- wt sie 09, 2011 11:15 pm
Witam drogich użytkowników forum,
po prostu snuję tu pewne myśli i chciałbym usłyszeć opinię prawdziwych ekspertów.
Krótko o mojej sytuacji:
Aktualnie jestem na studiach i bardzo prawdopodobne jest, że od września 2011 roku będę pobierał Bafög. Planuję kontynuować to wsparcie.
Na koncie mam obecnie około 25 000 euro w gotówce, ale zarejestrowane na moich rodzicach (ze względu na Bafög...).
Finansowo zamierzam:
Przez długi czas zgłębiałem temat papierów wartościowych i uważam, że obecny moment jest dobry do inwestycji. Tutaj opinie mogą się różnić, ale to tylko dodatkowy efekt. Chciałbym zainwestować część tych 25 000 euro w akcje i obligacje skarbowe.
Mój plan:
Założę osobę prawną. Spółkę z o.o. lub spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, itp. i wkładam kapitał do osoby prawnej (np. XY UG). Wpłacę kapitał z powrotem w akcje. Można by powiedzieć, że tworzę firmę inwestycyjną w małej skali (która może się rozwijać). Jednocześnie szukam też niewielkiego udziału w firmie, która nie jest spółką akcyjną. Mam już coś na oku. Chciałbym również wprowadzić ten udział do XY UG, a nie jako osoba prywatna.
Pytania:
- Czy to jest realistyczne?
- Jeśli przekazuję kapitał osobie prawnej, to przekazany kapitał należy do osoby prawnej, a nie do mnie, prawda?
- Czy jako dyrektor UG mogę wypłacić kapitał jako wynagrodzenie?
- Czy inni udziałowcy mogą się włączyć w ten plan?
Już teraz cieszę się odpowiedziami.
Serdeczne pozdrowienia, SHC