Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Prawo do wypowiedzenia umowy specjalnego?

Napisany przez Ruhrpottler
Cześć najpierw!

Pozdrowienia z Westfalii do całego świata. Jestem żonaty, mam trójkę dzieci i mam mały problem z firmą ubezpieczeniową.

Oto sytuacja: Ze względu na przeprowadzkę do większego domu musieliśmy zmienić ubezpieczenie majątkowe w zeszłym roku.

Przedstawiciel ubezpieczeniowy polecił nam tzw. ubezpieczenie rodziny, które obejmuje ubezpieczenie majątkowe, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej oraz ubezpieczenie odpowiedzialności właściciela zwierząt.

Teraz firma ubezpieczeniowa zapowiedziała znaczną podwyżkę składek na ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, a ubezpieczenie majątkowe stanie się droższe ze względu na wzrost sumy ubezpieczenia związany z dynamiką.

W związku z tym zrezygnowałem z ubezpieczenia rodziny. Ubezpieczyciel sprzeciwił się wypowiedzeniu ubezpieczenia majątkowego, twierdząc, że jest to tylko dostosowanie dynamiki (wtedy dowiedziałem się, że rzekomo chodzi o kilka umów ubezpieczenia).

Jak dotąd wszystko w porządku, ale: Jeśli teraz przestanie obowiązywać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, będziemy mieć tylko ubezpieczenie majątkowe. W związku z tym stracimy rabat, który dotychczas otrzymywaliśmy za pakiet z ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej.

Dlatego ubezpieczenie majątkowe również będzie droższe, i dlatego uważam, że mam również prawo do specjalnego prawa wypowiedzenia. Ubezpieczyciel oczywiście twierdzi, że tak nie jest... Co jest teraz prawidłowe?

Pozdrowienia
Mieszkaniec Zagłębia Ruhry

Napisany przez EasyD
Świetny przykład, dlaczego absolutnie nie jestem zwolennikiem łączenia takich pakietów rzeczy, zwłaszcza że rabaty wyrażane często procentowo brzmią pięknie, ale mimo wszystko są nadal zbyt drogie w złotówkach.

Ale co do Twojego pytania, Ruhrpottlerze: Nie masz tutaj prawa do specjalnego prawa do wypowiedzenia umowy. Musisz poczekać do kolejnego okresu rozliczeniowego i upewnij się, że nie przegapisz 3-miesięcznego terminu wypowiedzenia.

Napisany przez Gerd
Pytanie brzmi, po co w ubezpieczeniu majątkowym ma być dobra dynamika. Dla mnie to jest, przepraszam, kompletna bzdura. Inne pytanie. Kiedy została opłacona pierwsza składka tego ubezpieczenia?

Napisany przez Naseweis
Cześć Ruhrpottlerze,

Dynamika w ubezpieczeniu majątkowym???
Co miałoby tu wzrosnąć???

Czy możliwe, że tutaj coś pomylasz?

Pozdrawiam, Wścibska

Napisany przez EasyD
Dynamiczne ubezpieczenie majątku domowego istnieje na pewno. W DEVK widziałem to na przykład.

Prawdopodobnie chodzi o to, że zazwyczaj nie redukujemy swojego majątku domowego, ale w ciągu lat przybywa nam coraz więcej przedmiotów, co oznacza również większą wartość.

Niemniej jednak podzielam tutaj zdanie Gerda.

Napisany przez Naseweis
Przed podjęciem decyzji o zawarciu ubezpieczenia majątkowego z dynamiką, lepiej jest wybrać polisę z nieograniczoną gwarancją. Zaletą tego rozwiązania jest to, że składka jest obliczana na podstawie powierzchni mieszkania, bez uwzględniania dynamiki.

Ponadto zauważam często, że w przypadku wielu innych polis ubezpieczeniowych ubezpieczający najczęściej zawierają umowę na zbyt niską sumę ubezpieczenia. Większości ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy, co dokładnie obejmuje majątek domowy.

Pozdrowienia, Wiedźmaku

Napisany przez Mike Spezi
Tak samo widzę to, Gaduła. Zawsze polecam moim klientom, szczególnie w dobie cyfrowej fotografii, zarchiwizowanie wszystkich przedmiotów gospodarstwa domowego na nośniku danych i sprawdzenie, ile rzeczywiście kosztowałoby zastąpienie wszystkiego od ręcznika po lustro. Dla wielu osób jest to rzeczywiście nieświadome. Moje anteny zawsze się podnoszą, gdy słyszę nonsens o ubezpieczeniu rodzinym! To oszukiwanie klientów i zazwyczaj nie przynosi to nic dobrego ubezpieczonemu. Wszystkie umowy to umowy indywidualne i nikt nie nakazuje trzymania ich w jednej firmie! Oczywiście ta metoda sprzedaży działa na korzyść ubezpieczycieli. Osobiście nie popieram tego. Ponadto próbuje się tutaj ograniczyć elastyczność klienta. Pozdrawiam, Mike

Napisany przez Ruhrpottler
Dziękuję za odpowiedzi.

Faktycznie chodzi o polisę na przedmioty gospodarstwa domowego z dynamiką. Oczywiście, podczas zawierania umowy nie byłam tego świadoma (czy może mi nie powiedziano?), podobnie jak faktu, że są to kilka osobnych umów. Przypomina mi to sytuację z ubezpieczeniem autocasco i ubezpieczeniem OC pojazdu. Nie rozumiem także dlaczego zwiększenie dynamiki nie oznacza zwiększenia składki. Porównując to z ubezpieczeniem pojazdu, przecież zwiększenie składki na pewno wynika w dużej mierze z ogólnego wzrostu cen, który dotychczas uważałam za równoważny z dynamiką w dziedzinie ubezpieczeń?

Wyciągnę z tego konsekwencje i jak najszybciej zrezygnuję ze wszystkich umów w tej firmie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata