Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy właściciel pojazdu i ubezpieczający mogą być różnymi osobami w przypadku samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Niedawno przyjaciółka opowiedziała mi, że jej tata opłaca dla niej ubezpieczenie samochodu i ubezpieczenie jest zawarte na jego nazwisko. Jednak właścicielem jest matka, która również kupiła samochód. Rodzice przyjaciółki mieszkają osobno. W ogóle nie zdawałam sobie sprawy, że coś takiego jest możliwe. Czy to nie jest trochę nielogiczne ubezpieczać samochód, którego się nie posiada? I czy nie jest równie niemożliwe mieć samochód, na który nie jest się ubezpieczonym? Z kolei z innego przyjaciela wiem, że rodzice są zarówno właścicielem, jak i ubezpieczycielem, ponieważ jest to oczywiście dużo tańsze niż gdyby był nim mój przyjaciel.

Re: Czy właściciel pojazdu i ubezpieczający mogą być różnymi osobami w przypadku samochodu?

Napisany przez Reibold
Cześć Kropeczko!

Takie sytuacje w umowie ubezpieczenia samochodu są możliwe i wcale nie takie rzadkie. Ale zależy to od konkretnej firmy ubezpieczeniowej, czy taka opcja jest dostępna. Zazwyczaj nie ma problemu, jeśli wszyscy uczestnicy należą do tego samego gospodarstwa domowego. Czasami może się jednak zdarzyć, że właścicielem jest zupełnie inna osoba.

Tutaj, w okolicy Ingolstadt, zdarza się, że pracownik koncernu motoryzacyjnego kupuje samochód z rabatem pracowniczym. Aby otrzymać rabat, musi zarejestrować pojazd na siebie i posiadać go co najmniej przez rok. Jeśli w tym czasie ktoś inny chciałby korzystać z pojazdu, w niektórych firmach ubezpieczeniowych ta osoba może samodzielnie podpisać umowę ubezpieczenia.

Pozdrawiam
Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata