Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Gdzie można uzyskać korzystne kredyty na instalacje fotowoltaiczne?

Napisany przez ADMCI4
Wielu z nas w ciągu ostatnich miesięcy dużo myślało o tym, jak możemy przyczynić się do lepszej ochrony środowiska bez korzystania z energii jądrowej. Bylibyśmy skłonni zainstalować na dachu instalację fotowoltaiczną, ale nie moglibyśmy na to wydać zbyt dużo pieniędzy. Przez pewien czas można było skorzystać z publicznego wsparcia na zakup takiej instalacji. O ile mi wiadomo, te programy pomocowe w końcu się skończyły. Czy eksperci od dotacji mogliby mi podpowiedzieć, gdzie mogę obecnie uzyskać korzystny kredyt na instalację fotowoltaiczną? Z góry dziękuję, LeClou

Napisany przez 2Bolitho
1) Posiadając instalację słoneczną stajesz się producentem prądu. Oznacza to bycie przedsiębiorcą. Ostatecznie plan powinien więc być opłacalny, a po upływie 20 lat (czas trwania gwarantowanych cen sprzedaży prądu) powinno się na instalacji trochę zarobić. Zazwyczaj jest to już wcześniej. W zależności od rodzaju, wielkości i położenia instalacji można osiągnąć zysk z inwestycji na poziomie 30% (i więcej). Moje informacje mają już 2 lata. W międzyczasie mogło dojść do zmian z uwagi na obniżone ceny sprzedaży prądu i rozwój cen instalacji. W każdym przypadku jest to przedsięwzięcie, co oznacza, że ryzyko jest wyższe w porównaniu do zwykłych inwestycji. 2) Nie ma żadnych dotacji. Wsparcie odbywa się poprzez ustawowo ustalone ceny sprzedaży wytwarzanego prądu zawarte w ustawie o odnawialnych źródłach energii (EEG). Koszty tego są przerzucane na wszystkich normalnych konsumentów energii elektrycznej. W związku z tym to nie państwo udziela wsparcia, ale konsumenci. Oto oferta z mojego regionu: https://www.ksk-stade.de/privatkunde...ID=IF@@024@@IF Jestem pewien, że podobne program są dostępne w całych Niemczech.

Napisany przez Arkos
O ile mi wiadomo, możesz otrzymać korzystny kredyt w wysokości około 2% od banku kredytowego na odbudowę.

KfW Bankengruppe | Energia odnawialna - Standard

Jednakże musisz spełnić określone standardy dotyczące efektywności energetycznej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata