Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Finansowanie/subwencje energii słonecznej!

Napisany przez ADMCI4
Cały świat obecnie mówi o energii odnawialnej, alternatywach dla energii atomowej itp. Czy inwestowanie w instalację fotowoltaiczną jest sensowne? Czy oszczędności zależą od wielkości instalacji? Jakiej pomocy finansowej mogę oczekiwać od państwa? Kto mi pomoże? Jony

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli czekasz na pomoc, to się z niej wycofaj. Instalując panel solarny, stajesz się producentem energii elektrycznej i tym samym samodzielny, przynajmniej w branży handlowej. Obydwie opcje wymagają jednak indywidualnej odpowiedzialności i inicjatywy. Poza tym, duże kawałki tortu już dawno zostały podzielone. Możesz oczywiście nadal z powodzeniem prowadzić instalację fotowoltaiczną, ale epoka dużych zysków minęła. Według moich szacunków, obecnie można liczyć tylko na 5-10% zysku, w zależności od producenta komponentów i lokalizacji instalacji. Chyba że jesteś w stanie pokryć całą oborę panelami słonecznymi, wtedy zyski będą wyższe. Twój obrót, a oczywiście także zysk, zależy oczywiście od wielkości instalacji. Im więcej energii produkujesz, tym więcej możesz sprzedać lub wykorzystać samodzielnie. Nie ma żadnych państwowych dotacji. Jednak ustawodawstwo o odnawialnych źródłach energii (EEG) gwarantuje stałą cenę odsprzedaży energii przez pierwsze 20 lat od uruchomienia instalacji, którą ostatecznie muszą pokryć wszyscy konsumenci energii elektrycznej.

Napisany przez juri
Mężczyzno mój! Jeśli chodzi o mnie, można włożyć całą energię słoneczną i wiatrową do słynnej beczki! Dlaczego znowu podniesiono ceny prądu? Ponieważ my konsumenci dotujemy alternatywne źródła energii! Najlepiej kup sobie piękny piec i nim grzej.

Napisany przez Arkos
planujesz to jako większą instalację, czy po prostu chcesz zainstalować na dachu? Jeśli chodzi o drugą opcję, lepiej byłoby zainteresować się kolektorami słonecznymi, ponieważ jest to bardziej opłacalne i niezależne rozwiązanie. Ponadto możesz otrzymać tanie kredyty i dotacje od KfW, jeśli spełnisz określone warunki. Jeśli chodzi o pierwszą opcję, istnieje wiele projektów obywatelskich, w których możesz wziąć udział: BÜRGER-KRAFTWERKE |Bürger-Solaranlagen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata