Ze względu na tytuł wątku całkowicie przeoczyłem, że chodzi tu o moje obszar specjalizacji - dofinansowanie Riester ... no dobrze, zacznijmy:
Cześć Orfeusz,
1. Możesz wypłacić swoją rentę Riester swobodnie między 60 a 67 rokiem życia (renta i odmowa 30% kapitału); nie musi to być koniecznie na początku emerytury.
2. Jeśli np. uważasz, że nie osiągniesz minimalnego wieku 60 lat, zawsze możesz wypowiedzieć umowę Riester i wykorzystać pieniądze przedwcześnie. Jednak państwo oczywiście zwróci wszystkie dofinansowania i ewentualne ulgi podatkowe.
Ponadto saldo podczas fazy oszczędzania można po prostu przenieść na
konto twojej żony, bez szkody dla dofinansowania, w razie twojego zgonu.
3. Jeśli otrzymujesz już rentę z twojej umowy Riester, zazwyczaj saldo pozostałe po twojej śmierci przepada. Jednak tylko jeśli chodzi o wypłatę renty z ubezpieczenia emerytalnego i, jak już wspomniano, nie jest uzgodniona gwarancja renty.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje tylko 100% dziedziczenia w przypadku nieruchomości dofinansowanej w ramach programu Riester. Ale wtedy pojawiają się zupełnie inne wady, które mogą nawet zwiększyć ryzyko utraty dofinansowania. Jeśli jesteś zainteresowany, rozwinę ten punkt dalej. W przeciwnym razie na razie to wszystko ode mnie. Mam nadzieję, że mogłem pomóc.
Pozdrowienia
Alexander Irmscher