Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wykonywać transakcje finansowe jako osoba prawna.

Napisany przez SHC
Witam drogich użytkowników forum, po prostu snuję tu pewne myśli i chciałbym usłyszeć opinię prawdziwych ekspertów. Krótko o mojej sytuacji: Aktualnie jestem na studiach i bardzo prawdopodobne jest, że od września 2011 roku będę pobierał Bafög. Planuję kontynuować to wsparcie. Na koncie mam obecnie około 25 000 euro w gotówce, ale zarejestrowane na moich rodzicach (ze względu na Bafög...). Finansowo zamierzam: Przez długi czas zgłębiałem temat papierów wartościowych i uważam, że obecny moment jest dobry do inwestycji. Tutaj opinie mogą się różnić, ale to tylko dodatkowy efekt. Chciałbym zainwestować część tych 25 000 euro w akcje i obligacje skarbowe. Mój plan: Założę osobę prawną. Spółkę z o.o. lub spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, itp. i wkładam kapitał do osoby prawnej (np. XY UG). Wpłacę kapitał z powrotem w akcje. Można by powiedzieć, że tworzę firmę inwestycyjną w małej skali (która może się rozwijać). Jednocześnie szukam też niewielkiego udziału w firmie, która nie jest spółką akcyjną. Mam już coś na oku. Chciałbym również wprowadzić ten udział do XY UG, a nie jako osoba prywatna. Pytania: - Czy to jest realistyczne? - Jeśli przekazuję kapitał osobie prawnej, to przekazany kapitał należy do osoby prawnej, a nie do mnie, prawda? - Czy jako dyrektor UG mogę wypłacić kapitał jako wynagrodzenie? - Czy inni udziałowcy mogą się włączyć w ten plan? Już teraz cieszę się odpowiedziami. Serdeczne pozdrowienia, SHC

Napisany przez 2Bolitho
Generalnie wszystko pasuje. Mam podobny plan, ale czekam z jego realizacją, ponieważ kwestia podatkowa nie jest jasna. Jeśli zarobię, osoba prawna będzie musiała opodatkować te dochody. Jeśli następnie wypłacę sobie dywidendę lub wynagrodzenie, ponownie będzie pobierany podatek. Jeśli zrobię to jako osoba prywatna, zapłacę podatek tylko raz. Może jednak przeoczyłem coś. Uczestnik forum z innego forum poleca przeniesienie kapitału do firmy poprzez kredyty. Odsetki zmniejszają zysk, co sprawia, że podatek nie jest pobierany od osoby prawnej. Chciałem jeszcze omówić to z moją znajomą, która jest doradcą podatkowym. Jeszcze nie udało mi się do tego dojść.

Napisany przez EuroPaule
SHC pisze: Czy to jest realistyczne wyobrażenie?
Cześć, Ponieważ istnieją już różnego rodzaju spółki inwestycyjne, jest to na pewno realistyczne. Przy zakładaniu takiej spółki nie sposób obejść się bez skorzystania z usług prawnika/notariusza. Ponieważ temat ten jest dosyć złożony, polecam skorzystanie od razu z profesjonalnej pomocy osoby znającej się na tym. Choć będzie to kosztować, to na pewno warto zainwestować.... . Cytat od SHC Jeśli przekazuję kapitał do osoby prawnej, to przekazany kapitał należy do osoby prawnej, a nie już do mnie, czy tak? Tutaj zależy to od rodzaju kapitału. Jak pisze Bolitho, może to być także kapitał obcy w postaci pożyczki. Cytat od SHC Czy jako dyrektor UG mogę wypłacać kapitał jako wynagrodzenie? Tak. Ale tylko do czasu, gdy jest dostępny... Cytat od SHC Czy udziałowcy w tym przedsięwzięciu mogą dołączyć? Oczywiście, UG może mieć kilku udziałowców. Wtedy trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie umowy i proporcje udziałów. Być może klasyczny zamknięty fundusz w formie atypicznej cichej współpracy byłby dla Ciebie interesującym rozwiązaniem? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 2Bolitho
EuroPaule pisze: Podczas zakładania takiej firmy nie da się obejść bez skorzystania z usług adwokata/notariusza.
Moim zdaniem nie jest to konieczne dla samego procesu zakładania. Założenie spółki z o.o. lub GmbH jest dość proste. Poleciłbym skonsultowanie się również przy organizowaniu firmy. Osobiście preferuję doradców podatkowych i ekonomistów.

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: Dla samej rejestracji moim zdaniem nie jest to konieczne. Zakładanie Ltd lub GmbH jest stosunkowo proste. Na etapie zakładania firmy zalecałbym skorzystanie z pomocy doradczej. Osobiście wolałbym skorzystać z usług doradcy podatkowego i ekonomisty.
Cześć, Ltd stała się nieco „niemodna” od wprowadzenia UG. Ale być może istnieją powody do jej wyboru w konkretnych przypadkach. W takiej sytuacji siedziba firmy znajduje się z reguły u prawnika w Anglii. Bez prawnika nic nie zrobisz. Przy zakładaniu UG lub GmbH w Niemczech konieczna jest obecność notariusza do załatwienia formalności (wpis do sądu rejestrowego itp.). Nie ma sposobu na obchodzenie tej procedury. Notariusze często oferują zestawy startowe, w tym umowę spółki itp. doradca podatkowy lub ekonomista nie są prawnikami i tutaj z pewnością mamy do czynienia z „jądrem prawniczym” w pierwszej kolejności. doradca podatkowy lub specjaliści od handlu będą obsługiwać kolejne kroki. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez SHC
Cześć wszystkim, Po pierwsze chciałbym serdecznie podziękować Wam za Wasze odpowiedzi. To jest dla mnie bardzo ważne, obawiałem się, że moje myśli są zupełnie absurdalne. Z pewnością przed podjęciem takiego przedsięwzięcia sensowne byłoby umówienie się na spotkanie z doradcą podatkowym, aby móc szczegółowo omówić szczegóły. Dla założenia spółki GmbH przewidziany jest kapitał w wysokości 25 000,-€. Jak to wygląda w praktyce? Czy mogę natychmiast zainwestować ten kapitał startowy dalej, czy też moja GmbH musi zawsze dysponować tą kwotą? Ważne jest dla mnie, aby pieniądze, które znajdują się na koncie firmowym, początkowo nie miały nic wspólnego ze mną. To ja decyduję praktycznie, w jaki sposób, kiedy i czy w ogóle coś sobie wypłacę. Czy uważacie za sensowniejsze początkowo założenie UG, ponieważ mam trochę niepokojów związanych z zainwestowaniem całego mojego kapitału w jedno tylko przedsięwzięcie. Jak się orientuję, na założenie UG wystarcza symboliczna wpłata w wysokości zaledwie 1 €. Moja firma (UG lub GmbH) byłaby odrębną osobą prawną, prawda? Czy jest samodzielnym podmiotem prawnym, który praktycznie może UG zawrzeć umowę kupna-sprzedaży? Podlega ona obowiązkowi prowadzenia ksiąg rachunkowych. Jednak na początku nie mam żadnych pozycji. Tylko uczestniczę w innych firmach i poczekam. Czy może to prowadzić do problemów? @Bolitho Masz więc podobne zamiary. Miło jest przeczytać, że inni również mieli takie myśli Czy będziesz realizować swój projekt, gdy zostanie wyjaśniona kwestia podatkowa? Pozdrowienia, SHC

Napisany przez 2Bolitho
Przy zakładaniu spółki GmbH możesz zarządzać kapitałem bezpośrednio po założeniu. Tak, jeśli kwestie podatkowe zostaną wyjaśnione i jeśli moja rodzina udzieli ostatecznej zgody.

Napisany przez EuroPaule
SHC pisze: Dla założenia spółki z ograniczoną odpowiedzialnością przewidziany jest kapitał w wysokości 25 000 euro. Jak to wygląda w praktyce? Czy mogłabym ten kapitał początkowy od razu zainwestować dalej, czy moja spółka zawsze musi mieć tę kwotę dostępną?
Cześć, Musisz udowodnić, że ten kapitał jest dostępny tylko raz przy zakładaniu firmy. W przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością część tego kapitału może być również w postaci aktywów materialnych (samochód, maszyny itp.). Następnie możesz wykorzystać ten kapitał do jego pomnażania. Słyszałem opinie, że w przypadku upadłości zarząd musiałby ponosić odpowiedzialność do wysokości kapitału własnego, jeśli spółka nie mogłaby go pokryć. Jednak zostało to uznane za błędne przez inne instytucje. Nie wiem, gdzie leży prawda. Zacytowano SHC Dla mnie ważne jest, aby pieniądze na koncie firmowym nie miały bezpośredniego związku ze mną. To więc praktycznie zależy ode mnie, kiedy i czy wypłacę z tego środki, prawda? Jeśli jesteś zarządcą, tak. Jeśli jesteś tylko wspólnikiem, jest bardziej skomplikowane. Zacytowano SHC Czy uważacie za sensowniejsze najpierw założenie UG, ponieważ mam trochę niepokojące uczucie, że wkładam cały swój kapitał w jedno projekt. O ile wiem, do założenia UG wystarcza symboliczny wkład w wysokości 1 euro. UG została stworzona, aby ułatwić zakładanie firm w Niemczech i nie zmuszać wszystkich małych przedsiębiorców do zakładania brytyjskiej ltd. Wadą jest to, że wielu ludzi nie wie, co to jest UG i dlatego są sceptyczni wobec tej formy. Również fakt, że termin ograniczona odpowiedzialność musi być wymieniony w nazwie, nie jest budujący zaufanie. Jeśli więc chcesz zbierać pieniądze od obcych osób, to lepsza byłaby spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ponieważ jest bardziej rozpoznawalna. Jeśli komunikacja zewnętrzna nie jest tak istotna, UG jest bardziej elastyczna i ma niższe koszty założenia. Zacytowano SHC Moje przedsiębiorstwo (UG czy GmbH) byłoby osobą prawną, prawda? Jest samodzielnym podmiotem prawnym, więc w praktyce XY UG może zawierać umowy kupna-sprzedaży. Podlega obowiązkowi prowadzenia księgowości. Jednak na początku nie będę miała żadnych pozycji. Na razie tylko inwestuję w inne firmy i czekam. Czy mogą pojawić się jakieś problemy? Jeśli zrobisz to dobrze, nie będzie problemów. Jednak spółka kapitałowa musi sporządzać bilans, a Twoje udziały są również pozycjami. Ponadto poniesiesz koszty, takie jak Izba Handlowa, opłata audiowizualna. Aby uniknąć problemów, powinieneś mieć doradcę podatkowego. Wydaje mi się, że składanie deklaracji podatku od wartości dodanej odbywa się zawsze za pośrednictwem doradcy podatkowego, ale nie jestem pewien. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez SHC
Bolitho pisze: ...ponieważ kwestia podatkowa jest niejasna. Jeśli osiągam zyski, to osoba prawna musi je opodatkować. Gdy wypłacam sobie dywidendę lub wynagrodzenie, ponownie nakłada się podatek.
Tak jak teraz się dowiedziałem, to się zgadza. Ale dla mnie warto. Być może istnieją sposoby, triki, aby to ominąć, ale z pewnością wizyta u doradcy podatkowego byłaby niezbędna. Która forma prawna nadaje się do takiego przedsięwzięcia? Obecnie zrezygnowałem z UG. Osobiście jakoś nie mam zbyt wielkiego zaufania do tej formy. Czy GmbH byłaby właściwa? Co również jest istotnym aspektem: Czy popularni i tani onlinebrokerzy w ogóle oferują konto dla osoby prawnej? Dotychczas znalazłem tylko konta, które można otworzyć dla osób prywatnych. Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Napisany przez tnt
Rzeczywiście nie widzę sensu w zakładaniu spółki jako osoba prywatna do jakichkolwiek transakcji finansowych.

Napisany przez 2Escorpio

Naprawdę nie widzę sensu w zakładaniu firmy jako osoba fizyczna dla jakichkolwiek transakcji finansowych.

Jeśli nie wiesz, czy koncepcja działa... to ma sens założenie firmy. Oczywiście, nie jest to jedyny powód.

Boli & SHC: Mam nadzieję, że uwzględniliście zobowiązania UG / GmbH?

Co roku deklaracja podatkowa,

Co roku wpis do Federalnego Biuletynu Handlowego,

Wynagrodzenia nie można wypłacać według własnego uznania, ponieważ, jeśli zatrudniasz siebie, musisz traktować siebie jako obcą osobę.

Podatki, które musi płacić UG & GmbH, a których osoba fizyczna często nie musi płacić, np. podatek od osób prawnych, podatek od sprzedaży od 1 euro (ok, to tylko pozycja rozliczeniowa, ale generuje pracę i koszty dodatkowe związane z doradcą podatkowym).

Koszty notarialne, sądowe... itd. itd.

Taki GmbH / UG generuje dodatkowe koszty w porównaniu do osoby fizycznej... oczywiście GmbH ma również swoje zalety w porównaniu do osoby fizycznej... odpowiedzialność, kredyty, pozorna wiarygodność w myśleniu ludzi (ok, teraz UG niekoniecznie).

Trzeba zastanowić się, czy korzyści są dla ciebie na tyle istotne, że jesteś gotów finansować te niedogodności i dodatkowe koszty.

pozdr. esco

Napisany przez tnt

Jeśli nie wiesz, czy koncepcja działa... to sens zakładania społeczeństwa jest wątpliwy.

To dla mnie trochę za trudne. Warunkiem założenia społeczeństwa powinien być przekonujący koncepcja. Taka, która nie działa, nie stanie się funkcjonalna.

Napisany przez 2Escorpio

To dla mnie zbyt skomplikowane. Warunkiem założenia spółki powinna być spójna koncepcja. To, co nie działa, nie stanie się działające poprzez działanie.

Kto zobowiązuje cię do opracowania takiej koncepcji? Dopóki nie chcesz kredytu dla przedsiębiorców... Nikt... chociaż powinno się to robić z rozwagą.

Jednak znacznie ważniejsze pytanie brzmi... kto powie, że koncepcja, która działa dzisiaj, jutro, w przyszłym roku czy nawet za dwa lata... będzie działała również za 5 lat?

Jak można być pewnym, że w koncepcji nie popełniono błędu, którego zauważymy dopiero później?

Albo po prostu... Co w przypadku, gdy wszystko potoczy się inaczej niż planowano?

W takich sytuacjach GmbH lub cokolwiek innego mogą zbankrutować... te 6000 euro, które zainwestowaliśmy prywatnie, przepadną (jeśli zainwestujemy więcej, to oczywiście więcej) i sprawa zostanie w zasadzie załatwiona.... Jeśli popadniemy w prywatne bankructwo w biznesie / jako freelancer, to w zalezności od wysokości długów możemy być obciążeni 6 lat i doświadczyć znacznych ograniczeń.

Życia nie da się zaplanować w 100%... najmniejszy błąd lub zmiana w dzisiejszych warunkach może wszystko popsuć i zmienić, ale w zręcznych rękach GmbH i inne mogą być doskonałym poduszkowym zabezpieczeniem na koszty.

Napisany przez tnt

W takich przypadkach spółka z o.o. lub coś w tym stylu zostaje zbankrutowana... te 6000 euro, które się prywatnie zainwestowało, idą na marne (jeśli zainwestowało się więcej, to oczywiście jeszcze więcej)...

25 000 €, żeby być dokładnym. Z mniejszym kapitałem zakładowym nie da się założyć spółki z o.o.

Inwestowanie takie na ryzyko, bez jasnego pomysłu, co się chce z tym zrobić, jest dla mnie rażącą lekkomyślnością.

Napisany przez 2Escorpio

25.000 €, dokładnie tak. Z mniej kapitału zakładowego nie będzie GmbH.

Ale nie... Trzeba przynajmniej dostarczyć 25% w gotówce... w przeciwnym razie można obrócić niektórymi wkładami rzeczowymi, rękojmią oraz sprytną głową, ale miałem na myśli GmbH itp. Można na przykład po prostu założyć UG, gdzie wystarczyłoby tylko 1 euro.

Napisany przez tnt

No... minimum 25% musi być wniesione w gotówce...

Każdy wspólnik musi wnosić, ale suma całkowita musi być już na początku 50%, czyli 12,500 €. A jeśli jest tylko jeden...

Cytat od Escorpio

... w przeciwnym razie, można wiele zmienić poprzez wkłady rzeczowe, poręczenia oraz sprytne podejście

No no, nie zachęcaj nowicjuszy od razu do zmian. Poręczenie nie jest kapitałem.

Napisany przez 2Escorpio
Musisz ogólnie ujawnić tylko 50% przy otwarciu, resztę możesz wpłacić w dowolnym momencie albo i nie

Niemniej jednak wystarczy tylko 25%, czyli 6250 euro w gotówce... Resztę można uiścić w formie świadczeń rzeczowych... co do poręczeń nie jestem zupełnie pewien, ale sądzę, że na przykład bank może udzielić poręczenia za pozostałe 25%.... sprawdzę to w poniedziałek

Ostatecznie wszystko to jest jednak bez znaczenia... ponieważ jeśli zrobi się to dobrze, można założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, nie inwestując zbyt wiele w kapitał zakładowy (nawet jeśli trzeba go na krótko zainwestować... można go odzyskać i istnieją na to legalne sposoby)...

Napisany przez tnt
No cóż, czy nasz Wnioskodawca teraz ma jaśniejszy obraz możliwych legalnych ścieżek niż wcześniej?

Napisany przez 2Escorpio

No cóż, czy nasz TE teraz ma jaśniejszy obraz możliwych legalnych dróg niż wcześniej?

Powiedziałeś, że nie powinienem sugerować nikomu pomysłu na coś nagrywać... więc co teraz? :P

Napisany przez tnt

Powiedziałeś mi, żebym nie naraził nikogo na pomysł, żeby coś przekręcić... no i co teraz? :P

Tego nie powiedziałem. Uważam, że nie powinno się wprowadzać początkującego na takie myśli. Oczywiście można działać w ramach legalności, ale z braku wiedzy można szybko przekroczyć granicę, przekręcić śrubkę, tak naprawdę. :wink:

Jako spółka z o.o. jest się zabezpieczonym na zewnątrz w przypadku odpowiedzialności, ale to już wszystko. Według mojej wiedzy każdy wspólnik odpowiada do wysokości swojego wkładu, a dla jednoosobowej spółki z o.o. jest to po prostu 25 000 €, czyli cały dostępny majątek gotówkowy dla naszego TE. (Z połową możesz rozpocząć, ale w przypadku odpowiedzialności, twój majątek prywatny będzie musiał wystarczyć.)

A która bank zaoferuje poręczenie bez zabezpieczenia? To byłoby takie samo ryzyko w przypadku odpowiedzialności jak w przypadku kredytu bez zabezpieczenia - wracamy znowu do konieczności spójnego pomysłu, a bank nie przekonasz do (nawet legalnych) sztuczek... I jak już powiedziałem, czy poręczenie bankowe jest uznane zamiast wkładu, to też jest kwestią dyskusyjną. Status spółki z o.o. (w ogóle jakiejkolwiek spółki) nie jest zabezpieczeniem przed partnerami biznesowymi, którzy chcą cię oszukać, a takich jest na każdym kroku, często w rzetelnym stroju. :wink:

Ostatnio poznałem taki przypadek: Pewien - powiedzmy - eksport-importer miał doskonałe umowy z klientami, tylko dostawca nie chciał się dostosować i nalegał na przedpłatę. To wydawało się podejrzane naszemu handlowcowi, chciał się przecież w interesie swojego dobrego imienia najpierw przekonać, że dostawa jest zgodna z (prawnymi, umownymi) standardami jakościowymi i innymi normami, zanim przekaże ją swoim klientom. Zaproponował dostawcy poręczenie bankowe - ale nie doszło do porozumienia. W ten sposób jego klienci zostali praktycznie popchnięci w ramiona konkurencji - a od lat udany biznesmen (który zaczął z pewnym kapitałem, ale czasami miał nieodpowiednich partnerów biznesowych, ryzykował zbyt wiele), jest teraz stałym użytkownikiem forum o zasiłku HartzIV.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata