Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Złoto jako inwestycja finansowa jest jednak bardziej ryzykowne niż się sądziło?

Napisany przez Tom78
Jeśli zapytać obecnie inwestorów o ich opinię na temat inwestycji, której można obecnie naprawdę jeszcze zaufać, to najczęściej otrzymamy odpowiedź: metale szlachetne. Oprócz miedzi i srebra, zwłaszcza złoto w ostatnim czasie stało się prawdziwym bestsellerem. Cena w ostatnich miesiącach systematycznie rosła i już kilka razy sama pobiła swoje własne rekordy cenowe. Zdaniem ekspertów istnieje niemal pewność, że złoto może jeszcze w tym roku przekroczyć barierę 2000 dolarów za uncję. Jürg Zeltner, CEO UBS Wealth Management, wie, że obecnie nie jest łatwo zdecydować się na właściwą strategię inwestycyjną: Nigdy wcześniej złożoność międzynarodowych rynków finansowych nie była tak wysoka, a ciągle rośnie. Ta ewolucja niesie ze sobą mnóstwo szans dla inwestorów. Z drugiej strony, aby zminimalizować ryzyko inwestycyjne, potrzebne jest doświadczenie, wiedza i zasoby, aby szybko i celnie podejmować właściwe decyzje.Wiodącym światowym dostawcom złota idzie świetnie. Na czele stoją ETF Securities i ETFS Physical Gold. Jednak nawet przy inwestycjach w złoto należy zachować ostrożność. Nie należy ślepo ufać obecnemu trendowi, ale krytyczne podejście do tła i szczegółowe zapoznanie się ze sprawą. Ostrzeżenie dotyczy na przykład obligacji, które odzwierciedlają zmiany cen poprzez zakup fizycznego złota. Największym emitentem w tej dziedzinie jest brytyjska ETF Securities. Przy zakupie tzw. ETC należy pamiętać, że bazują one wyłącznie na obligacji i podlegają ryzyku niewypłacalności. Jeśli emitent zbankrutuje, inwestor musi sam sobie poradzić. Jego zainwestowane pieniądze w takim przypadku najprawdopodobniej nie powrócą. Osoba, która ulokuje swoje pieniądze w taką inwestycję, będzie zawsze narażona na potencjalne turbulencje, również na rynkach surowców. Jeśli występuje tutaj tendencja do spadku, szybko to przekłada się na obligację i tym samym na inwestora. Osoba zainteresowana poważną inwestycją w popularny metal szlachetny powinna zdecydowanie w pierwszej kolejności dokładnie zapoznać się z tym złożonym rynkiem.

Re: Złoto jako inwestycja finansowa jest jednak bardziej ryzykowne niż się sądziło?

Napisany przez 2Bolitho
Tom78 pisze: ...Jeśli więc ktoś naprawdę interesuje się inwestowaniem w popularny kruszec szlachetny, powinien koniecznie wcześniej dostatecznie się zaznajomić z tym rynkiem.
Dotyczy to także innych form inwestowania...

Napisany przez DavidQ
Tutaj jeszcze oświetlenie zupełnie innego potencjalnego ryzyka: Czy można zakazać złota - YouTube

Napisany przez ProperSoul
Jeśli kupuję metale szlachetne, chcę trzymać sztabki i monety w ręce. W moim przekonaniu, wszystko inne, czy to ETC, ETF, czy inne papierowe złoto, nie nadaje się. To dla spekulantów. Jeśli ktoś nabywa papierowe złoto, to albo dlatego, że się nie zna i poszedł za złymi radami, albo dlatego, że chce spekulować. Osoba decydująca się na długoterminowe zabezpieczenie oszczędności i majątku - a mówię tu o zachowaniu siły nabywczej - nabywa monety i sztabki. W każdym razie mam nadzieję, że on lub ona to zrobi, a nie będzie spekulować. Pozdrowienia

Napisany przez isar11
Myślę dokładnie tak samo jak ProperSoul. Zakupy monet i sztabek w celu zachowania siły nabywczej zawsze istniały i będą istnieć nadal. Bez względu na bieżące ceny na giełdach. Niemniej jednak będzie interesujące zobaczyć, jak długo kurs będzie jeszcze utrzymywał się na tym poziomie i czy może nawet będzie jeszcze kilka wzrostów.

Napisany przez roland
Jestem sceptyczny, jeśli chodzi o złoto. Przypominam sobie sytuację sprzed dziesięciu lat. Wtedy każdy myślał, że zarobi dużo pieniędzy na złocie. Ostatecznie cena była zawyżona, a spóźnialscy byli stratni.

Napisany przez HansEbert
Jeśli chodzi o krótkoterminową spekulację złotem i zarabianie pieniędzy, to napotyka się na typowe problemy. Długoterminowo uważam, że złoto jest najlepszym narzędziem do zachowania i wzrostu wartości.

Napisany przez roland
Zgadzam się z Tobą. Złoto naprawdę nadaje się tylko do zachowania wartości. Jeśli jednak nie masz już pieniędzy i chcesz zarobić inwestując, złoto się w ogóle nie nadaje. Boom już minął i moim zdaniem nie wróci też tak szybko.

Napisany przez Christiane1978
Byłbym ostrożny, traktując złoto jako inwestycję. Patrząc na drastyczny wzrost wartości w ciągu ostatnich 5 lat, można przypuszczać, że zenit został już osiągnięty. Oczywiście, nie da się dokładnie przewidzieć takich zdarzeń, ponieważ wszystkie inwestycje niosą ze sobą ryzyko.

Napisany przez 2Bolitho

byłbym ostrożniejszy z inwestowaniem w złoto jako wartość. Patrząc na drastyczny wzrost wartości w ciągu ostatnich 5 lat, można przypuszczać, że zenit został już osiągnięty. Oczywiście nie da się dokładnie przewidzieć takich rzeczy, ponieważ wszystkie inwestycje wiążą się z ryzykiem.

Dlaczego uważasz, że osiągnięto zenit cenowy złota? Bardzo podoba mi się, że tak aktywnie się włączasz. Byłbym jeszcze bardziej zainteresowany, gdybym mógł dowiedzieć się więcej o podstawach Twoich przekonań. Wtedy moglibyśmy o tym porozmawiać. Proszę więc o przedstawienie opinii i uzasadnienia.

Cena złota zależy od podaży i popytu. Czy widzisz spadek popytu na złoto w przyszłości? Mniej biżuterii? Mniej prywatnych inwestorów? Mniej zastosowań przemysłowych? A może widzisz wzrastającą podaż? Nowe kopalnie? Nowe technologie wydobycia? Wyprzedaż przez banki centralne?...

Napisany przez delgado
Drogi Bolitho.

Zawsze uważam Twoje wpisy za bardzo interesujące. To, czego nie rozumiem, to krytyka innych wpisów. Uważam, że powinieneś skupić się na swoich komentarzach. Zauważyłem to u Ciebie już kilka razy. Uważam również, że cena złota powoli osiągnęła swój zenit. Porównując ją z ostatnimi latami, jest bardzo wysoka i na pewno nie wzrośnie znacząco więcej.

Napisany przez Thaddel

Co nie mogę zrozumieć, to dlaczego zawsze krytykujesz inne posty. .

Czy on zawsze ma mówić tak i amen? To właśnie sprawia, że forum staje się interesujące. Ponadto jego krytyka jest zawsze merytoryczna i konstruktywna.

Napisany przez 2Bolitho
[cytat=delgado">
Drogi Bolitho.

Zawsze uważam Twoje wpisy za bardzo interesujące. To, czego nie rozumiem, to dlaczego zawsze krytykujesz inne wpisy. Uważam, że powinieneś skupić się raczej na swoich komentarzach. Mam na myśli, że już kilka razy zauważyłem to w Twoim wykonaniu. Uważam także, że cena złota powoli osiągnęła swój zenit. Porównując to z ostatnimi latami, jest ona bardzo wysoka i na pewno nie wzrośnie znacząco.
[/cytat]
Dziękuję za opinię.

Jeśli jest to odbierane jako krytyka, muszę lepiej to sformułować. Krytyka nie jest moim celem. Po prostu zdanie jest tylko zdaniem. To, że moim zdaniem jest ono błędne, nie stanowi problemu. Mogę z tym żyć. Kto ma rację, przekona nas tylko przyszłość. Wszystko jest w porządku. Chciałbym jednak zaproponować moje spojrzenie, aby dostarczyć autorowi bardziej pogłębionego zrozumienia tematu lub po prostu innej perspektywy. Nie musi on zgadzać się ze mną po tym wszystkim, byłoby to fatalne. Ale być może inni pozwolą mi uczestniczyć w swoich rozważaniach, a ja będę mógł dalej doskonalić swoje koncepcje.
Jeśli to jest postrzegane jako krytyka, przepraszam. Nie chcę też sprawiać wrażenia zarozumiałego czy wszechwiedzącego. Nie jestem ani jednym, ani drugim.

Twierdzenie: Cena złota jest na historycznie wysokim poziomie jest absolutnie prawdziwe. Problem polega na spojrzeniu w przeszłość. Z niej nie można prostu wywnioskować, że cena musi znów spaść. ... Wydrukuj wykres ceny złota. A potem zakryj ostatnie 2, 4, 6 lub 8 lat. I teraz oceniaj wykres bez informacji o przyszłości. W każdym z tych punktów czasowych cena złota zostałaby uznana za historycznie wysoką. To najlepiej ilustruje, o co mi chodzi. Cena raczej kieruje się podażą i popytem. To, czy cena rośnie, zależy od tego, ile złota jest popytane i oferowane, a nie od tego, jak cena ewoluowała w ostatnich latach. Jestem prawie pewien, że wiecie o tym. Dlatego tak fascynująca byłaby dla mnie uzasadnienie Waszej wypowiedzi.

Napisany przez delgado
Ja, oczywiście, gdy widzi się, że złoto zachowało swoją wartość przez wieki, jest naturalne, że jest to jedna z najbezpieczniejszych form inwestycji. Niemniej jednak nie do końca do mnie dociera, kiedy ktoś twierdzi, że ETF-y są dla hazardzistów. Trzeba jasno rozróżnić pomiędzy ETF-ami fizycznymi i syntetycznymi! Syntetyczne są te, których lepiej unikać. Natomiast w przypadku ETF-ów fizycznych - tam nawet w przypadku spadków kursów nadal zachowuje się fizyczną wartość i nie tracisz całej inwestycji! Muszę przyznać, że też nie mam aż tak dużo pojęcia na ten temat. Rozumiem pewne zależności, ale brakuje mi i wielu innym dużej wiedzy ogólnej. Dlatego! byłem na nowej konsultacji inwestycyjnej w Zurychu... którą nazywa się https://www.mymoneypark.ch/, gdzie skorzystałem z usług jako tzw. Klient Beta - I muszę powiedzieć, że doradcy inwestycyjni są bardzo kompetentni. MyMoneyPark otrzymuje zielone światło od FINMA - pierwsze oddziały w Zurychu - soaktuell.ch - Internetowa gazeta Aargau-Solothurn Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat tego projektu. Twierdzą, że analizują 27 000 produktów funduszy, oczywiście tylko te inne fundusze, które są zatwierdzone przez FINMA do prywatnego handlu. Genialne jest to, że doradztwo inwestycyjne finansuje się nie poprzez prowizje zwrotne... ale poprzez opłaty... do których muszę się pewnie jeszcze przyzwyczaić, aby płacić za moje doradztwo. ALE obecnie wolę płacić za doradztwo i nie daję się więcej nabrać na bzdury od swoich doradców bankowych!! Tutaj w MyMoneyPark doradztwo inwestycyjne https://www.mymoneypark.ch/investments/ otrzymasz więcej informacji. No cóż, sporo sobie odbiegam, ale jestem naprawdę zachwycony nowym doradztwem finansowym tutaj... Oni także zajmują się doradztwem hipotecznym... w stylu interhyp!

Co do inwestycji w złoto mogę tylko powiedzieć, że ostatnio wielkie potęgi znacznie je zwiększają! Rosja i Meksyk masowo kupują złoto. Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Sądzę, że złoto jest właściwą inwestycją - zwłaszcza przekonałem się o tym tutaj. Niemniej jednak w przypadku ETF-ów nie należy być zbyt niepewnym, jeśli otrzymuje się dobrą radę, można z czystym sumieniem inwestować w ETF-y fizyczne, przynajmniej w szwajcarskie ETF-y, wszystko inne jest dla mnie za ryzykowne!

Czekam na wasze odpowiedzi!

Pozdrowienia, twój Delgado

Napisany przez DayTrading
...Jeśli ktoś poważnie interesuje się inwestowaniem w popularny metal szlachetny, powinien koniecznie wcześniej odpowiednio się zaznajomić z tym złożonym rynkiem.

Brokerzy online mają przynajmniej obowiązek informować klientów o ryzyku. Osoby spekulujące na rynku finansowym przy użyciu instrumentów finansowych o bardzo dużym dźwigni finansowej powinny zapoznać się z ryzykiem całkowitej utraty środków lub nawet obowiązkiem uzupełnienia kapitału.

Napisany przez dividenden-olaf
Uważam, że zakup prawdziwego złota na pewno może zapewnić pewne bezpieczeństwo. Szczególnie jeśli ktoś posiada nieco większy majątek, warto rozważyć zainwestowanie części z niego w prawdziwe złoto. Nawet jeśli ceny są obecnie wysokie.

Obecna sytuacja polityczna jest po prostu bardzo niepewna, a ilość drukowanego pieniądza wciąż rośnie. Nikt nie wie, gdzie to wszystko się skończy. Złoto zawsze miało pewną wartość. Dlatego posiadanie go może przynajmniej nieco uspokoić i zapewnić spokojniejszy sen, jak sądzę. Oczywiście nie trzeba przesadzać i od razu zainwestować większość majątku w złoto.

Napisany przez fvf-makler
Czy koniecznie musi to być złoto?
Przy odpowiedniej ilości kapitału trzymanie pewnej ilości złota Jest ok.
Jestem zdania, że inne surowce są o wiele ciekawsze, na przykład ropa/gaz.
Dlaczego?
Ponieważ te surowce nadal będą potrzebne w najbliższych latach/dziesięcioleciach i (przynajmniej zasoby ropy) systematycznie maleją. Oczywiście występują tu również wahania cen. Jednak myśląc długoterminowo, uważam, że robi się lepsze interesy.
Jest to również środek zaradczy przeciwko inflacji w obszarze energii.
Jeśli na przykład cena ropy rośnie, a ja inwestuję w ropę, mam z jednej strony wyższe koszty benzyny/ogrzewania, z drugiej strony wyższy dochód z inwestycji.
Tak działa zasada inwestycji chroniącej przed inflacją.
FVF-Broker

Napisany przez Ariene
Nie jestem zwolennikiem tego szału na złoto. Cena jest obecnie nieuprawnienie wysoka. W końcu spadnie, kto wtedy nie będzie uważał...

Napisany przez domrepp

Nie mam wielkiego przekonania do tej histerii wokół złota. Cena jest obecnie niewytłumaczalnie wysoka. Pewnego dnia spadnie, a kto wtedy nie będzie uważał...

Znakomite stwierdzenie!!! Stwierdzenia takie jak to ciągle pochodzą od ludzi, którzy nie mają pojęcia o kruszcach ani podobnych rzeczach! Przepraszam!

...niewytłumaczalnie...
A co powiesz na to:
- negatywne realne stopy procentowe
- (uzasadniony) strach przed upadkiem walut, stref walutowych itp.
- inflacja wynikająca z skrajnie ekspansywnej polityki pieniężnej (brak zabezpieczeń)
- realne wartości (pieniądz to tylko papier)
Papierowy pieniądz kiedyś wraca do swojej wewnętrznej wartości - zerowej
(Voltaire)
- naturalna rzadkość złota lub innych kruszców
- itp.

Złoto było uznawane za walutę już 5000 lat temu, i takie pozostaje do dzisiaj. W starożytnym Rzymie ludzie mogli kupić tunikę za około uncję złota. Dziś za uncję dostanę bardzo dobrzy garnitur.

Oczywiście, nie jestem zwolennikiem wszystko na raz w przypadku kruszców. Ale uważam, że nieposiadanie pewnej części dzisiaj jest dużo bardziej niebezpieczne niż trzymanie kilku złotych monet w sejfie. Dywersyfikacja to klucz! I do niej zdecydowanie należą kruszcze.
Nadejdą także inne czasy, zgoda, ale obecnie moim zdaniem nie można zbyt wiele złego zrobić inwestując w kruszcze. Chociaż teraz nie mówię o hazardzie.
I proszę, nie zaczynajmy teraz z: nie przynosi zysków itp. Jaki jest sens inwestycji w kruszce!?!?

Napisany przez tequila
Świetna wypowiedź!!! Takie stwierdzenia często pochodzą od ludzi, którzy nie mają pojęcia o EM itp.! Przepraszam!

Nie przyjmowałbym tego zbyt serio. Istnieją ludzie, którzy oceniają jakość swojej decyzji dotyczącej zakupu (przypuszczalnie) na całe życie i w sześciu cyfrach po ratingu, którego metodologii nie potrafią zrozumieć. To jest o wiele gorsze.

Napisany przez domrepp

Nie widziałbym tego tak ściśle. Są ludzie, którzy oceniają jakość swojej decyzji dotyczącej zakupu (prawdopodobnie) na całe życie i w sześciu cyfrach na podstawie ratingu, którego metodologii nie są w stanie zrozumieć. To jest o wiele gorsze.

Ja też tego zbyt ściśle nie widzę - przecież to mnie osobiście nie dotyczy. Niemniej jednak spotkałem się z takimi stwierdzeniami całkiem często i zazwyczaj stoi za nimi ta sama niewiedza! To czasem irytuje...

Na co dokładnie celujesz?

Napisany przez ADMCI4
Kiedy wszystko idzie źle, złoto jest najlepszą inwestycją...
kiedy wszystko idzie dobrze, jest najbardziej stratna...

Napisany przez Thunder
Całe życie jest pełne ryzyka, jak mówi przysłowie kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa. Kupowanie teraz złota po tak wysokiej cenie uważam za niekorzystne, ponieważ można osiągnąć tylko niewielki zysk, ale nie tak duży jak osoby, które posiadały/zakupiły złoto, gdy było znacznie tańsze. Teraz trzeba bardzo dokładnie porównać, aby osiągnąć najlepszy rezultat i skorzystać z okazji -> więcej wysiłku

Napisany przez Rickson
Cześć, jestem nowym użytkownikiem na tym forum i chciałbym rozpocząć udział w tym ekscytującym wątku od praktycznego pytania:

Jaka jest różnica między posiadaniem złota w postaci monety lub małej sztabki, a posiadaniem go tylko w formie papierowej? W szczególności, jeśli spodziewasz się wzrostu w ciągu najbliższych 2-3 lat, ale chcesz go sprzedać (czyli nie planujesz trzymać go przez 10 lat w celu zabezpieczenia wartości), w jakiej formie powinieneś je zakupić?

Mam nadzieję, że to pytanie nie jest zbyt naiwne dla tego forum, jestem naprawdę całkowitym nowicjuszem w dziedzinie inwestycji i finansów i będę musiał jeszcze długo zadawać bardzo proste pytania dla początkujących.

Dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata