Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kto może odziedziczyć prywatne zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... Mam 38 lat i jestem zatrudniony w firmie informatycznej. Od 5 lat mieszkam ze swoją dziewczyną, nie jesteśmy jeszcze małżeństwem. W zeszłym roku zdecydowałem/zdecydowałam się na rentę Riester, która zostanie wypłacona dopiero gdy przejdę na emeryturę. Co stanie się z tą rentą, jeśli nie dożyję tego etapu życia albo skorzystam tylko bardzo krótko z jej wypłaty? Czy pieniądze mogą wówczas zostać wypłacone mojej partnerce życiowej? Gdzie powinienem/powinnam to zgłosić? Pozdrowienia, Orfeusz

Napisany przez isar11
Cześć Orfeuszu, w normalnych okolicznościach uprawnienia emerytalne są dziedziczne. Czy podczas zawarcia umowy nie zostało nic w tej sprawie ustalone? Jeśli bliscy nie są wyraźnie ubezpieczeni, mogą wystąpić trudności. W takim przypadku zalecam skontaktowanie się z ubezpieczycielem. Oczywiście ogólnie rzecz biorąc, mamy nadzieję, że skorzystanie z renty przez pozostałych beneficjentów nie będzie w ogóle konieczne - czyli że osiągniemy wiek emerytalny w zdrowiu. Z poważaniem

Napisany przez Rosengarten
To jest tylko częściowo prawdą w przypadku Riester. Jedynie wtedy, gdy małżonkowie kontynuują umowę jako własny plan Riester, nie ma szkody w zakresie dofinansowania Riester. W innym przypadku całe dofinansowanie musiałoby zostać zwrócone - co może być dość kłopotliwe. W przypadku emerytury Riester, oprócz 30%, istnieje jedynie jednorazowy przypływ środków. W zasadzie przepada on w przypadku śmierci. Rozwiązaniem jest gwarancja emerytury na określony czas (zazwyczaj od 5 lat, ale może być dłuższa). Wówczas emerytura będzie wypłacana przez ten okres, nawet jeśli ubezpieczony zmarł przedwcześnie. Wada: gwarancja jest kosztowna i znacząco zmniejsza całkowitą stopę zwrotu... co z kolei stawia pytanie... czy to naprawdę się opłaca?

Napisany przez ADMCI4
Ze względu na tytuł wątku całkowicie przeoczyłem, że chodzi tu o moje obszar specjalizacji - dofinansowanie Riester ... no dobrze, zacznijmy: Cześć Orfeusz, 1. Możesz wypłacić swoją rentę Riester swobodnie między 60 a 67 rokiem życia (renta i odmowa 30% kapitału); nie musi to być koniecznie na początku emerytury. 2. Jeśli np. uważasz, że nie osiągniesz minimalnego wieku 60 lat, zawsze możesz wypowiedzieć umowę Riester i wykorzystać pieniądze przedwcześnie. Jednak państwo oczywiście zwróci wszystkie dofinansowania i ewentualne ulgi podatkowe. Ponadto saldo podczas fazy oszczędzania można po prostu przenieść na konto twojej żony, bez szkody dla dofinansowania, w razie twojego zgonu. 3. Jeśli otrzymujesz już rentę z twojej umowy Riester, zazwyczaj saldo pozostałe po twojej śmierci przepada. Jednak tylko jeśli chodzi o wypłatę renty z ubezpieczenia emerytalnego i, jak już wspomniano, nie jest uzgodniona gwarancja renty. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje tylko 100% dziedziczenia w przypadku nieruchomości dofinansowanej w ramach programu Riester. Ale wtedy pojawiają się zupełnie inne wady, które mogą nawet zwiększyć ryzyko utraty dofinansowania. Jeśli jesteś zainteresowany, rozwinę ten punkt dalej. W przeciwnym razie na razie to wszystko ode mnie. Mam nadzieję, że mogłem pomóc. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez Naseweis
Cześć Irmscher, przypominam sobie o twojej odpowiedzi w innym wątku. Krytykowałeś mnie za to, że nie odpowiedziałem na pierwotne pytania. Teraz mogę powiedzieć, że kompletnie nie zrozumiałeś tematu. Ponieważ to były pytania: Co stanie się z tą rentą, jeśli nie dożyję tego okresu życia albo skorzystam z płatności tylko bardzo krótko? Czy pieniądze mogą zostać wypłacone mojej partnerce życiowej? Gdzie muszę to zgłosić? Proszę więc pamiętać w przyszłości, że również ty nie zawsze masz odpowiedzi na wszystko. Pozdrowienia! Właściciel agencji DBV/AXA

Napisany przez Naseweis
Cześć Orfeuszu, wszystkie odpowiedzi dotyczące emerytury Riester znajdziesz tutaj: BMAS - Dodatkowe zabezpieczenie emerytalne - Pytania i odpowiedzi dotyczące emerytury zawodowej i prywatnej - Część 1 Pozdrowienia!

Napisany przez ADMCI4
Orpheus pisze: Cześć wszystkim... [...] W zeszłym roku założyłem indywidualne konto emerytalne Riester, które będzie wypłacane dopiero w momencie przejścia na emeryturę. Cześć Orpheus, 1. Możesz wypłacić swoje pieniądze z konta Riester między 60 a 67 rokiem życia (renta i 30% wypłaty kapitału); nie musi to być koniecznie na początku twojej emerytury. Co się stanie z tą emeryturą, jeśli nie dożyjesz tego wieku ... 2. Jeśli na przykład uważasz, że nie przeżyjesz co najmniej 60 lat, zawsze możesz wypowiedzieć umowę Riester i wypłacić pieniądze wcześniej. Jednak państwo zrozumiale odzyska wszelkie dotacje i ewentualne ulgi podatkowe. Ponadto, w przypadku zgonu w trakcie oszczędzania, środki z konta mogą być przeniesione na konto twojej żony bez utraty korzyści. ... albo będziesz mógł/ła cieszyć się z wypłaty tylko bardzo krótko? Czy pieniądze będą wypłacone twojej partnerce? Gdzie powinienem/na złożyć takie żądanie? 3. Jeśli już otrzymujesz rentę z twojego konta Riester, pozostała kwota zazwyczaj przepada po twojej śmierci. Jednakże dotyczy to tylko wypłaty emerytury z ubezpieczenia na życie, a jeśli nie został określony okres gwarancyjny wypłaty renty. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje 100% możliwość dziedziczenia w przypadku nieruchomości wspomaganej przez Riester. Jednakże wiąże się to z zupełnie innymi wadami, które mogą nawet zwiększyć ryzyko utraty dopłaty. Jeśli jesteś zainteresowany/a, mogę rozwijać ten temat dalej. W przeciwnym razie na razie to tyle ode mnie. Mam nadzieję, że pomogłem/am. Pozdrowienia Alexander Irmscher Pozdrowienia, Orpheus
To niesamowite, jak agenci ubezpieczeniowi prezentują się tutaj na forum - od całkowitego braku wiedzy fachowej (np. w zakresie ubezpieczeń samochodowych) po wypowiedzi na najniższym poziomie. Zuchwało: dla ciebie zawsze Panie Irmscher! Tyle szacunku przypisuję tobie. To była moja odpowiedź na pytanie.

Napisany przez Naseweis
Tak, jak się rozlega w lesie, tak też się rozlega na zewnątrz. Pan Irmscher będę musiał napisać, jeśli przyzwyczajysz się do innego tonu wobec mnie. Myślę, że musisz jeszcze wiele się nauczyć. Respekt to słowo, którego nie znasz, to zauważam stale. Nie tylko wobec mnie. Pozdrowienia Naseweis PS: wcale nie oczekuję, że będziesz do mnie pisać Pan Naseweis. Bo to by było zbyt wiele wymagane.

Napisany przez Gerd
Zatem jeszcze raz w prostych słowach. Emerytura Riester nie jest przenoszalna ani dziedziczna dla partnerki, z którą nie jest się żonatym.

Napisany przez Rosengarten
@ Gerd Dziedziczenie zawsze ma miejsce. Tylko w przypadku żony/męża wsparcie przechodzi także na współmałżonka, w nowej umowie. Partnerka niebędąca małżonkiem ma odjęte całkowite wsparcie... istnieją drobne różnice w zależności od różnych form produktów Riester. Ale podstawowa zasada jest taka właściwa. Na przykład, jeśli oszczędności z Riester zostały wpłacone na rachunek bankowy lub do funduszu, zgromadzone kapitał może być spokojnie dziedziczony aż do 85. urodzin. Po tym terminie nie ma już prawa do dziedziczenia.

Napisany przez Gerd
Gdy wypłata renty już się rozpoczęła, nie można już przekazywać ani dziedziczyć środków. Pieniądze trafiają wtedy do Wspólnoty Ubezpieczonych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata