- śr sie 03, 2011 4:09 pm
Zacznijmy od krótkiej prezentacji. Mam 27 lat, skończyłem naukę rok temu (mam za sobą dwie edukacje), nadal mieszkam z rodzicami i chciałbym wkrótce zacząć budować swoje własne życie, czyli przeprowadzić się do własnego mieszkania.
Ponieważ myślę już o przyszłości, uważam, że zakup nieruchomości (mieszkania własnościowego) jest najbardziej sensownym rozwiązaniem. Zanim wynajmę mieszkanie, wolałbym jednak kupić własne. Jednakże pojawia się pytanie, czy w mojej sytuacji jest to w ogóle możliwe.
Zarabiam od przyszłego miesiąca 1500€ netto. Nie mam dostępnego kapitału własnego na finansowanie. Dotychczas zaoszczędziłem tylko pieniądze na kompletnie nowe wyposażenie mieszkania na moim koncie oszczędnościowym (około 4500€). Ponadto wczoraj podpisałem umowę na kredyt budowlany w wysokości 20000€, którego dojrzewa za około 7 lat.
Do moich wydatków należą przede wszystkim kredyt ratalny (około 70€ miesięcznie, który zostanie spłacony w przyszłym lutym), wymieniony wyżej kredyt budowlany (ok. 60€ miesięcznie). Ponadto mam opłaty za telefon i platformę Sky (czy to ważne?).
Co sobie wyobrażam:
Wartość nieruchomości: 80000€-100000€
Miesięczna rata: 450-500€ (bez dodatkowych kosztów)
Mam nadzieję, że niczego ważnego nie pominąłem.
Ponieważ, jak już wspomniałem, nie mam kapitału własnego, który mógłby zostać włożony do finansowania, pytanie brzmi, czy możliwe byłoby sfinansowanie 105%? Czy ktoś ma jakieś wskazówki, do kogo mógłbym się zwrócić?
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam