Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Jak mogę zgłosić opłaty za studia mojego syna w urzędzie skarbowym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od dwóch lat mój syn studiuje na uniwersytecie we Francji. Nie jest to uniwersytet publiczny, lecz raczej prywatna szkoła wyższa. Musi on opłacać czesne, które jest uzależnione od naszych dochodów. Sam je opłaca, ale nie może ich odliczyć od podatku, ponieważ nie pracuje i nie płaci podatków. Ogólnie wiem, że nie mogę odliczyć kosztów edukacji mojego syna. Czy jednak istnieje tu jakiś sposób, ponieważ nie jest to uniwersytet publiczny i opłaty te bardziej przypominają czesne niż typowe opłaty za studia? Starbreaker

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, moim zdaniem, kilka tygodni temu / dwa temu, zmieniła się jakaś ustawa i można odliczyć opłaty za studia, nawet wstecz. Ogólnie jest to dość proste, wystarczy uwzględnić to w zeznaniu podatkowym. Niestety nie jestem pewien czy może to zrobić tylko sam student, czy też rodzice. Pozdrawiam, esco

Napisany przez Birgit
O ile mi wiadomo, dzieje się tak tylko wtedy, gdy dziecko ma więcej niż 27 lat. Ponieważ opłaty za naukę są uważane za potrzeby związane z wykształceniem. I są one pokrywane przez zasiłek rodzinny i kwotę wolną od podatku dla dzieci. Więc jest to możliwe tylko wtedy, gdy nie ma już zasiłku rodzinnego/kwoty wolnej od podatku dla dzieci.

Napisany przez 2Escorpio
Birgit pisze: O ile mi wiadomo, jest to możliwe tylko wtedy, gdy dziecko ma więcej niż 27 lat. Ponieważ opłaty za studia są traktowane jako potrzeby edukacyjne. A te są pokryte przez świadczenie rodzinne i ulgę na dzieci. Więc jest to możliwe tylko w przypadku braku świadczenia rodzeństwa/ulgi na dzieci.
Czy tam około 2 tygodnie temu wiele się nie zmieniło z powodu wyroku sądowego? Niestety nie wiem jeszcze dokładnie, co dokładnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata