Cześć,
fundusz jest oceniany przez agencje ratingowe jako dobry do bardzo dobrego.
fondsweb.de – Templeton Global Bond Fund Class A (acc) EUR
(5 gwiazdek w Morningstar)
Oczywiście wszystko opiera się na danych historycznych, ale ponieważ nikt nie może przewidzieć przyszłości, pozostaje nam tylko ten punkt widzenia.
Z tego punktu widzenia jest to więc dobry fundusz.
Ocena ta jest dokonywana w porównaniu z innymi funduszami o takim samym celu inwestycyjnym. To sprawia, że fundusz może być świetny, a mimo to ponosić duże straty. Właśnie wtedy, gdy rynek, na którym działa, i inne porównywalne fundusze tracą jeszcze więcej.
Ważniejsze jest pytanie, na które nikt tu nie może odpowiedzieć:
Czy to jest dobry fundusz dla Ciebie?
Mozesz na nie odpowiadać, rozważając, czy chcesz zainwestować swoje pieniądze w obligacje międzynarodowe?
Jeśli chcesz to zrobić, to fundusz z mojego punktu widzenia ma dużą zaletę: jest elastyczny w wyborze papierów wartościowych. Jest to bardzo ważne, aby mógł reagować na każdą sytuację rynkową.
To, co osobiście by mnie zaniepokoiło, i dlatego obecnie nie chciałbym mieć takiego funduszu w portfelu, to stosunkowo wysoki udział inwestycji w dolarze amerykańskim (według informacji ze strony fondsweb.de około 37%). Z mojego punktu widzenia
USD nie jest przewidywalny w najbliższej przyszłości. Amerykanom na pewno bardziej odpowiada słaby
dolar niż silny. Ryzyka związane z walutą są moim zdaniem znacznie większe niż dochody, jakie można osiągnąć w okresie niskich stóp procentowych w tym regionie.
Do tego dochodzi fakt, że w dzisiejszych czasach rynek obligacji państwowych całkowicie szaleje, a dzisiaj pozornie bezpieczne inwestycje mogą być jutro już bezwartościowe (co jest nieco przesadzone, przyznaję).
Dlatego osobiście obecnie nie inwestowałbym w obligacje ani w najlepszym przypadku kupiłbym takie, które są denominowane w
euro.
Jednak uważam, że ryzyko nie jest nagradzane odpowiednim potencjałem zysku.
Podstawową wiedzę na temat obligacji znajdziesz tutaj:
Obligacje
Kalkulator, który pokazuje, jak zachowują się kursy obligacji w zależności od okoliczności, znajdziesz tutaj:
https://www.fintext.de/fileadmin/Doku...Rentenkurs.pdf
Pozdrawiam, Paule