Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy potrzebny jest pośrednik przy finansowaniu domu?

Napisany przez ADMCI4
Kochani. W trakcie moich wielu badań w internecie znalazłem strony, na których doradcy finansowi lub specjaliści ds. budownictwa oferują swoją wiedzę, nie będąc związani z konkretnym bankiem. Ostatecznie finansowanie musi jednak być zrealizowane przez regularną instytucję kredytową. Czy naprawdę jest kompletnie niemądre, aby skontaktować się bezpośrednio z bankiem, czy należy wcześniej skorzystać z tzw. pośrednika, który lepiej zna się na bankach i mógłby nas wcześniej poinformować o istotnych szczegółach? Jakie koszty nas by spotkały w takiej sytuacji? Pozdrowienia, Nilsi

Napisany przez Torian
Hej, jeśli chcesz spędzić jak najmniej czasu nad tym tematem, zalecam skorzystanie z usług niezależnego doradcy honorowego, konsumenckie biuro poradnictwa w Bawarii kosztuje 140€. Na pewno otrzymasz tutaj dobrą radę (możliwości wsparcia, tanie banki itp.) i będziesz mógł z dobrym poczuciem zabezpieczyć swoje finansowanie nieruchomości w banku. Inni niezależni doradcy honorowi prawdopodobnie pobiorą nieco więcej opłaty. Alternatywnie, możesz poświęcić wiele godzin (lub dni??) na zgłębianie tej kwestii, czy to w sieci, czy czytając specjalne wydania/książki np. Fundacji Fintanztest. W przypadku samodzielnej działalności istnieje także możliwość przedstawienia oferty banku na tym forum do dyskusji, wtedy inni użytkownicy forum mogą zwrócić uwagę na ewentualne problemy. Myślę, że nie ma tu żadnej jedynej słusznej drogi, samodzielność byłaby niewłaściwa tylko wtedy, gdy dajesz się całkowicie doradzać sprzedawcom (bankierom/maklerom) bez dogłębnego zaznajomienia się z tematem. Z doradcami finansowymi powinieneś uważać, aby najpierw nie płacić honorarium, a potem otrzymać prowizję od banku za finansowanie, wtedy nie byłoby to już niezależne działanie. Pozdrowienia Torian

Napisany przez KingRollo
Stałem przed tym samym pytaniem 7 miesięcy temu i skontaktowałem się z maklerem finansowym. Istnieją tutaj polecane duże firmy, takie jak Creditweb, Interhyp, Dr. Klein itp. Nie zapłaciłem za to nic, maklerowie są wynagradzani przez banki w formie prowizji, ponieważ banki dostają od maklerów kompletne dokumenty i oszczędzają sobie dużo pracy. Po wprowadzeniu moich danych i kwoty kredytu zostało wyświetlonych kilka banków, nawet te, o które być może sami nie zapytalibyśmy. W moim przypadku znalazł się tam nawet bank w Monachium (mieszkam 600 km stąd). Cały proces jest bardzo wygodny. Dodatkowo poszedłem do mojego banku, który nie był w stanie zbliżyć się do stawki proponowanej przez maklera i był całkowicie nieelastyczny, jeśli chodzi o dodatkowe spłaty czy okres bezpłatnego udostępnienia środków. Ostatecznie cieszę się, że wybrałem tę drogę za pośrednictwem maklera. W magazynie Finanztest regularnie porównywane są tutaj maklerzy i banki, wymienione powyżej zawsze wypadają dobrze.

Napisany przez NaTwoim13
Nie trzeba nic dodawać do komentarza KingRolo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata