkos
hm, ok dzięki za odpowiedź. Potwierdzam to z DKB. Pytanie brzmi tylko, jeśli teraz wpłacę moje wynagrodzenie z jednego konta (1), na którym mam debet, na drugie (2) bez debetu, aby otrzymać debet na tym drugim, czy mój debet na koncie 1 zostanie skrócony, anulowany itp. i jeśli tak, jak długo trwa taki proces? Jeśli ktoś coś wie?

Napisany przez diana24
Czy na Twoje konto regularnie wpływa pieniądze (wynagrodzenie itp.), czy jesteś samozatrudniony? Wtedy może być znowu problemem

Napisany przez Arkos
Pracownik sektora publicznego. Mam więc regularne dochody

Napisany przez 2Escorpio
Nie przenoszenie pieniędzy z jednego konta na drugie nie uprawnia do zadłużenia kredytowego... Mogłabyś codziennie ustawiać płatności i to spowodowałoby problemy... Tak naprawdę to nonsens, mogłabyś także podać swojemu pracodawcy nowy numer konta, ale wpłaty własne nie są brane pod uwagę przy obliczaniu zadłużenia kredytowego. Dlaczego chcesz jeszcze jedno konto z debetem, skoro już masz jedno? Czy to nie jest sprzeczne z istotą debetu plus oczywiście wysokimi odsetkami za to? esco

Napisany przez Arkos
Najważniejszy problemem, jaki mam w trakcie studiów, jest to, że zgromadziłam całkiem sporo kont bankowych (DKB, Deutsche Bank, Sparkasse, Bank of Scotland, Bank of Ulster). Zakładanie tych wszystkich kont miało sens w przeszłości. Jednakże teraz jest dość stresujące je wszystkie utrzymywać, zwłaszcza że niektóre z nich obciążają opłaty za prowadzenie rachunku. Dlatego chcę ograniczyć to wszystko do Bank of Scotland (lokata), Barclays (karta kredytowa) i Comdirect (konto bieżące + depozyt). Mimo że wszystkie konta obecnie są na plusie, nadchodzi wiele wydatków w tym roku (nowe mieszkanie, podróże służbowe itp.), gdzie lepszym rozwiązaniem byłoby mieć dostępny debet. Innymi słowy, zanim nie otrzymam debetu w Comdirect, uważam za zbyt ryzykowne zamknąć istniejące konta. Dlatego dobrze by było, gdybym miała dostępne krótkoterminowo dwa konta z debetem lub gdybym miała gwarancję, że po przelaniu mojej pensji na nowe konto w Comdirect, szybko otrzymam tam debet.

Napisany przez 2Escorpio
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, że posiadanie wielu kont może negatywnie wpływać na Twoją ocenę w Biurze Informacji Gospodarczej (nawet jeśli są na plusie)? Może to właśnie dlatego nowy bank jest tak ostrożny, jeśli chodzi o udzielanie debetu?

Napisany przez Arkos
Myślałem już o tym. Jednak pracownik kasy oszczędnościowej, w której otworzyłem konto około 8 lat temu, powiedział, że choć otwarcie konta wiąże się z wpisem w biurze informacji kredytowej (Schufa), to nie jest to wpis negatywny.

Napisany przez 2Escorpio
Wpisy do Schufy dotyczące kont nie są negatywne, ale istnieje także wynik oceniający Twoje zachowanie w zakresie płatności, który maleje im więcej zobowiązań... konto bieżące, umowa na telefon komórkowy, karta kredytowa itp., widzi wiele kont bieżących, bank jest ostrożny.

Napisany przez Arkos
Hm ok, dzięki Czy Schufa ma wgląd do zagranicznych kont bankowych?

Napisany przez 2Escorpio
Nie, inne kraje mają swoje własne biura informacji gospodarczej, gdzie będziesz oczywiście figurować, jeśli masz tam konto itp... Jednak te bazy danych informacyjnych na razie nie współpracują.

Napisany przez BorisS
Znalazłem ten post za pomocą Google i chciałem krótko go uzupełnić o moje doświadczenie.

Mam konto w lokalnym banku od 10 lat. Mam tam debet w wysokości 3000 euro i karty kredytowe z limitem w wysokości prawie 4000 euro.

Nie mam absolutnie żadnych negatywnych wpisów w Schufa (wiem o tym, ponieważ w zeszłym roku z powodu przeprowadzki zrobiłem raport własny do przedstawienia właścicielowi).

Jestem zatrudniony od wielu lat z normalną, miesięczną pensją.

Mimo przeglądu wszystkich informacji (miesięczna pensja, staż pracy...) comdirect również odmówił mi debetu i karty VISA.

To oczywiście idiotyczne: po co mi konto oszczędnościowe BEZ debetu i BEZ karty kredytowej?

Nie, dziękuję, comdirect. Są jeszcze inne banki...

Napisany przez 2Escorpio
Czy Comdirect nie oferuje żadnych kart kredytowych?

Napisany przez BorisS
comdirect ma kartę VISA, ale została mi odmówiona z niejasnych powodów.

Napisany przez 2Escorpio
Więc teraz jeszcze raz sprawdziłem. Karta Visa Comdirect to karta debetowa (jak karta EC)... to oznacza, że kwota zostanie pobrana z konta bieżącego w ciągu kilku godzin i nie raz w miesiącu. Jako kartę kredytową Comdirect oferuje jedynie kartę American Express Gold. Jednak fakt, że dali ci konto bieżące, ale nie tę kartę debetową Visa, bardzo mnie zdziwił. Pozdrowienia, esco

Napisany przez BorisS
Tak jest. konto osobiste tak, limit debetowy nie, karta VISA nie. Oczywiście pozostanę przy moim starej banku.

Napisany przez Lumo
Przy większych zakupach nie próbowałbym zdobyć kilku debetów poprzez sztuczki. Zresztą odsetki od kredytu konsumenckiego są niższe...

Przy debecie bankom wystarcza dochód jako zabezpieczenie. Być może uda się ukryć przed bankami, że nie otrzymujesz już pensji, ale prawdopodobnie wszystko odbywa się automatycznie i bank zmniejszy limit debetowy, jeśli nie wpłynie więcej pieniędzy. Nie natychmiast, ale po kilku miesiącach. Może się zdarzyć, że masz pecha i zdobyłeś 3 linie kredytowe przy pomocy sztuczek, a dwie banki je odejmą lub zażądają spłaty (nie masz przecież do tego żadnego prawa).

Napisany przez 2Escorpio
To wszystko dzieje się automatycznie w tle... komputery bankowe obliczają dochody i w ten sposób przyznają debet...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata