Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: No to już zrobione! Templeton Global Bond!

Napisany przez 1cent
Cześć! Wczoraj w nocy kupiłem około 60 udziałów globalnych obligacji! za pośrednictwem diba. Mam nadzieję, że nie zrobiłem głupiego ruchu. Ale uważam, że najlepiej uczyć się o funduszach inwestycyjnych i lokatach, podejmując działanie. Ciągłe czytanie tylko rodzi więcej wątpliwości! Czy moje podejście jest właściwe, czy coś źle zrobiłem? I czy istnieją specjalne fundusze dla początkujących?

Napisany przez Naseweis
Cześć, jak ktoś ma być w stanie odpowiedzieć na to? Jeśli jednak podano by ISIN lub numer WKN, byłoby to o wiele łatwiejsze. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Nie ma funduszy inwestycyjnych dla początkujących, ponieważ nie ma klasy aktywów dedykowanej dla początkujących. W najwyższym stopniu są to fundusze, które w swojej podstawowej idei nie wymagają od inwestora żadnego zaangażowania. Są to fundusze zarządzające majątkiem. Jednak nawet w tym przypadku ważne jest zrozumienie strategii stojącej za nimi i sprawdzenie, czy jest ona skuteczna. Wybrałeś temat dość skomplikowany, inwestując w międzynarodowy fundusz obligacji. Aby zrozumieć, co robi taki fundusz, musisz zrozumieć zależności między stopami procentowymi, inflacją i walutami. Aktualnie dochodzi jeszcze kwestia zdolności kredytowej państw oraz przepływu globalnych strumieni kapitałowych. Pomijając to wszystko, ten konkretny obszar świata finansów jest obecnie kompletnie nieprzewidywalny. W rzeczywistości nie do końca jest zrozumiałe, co się tam dzieje. Wybrałeś zatem trudny temat do nauki w trudnym czasie. Ale może to być najbardziej efektywny sposób nauki? Powodzenia! Paule P.S.: Będę odpowiadał dalej, jeśli naprawisz klawisz SHIFT. Czytanie tego małymi literami uważam za niewybaczalne.

Napisany przez 1cent
Przepraszam, zmienię to! Anulowanie nie jest już możliwe według ingdiba. Kurcze, myślałem, że to był dobry inwestycja, bo Templeton jest kultowy! Czy ktoś może polecić mi jakąś książkę, która pomoże mi się zagłębić? A ja myślałem, że to jest fundusz dla początkujących! Jaki ze mnie idiota. No cóż, ale istnieje szansa, że chociaż odrobinę zyskam, nieprawdaż?

Napisany przez 1cent
Naseweis pisze: Cześć, jak ktoś miałby to odpowiedzieć? Jednak gdyby podano ISIN lub numer WKN, byłoby to o wiele łatwiejsze. Pozdrowienia, Naseweis
Cześć! Czy chodzi Ci o numer, który zaczyna się od lu01?

Napisany przez 2Bolitho
Problemem nie jest zakupiony produkt. Problemem jest brak pewności w decyzji. Inwestowanie pieniędzy to nie gra. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, którzy mogą samodzielnie zawierać umowy i powinniśmy być uważani za odpowiedzialnych za siebie. Aby sprostać tym wymaganiom, powinniśmy podejmować decyzje, w których jesteśmy pewni siebie. To, czy te decyzje były dobre czy złe, jest bez znaczenia. Ale w chwili podjęcia decyzji musimy być pewni, że były oparte na solidnym fundamencie. Każdy może trochę inaczej to interpretować. To w porządku. Jeśli dzień po podjęciu decyzji pytamy się, czy wszystko zrobiliśmy dobrze, i już jednym argumentem kwestionujemy całą swoją decyzję, to jest coś nie tak. Wydaje się, że brakuje Ci całkowicie pewności w podejmowaniu decyzji. A przecież masz (dla siebie) dobre argumenty! Złożoność rynku finansowego przeraża Cię, i próbujesz zainwestować swoje pieniądze szerszej rynku poprzez fundusze, niż byłoby to możliwe samodzielnie. Dodatkowo polegasz na kompetencji menedżera oraz renomie domu maklerskiego. To jest przecież coś. Zawsze można się uczyć. Więc przyjmij swoje podejście i rozwijaj je dalej. Jesteś ekspertem w swoim życiu, a inwestycje powinny przede wszystkim pasować do Ciebie. Nikt nie może Ci w tej kwestii doradzić. I nawet jeśli inni ludzie mają większą wiedzę o rynku finansowym, działają oni też na chłodnej wodzie i nie mogą przewidywać rynku tak samo jak Ty. Więc śmiało zaufaj sobie!

Napisany przez 1cent
Dziękuję, tak, następnym razem lepiej się najpierw zorientuję. Myślałem, że najlepiej się uczymy, gdy kupujemy........ Czy kupilibyście również globalne obligacje od tt? Teraz się zorientuję.

Napisany przez EuroPaule
1cent pisze: Przepraszam, to zmienię!
Cześć! Dzięki, teraz jest o wiele lepiej. Cytat od 1cent Anulacja nie jest już możliwa według ingdiba. Cholera... myślałem, że to będzie dobry inwestycja, bo Templeton to taka legenda! Oczywiście, nie oznacza to, że to nie jest dobra inwestycja. Po pierwsze musisz określić, co TY rozumiesz przez dobrą inwestycję. Jeśli wystarczy Ci kultowa nazwa, to już zrobiłeś wszystko dobrze. Status kultowy Templetona zdobyli prawdopodobnie dzięki funduszowi akcyjnemu Templeton Growth Fund Inc.. W obszarze obligacji nie są zazwyczaj źle. To po prostu trudny temat w bardzo trudnym czasie. Cytat od 1cent Czy ktoś może polecić jakąś książkę, którą mogę przeczytać? Spróbuj korzystać z funkcji wyszukiwania. W tym forum są pewne rekomendacje książek. W innym przypadku polecam przeszukiwanie haseł w Wikipedii i poszukiwanie interesujących blogów. Tutaj w forum najczęściej wymienia się reich-mit-plan.de i finanzdeutsch.de. Ale pamiętaj: szybko przeczytanie książki nie sprawi, że będziesz ekspertem w temacie. Jeśli przeczytasz książkę o lotnictwie, nadal nie będziesz potrafił latać samolotem. Ale przynajmniej będziesz wiedział, jak działa... Cytat od 1cent I ja myślałem, że to fundusz dla początkujących! Co za idiota. Dlatego postaraj się wyjść z tego statusu początkującego, nawet jeśli nie ma na to funduszy. Pierwszym krokiem będzie poprawne zapisywanie funduszy zawsze z s na końcu. W przeciwnym razie otrzymasz bazę do zup i sosów lub miejsce dla autora na tylnej kanapie. Cytat od 1cent No cóż, ale istnieje szansa, że przynajmniej trochę zyskasz, prawda? Istnieje nawet szansa, że osiągniesz relatywnie dobry zysk. Ale może się również zdarzyć, że przez lata niewiele zarobisz, albo nawet poniesiesz straty. Nikt nie jest w stanie tego teraz przewidzieć. Piszę tylko, że materia jest bardzo skomplikowana do zrozumienia. Dlatego nie musi to być nic złego. Cytat od 1cent Myślisz, że chodzi o numer zaczynający się od lu01? ISIN to numer zaczynający się od LU. Twój fundusz to być może LU0170474422. WKN składa się z sześciu cyfr i to może być 812943? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Naseweis
Cześć 1cent, Niestety nie mogę złożyć prognozy dotyczącej funduszu globalnych obligacji, które zakupiłeś, ponieważ znalazłem ich kilka. euro Paule już podał wskazówkę dotyczącą nazw. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez 1cent
Cześć! Dzięki za Wasze odpowiedzi. Chodzi o lu0152980495: https://www.ing-diba.at/fonds/fondsauswahl Co możecie na ten temat powiedzieć?

Napisany przez EuroPaule
Cześć, fundusz jest oceniany przez agencje ratingowe jako dobry do bardzo dobrego. fondsweb.de – Templeton Global Bond Fund Class A (acc) EUR (5 gwiazdek w Morningstar) Oczywiście wszystko opiera się na danych historycznych, ale ponieważ nikt nie może przewidzieć przyszłości, pozostaje nam tylko ten punkt widzenia. Z tego punktu widzenia jest to więc dobry fundusz. Ocena ta jest dokonywana w porównaniu z innymi funduszami o takim samym celu inwestycyjnym. To sprawia, że fundusz może być świetny, a mimo to ponosić duże straty. Właśnie wtedy, gdy rynek, na którym działa, i inne porównywalne fundusze tracą jeszcze więcej. Ważniejsze jest pytanie, na które nikt tu nie może odpowiedzieć: Czy to jest dobry fundusz dla Ciebie? Mozesz na nie odpowiadać, rozważając, czy chcesz zainwestować swoje pieniądze w obligacje międzynarodowe? Jeśli chcesz to zrobić, to fundusz z mojego punktu widzenia ma dużą zaletę: jest elastyczny w wyborze papierów wartościowych. Jest to bardzo ważne, aby mógł reagować na każdą sytuację rynkową. To, co osobiście by mnie zaniepokoiło, i dlatego obecnie nie chciałbym mieć takiego funduszu w portfelu, to stosunkowo wysoki udział inwestycji w dolarze amerykańskim (według informacji ze strony fondsweb.de około 37%). Z mojego punktu widzenia USD nie jest przewidywalny w najbliższej przyszłości. Amerykanom na pewno bardziej odpowiada słaby dolar niż silny. Ryzyka związane z walutą są moim zdaniem znacznie większe niż dochody, jakie można osiągnąć w okresie niskich stóp procentowych w tym regionie. Do tego dochodzi fakt, że w dzisiejszych czasach rynek obligacji państwowych całkowicie szaleje, a dzisiaj pozornie bezpieczne inwestycje mogą być jutro już bezwartościowe (co jest nieco przesadzone, przyznaję). Dlatego osobiście obecnie nie inwestowałbym w obligacje ani w najlepszym przypadku kupiłbym takie, które są denominowane w euro. Jednak uważam, że ryzyko nie jest nagradzane odpowiednim potencjałem zysku. Podstawową wiedzę na temat obligacji znajdziesz tutaj: Obligacje Kalkulator, który pokazuje, jak zachowują się kursy obligacji w zależności od okoliczności, znajdziesz tutaj: https://www.fintext.de/fileadmin/Doku...Rentenkurs.pdf Pozdrawiam, Paule

Napisany przez 1cent
Cześć! Dziękuję za link i odpowiedź! Ok, załóżmy, że sprzedaję go od razu i kupuję udziały w euro? Czy stracę dużo czy może się opłacić, ponieważ kurs euro w dolarach nie ma znaczenia? A jeśli mogę zapytać? W co inwestuje profesjonalista tak jak ty?

Napisany przez Naseweis
Cześć 1cent, zgadzam się z odpowiedzią od EuroPaule. Oto informacje z innej platformy: https://portal.ebase.com/(e1)/www/ho...spektrum?eox=w Pozdrowienia Naseweis

Napisany przez 1cent
Właśnie rozmawiałem z paniami z ingdiba, według niej nie muszę martwić się podatkami? Czy to prawda, czy muszę samemu wystawiać zeznanie podatkowe na koniec roku? Fundusz (z s, aby nie był potraktowany jako jedzenie?) działa w dolarach..... Ale lu to jednak Luksemburg?

Napisany przez ADMCI4
1cent pisze: Rozmawiałem właśnie z kobietą z ingdiba, według niej nie muszę martwić się o podatki? Czy to prawda, czy muszę sam wystawiać rachunek na koniec roku? Fundusz(y) (z s, bo w przeciwnym razie coś jest do zjedzenia?) działa w dolarach..... Ale lu to chyba Luksemburg?
O tak! Musisz zadbać o podatki! Twój fundusz jest funduszem kapitalizującym (widocznym po dodatku acc w nazwie i siedzibą w Luksemburgu (zauważalnym po skrócie kraju ISIN LU). Podatek od zysków kapitałowych i kapcializujące fundusze zagraniczne | wallstreetnline W innych przypadkach fundusz jest w porządku. Inwestuje głównie w papiery wartościowe państwowe, prawie wcale nie w obligacje firmowe. Jest zabezpieczony przed EUR. Angażuje się również w krajach rozwijających się. Nie można ocenić, czy ten fundusz pasuje do kogoś czy nie. Każdy musi najpierw zastanowić się, czego naprawdę oczekuje od swojego inwestycji, jakie cechy musi posiadać i jak dużą stratę można maksymalnie znieść itp. itd. itd. . Pamiętaj: NIE MA jednej inwestycji w fundusze! Inwestowanie w fundusze zawsze jest sprawa osobistą, indywidualną. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez 1cent
Cześć! Czy możliwe jest, że Ingdiba w Austrii zajmuje się wszelkimi sprawami z fiskusem za mnie? Jeśli nie, czy mam problem? Według nich jest to usługa dla klienta............ Ps: W moim portfelu nie ma jeszcze funduszu (właśnie zauważyłem), chociaż według Hotline jest już w systemie. Obawiam się, że mogę stracić potencjalne zyski. Kiedy już będę go miał? Od daty zakupu czy od daty otrzymania? Na pewno jest wiele osób, które zapominają opodatkować zyski, prawda? Czy fundusz może zbankrutować, czy istnieje ryzyko całkowitej utraty moich pieniędzy?

Napisany przez 1cent
Przychody z zagranicznych funduszy podlegają bezpośredniemu opodatkowaniu końcowemu w wysokości 25% (nie trzeba już uwzględniać dochodów z odpisów dywidend w zeznaniu podatkowym). • Gdy akcje są kupowane/sprzedawane, inwestorowi przysługuje/odejmuje się 25% podatek od dochodów odsetkowych netto. Nie ma zastosowania ani opodatkowanie ryczałtowe (0,8% miesięcznie), ani opodatkowanie na podstawie całkowitych odpisów dywidendowych bieżącego roku obrotowego funduszu. Tak jak rozumiem, zgłasza się to do nadzoru nad rynkiem kapitałowym i pobierane jest 25%? Czy tak jest?

Napisany przez Graufell
Cześć, 1cent! Teraz nie daj się zbić z tropu. Wybrany przez ciebie fundusz wcale nie jest zły. Wręcz przeciwnie, jest ogólnie dobry, jeśli ma się zaufanie do przetrwania określonych państw. Jednak ja wybrałbym inny rodzaj udziałów. Ale wybranie właściwej klasy w Templetonie naprawdę nie jest łatwe. Sam Templeton Global Bond Fund oferuje aż 20 klas. Twój rodzaj udziałów niestety w tym roku odnotował stratę w wysokości 1,85%. Wykres wyników finansowych wzrasta i maleje. Natomiast ten rodzaj udziałów osiągnął w tym roku zysk w wysokości 3,57% i jest bardziej odpowiedni dla inwestora korzystającego z euro: LU0294219869. Pływa po znacznie spokojniejszych wodach. Teraz usiądź i spróbuj ustalić, dlaczego jest tak jak jest. Jak to zrobić? a) zapytaj swoją panią z banku, b) odwiedź różne portale finansowe (np. fondsweb, finanzen.net, börse-online i setki innych), c) przeszukaj stronę Templetona oraz d) po prostu napisz maila do Templeton Deutschland. Odpowiedzą naprawdę. Jeśli zastanawiasz się nad wszystkimi możliwymi scenariuszami, to nigdzie nie zainwestujesz. Fundusz inwestuje twoje pieniądze w wybrane obligacje państwowe. Można założyć, że te państwa nie zbankrutują jutro. Mimo to byłem zaskoczony, że pan Hasenstab inwestuje w obligacje skarbowe USA. Ale proszę bardzo. Michael Hasenstab, menedżer funduszu, zna się na swojej pracy i na pewno nie stracisz całego swojego kapitału. Niemniej jednak, nawet u Dr. Hasenstaba nie da się wykluczyć wzrostów i spadków kursu do wartości poniżej zera. Fundusz podlega pojęciu majątku specjalnego. Twoje pieniądze zawsze są twoją własnością, a spółka zarządzająca fondem jedynie nimi gospodaruje. Trzymaj się tego funduszu i po prostu poczekaj, spróbuj zrozumieć różnice między klasami aktywów twojego funduszu. Bo frenetyczne przemeblowanie portfela pustoszy portfel. Moi poprzednicy mają rację, NIE MA jednego dobrego funduszu. Jedni wierzą w złoto, inni w nieruchomości, jeszcze inni tylko w oprocentowanie bankowe, a jeszcze inni przysięgają na surowce lub akcje.

Napisany przez 1cent
O mój Boże! Teraz fundusz jest widoczny na rachunku depozytowym, a od razu 12,65 wzrost wartości.......... Ale rzekomo nie ma wypłaty, ponieważ fundusz reinwestuje zyski.

Napisany przez Graufell
Nie tylko rzekomo, ale na pewno. Twój fundusz jest kapitalizujący, nie dywidendowy. I tak, faktycznie wykres idzie w górę. Powiedz, czy sam wybrałeś ten fundusz?

Napisany przez 1cent
Cześć! Nie, mój doradca bankowy chciał, żebym oszczędzał po 30 euro na Kepler total return i alternatywnie na ESP Stock.... Niestety zawsze byłem uparciuchem. No cóż, część moich pozostałych pieniędzy po prostu spłacę auto (0% Leasing w MB Bank) - pozostała kwota jest nadal otwarta. Kontynuowanie Leasingu nie jest zbyt mądre, bo trzeba płacić odsetki! 1/3 ceny nowego auta sprzed 2 lat, bez rat. 2/3 pozostałej płatności. Brak ukrytych opłat. ubezpieczenie komunikacyjne może być również przetransferowane na preferencyjnych warunkach. Samochód ma zaledwie prawie 10 000 km przebiegu. Czy powinienem kupić tani używany samochód i resztę oszczędzić/ zainwestować?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata