Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Rekomendacje Wallstreet Online

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, Zastanawiam się, co sądzicie o https://www.wallstreet-online.de/, a raczej o ich rekomendacjach dotyczących kopalń. Kiedy słucha się wiadomości o kopalniach od Karstena Busche, wydaje się, że inwestycja może szybko się pomnożyć. Wspomniane rekomendacje to: Thor Mining Diagem True North Gems Czy to tylko hazard, czy jest tam dużo pracy analitycznej? :?: Nie ufam zbytnio takim rekomendacjom od innych. Czy ktoś tu inwestuje regularnie w takie przedsiębiorstwa? Skąd czerpiecie informacje i gdzie szukacie informacji o firmach? Na https://www.goldseitenforum.de/ chyba również jest coś napisane, ale nie mam ochoty czytać 400 stron forum. Mam nadzieję, że tutaj będziemy mogli to trochę skrócić. :lol: Sam nie mam zbyt dużego pojęcia ani doświadczenia z kopalniami. Mam nadzieję, że możecie mi trochę przybliżyć tę dziedzinę. Dzięki za wasze komentarze i wskazówki.

Napisany przez 2cybercrash
Spółki górnicze to interesujące i nieprzewidywalne obszary. Szczególnie eksploracja wiąże się z nakładami i ryzykiem oraz ewentualnie skrajnie trudnymi do oszacowania pozytywnymi zdarzeniami. Problemem jest informacja i zdobywanie informacji, inwestor musi polegać na jakichś specjalistach w danej dziedzinie. Moja rekomendacja: przeprowadzaj badania nad spółkami notowanymi na giełdzie, dobrze płynnymi i o dużych dziennych wolumenach handlowych, które wydobywają surowce, koszty produkcji, ceny na rynku. Śledź bilanse, zyski/straty. W przypadku zysków, oceniaj wskaźnik P/E lub KGV, prognozy i rozwój. Wypłata dywidendy. W ostatnim czasie duże fuzje wpłynęły na kursy akcji. (Inco, Falconbridge itp.) Kto szuka przygody, znajdzie niezliczoną liczbę bardzo ryzykownych spółek górniczych, które w obecnej fazie zbierania surowców często doświadczają gwałtownych wzrostów kursów bez żadnych fundamentalnych powodów, z następującymi po nich fazami załamania. Rozważaj jedynie spółki górnicze z solidnym potencjałem zysku, oceniane na właściwą wartość z dobrymi perspektywami, technika wykresów jest brana pod uwagę przy zakupie/sprzedaży. Obecnie Xstrata jest solidną inwestycją górniczą, North American Palladium został odkupiony po 40% spadku, aktualnie odnotowuje straty. Okazjonalnie Goldfields może być interesujące do transakcji. Wyżej wymienione kopalnie nie są mi znane, nie rozważyłbym ich bliżej, ponieważ nie rozumiem tego biznesu.

Napisany przez Hans
Skonwertowane wartości górnicze na powyższej platformie są częściowo przypisywane młodym poszukiwaczom zasobów, częściowo zaleca się inwestowanie jedynie na podstawie pewnej analizy powietrza lub odwiertów próbnych, które są wówczas zapowiadane, a następnie akcje wznoszą się albo i nie... więc warto zainwestować w takie wartości jedynie pieniądze hazardowe, ale który wzrost wartości będzie spektakularny, a który zniknie w próżni... :?: ...na pewno interesujące są akcje górnicze, które przechodzą od fazy poszukiwawczej do fazy produkcji, chociaż zazwyczaj nie uda się złapać odpowiedniego momentu, ponieważ w tym okresie przejściowym ich ceny akcji zazwyczaj podwajają się gwałtownie. Oczywiście istnieją również ugruntowane wartości, takie jak np. Cameco (kopalnie uranu) W 2005 roku Cameco, największy producent uranu na świecie, osiągnął zysk w wysokości 218 milionów CAD przy przychodach w wysokości 1,31 miliarda CAD. ...albo Teck Cominco Limited (kopalnie cynku), które są wartościami rzeczywistymi i posiadają potencjał... jednak kurs tych akcji jest ściśle powiązany z niestabilnymi cenami surowców, zatem trzeba zachować ostrożność... ...albo już wkrótce zacznie się tu coś dziać: https://www.finanzen.net/news/news_detail.asp?NewsNr=418012

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dzięki najpierw za posty. Jednym z problemów jest informacja i zdobywanie informacji, inwestor musi polegać na specjalistach w danej dziedzinie. Tak, nadal mam z tym trudności. Dla początkującego jest dość trudno uzyskać artykuły uznanych ekspertów, ponieważ w obiegu jest po prostu zbyt wiele informacji. Niestety, część z nich to również śmieci. Postanowię posłuchać waszej rady i dla zaczątku śledzić tytuły znanych kopalń. Zainteresowałem się kopalniami, ponieważ wydaje się, że teraz jest dobry moment na wejście. Zobaczymy... W międzyczasie trochę się dalej poinformowałem. Dwa najbardziej interesujące linki to: Marc Faber: https://www.goldseiten.de/content/div...p?storyid=2612 Forum Cash (nie jestem pewien, jakie mają doświadczenie użytkownicy): https://board.cash.ch/bb/viewtopic.php?t=105

Napisany przez Springer
jackie pisze: CASH-Forum (nie do końca nie wiem, ile doświadczenia mają posterzy) https://board.cash.ch/bb/viewtopic.php?t=105
Jestem obecny na obu forach, to nie jest tajemnica. Bardzo cenię sobie to forum (Salamander), ponieważ użytkownicy szanują się nawzajem. Na forum cash czasem jest trochę bardziej emocjonalnie, ale zawiera też dobre treści i użytkowników. Pewnym plusem tego forum jest treść wysokiej jakości (merytorycznie), która z pewnością przekazuje Ci cenną wiedzę fachową, ale czy ta opinia odnosi się również do reszty świata giełdy, to pozostaje otwarte. W zasadzie chciałbym Ci powiedzieć: Nawet najlepszy ekspert i znawca oraz super megaguru może i czasem się mylić. Jakie są więc możliwości? :?: Prawidłowo, są dwie: cena albo rośnie, albo spada. Nie jest to jeszcze czyn bohaterski, gdy kilka razy podsuniesz poprawny pomysł, ale są tacy tzw. guru, którzy w to wierzą (to nie dotyczy żadnych użytkowników z tego forum!) Posty (niezależnie od forum) stanowią kolejny dowód dla Ciebie w tej układance. Powinieneś jednak również ufać sobie (wykresy, oceny, sprawozdania roczne, wzrost rynku itp.) i ocenić sytuację przed inwestycją. Posty mogą (ale nie muszą) być dodatkowym elementem, który przekona Cię do inwestycji. P.S. jeśli chodzi o spółki górnicze, polecam przyjrzeć się bliżej Coeur DAlene, z nią już handlowałem, ma duży potencjał, jest niedrogo wyceniona i notowana w indeksie HUI. To było twoje pierwotne pytanie :wink: To było moje zdanie :wink: Pozdrowienia

Napisany przez Finanz123
Najlepiej jest zdobyć pewną podstawową wiedzę na temat tego tematu, w przeciwnym razie wszystko będzie zbyt niepewne.
Warto poświęcić trochę czasu na przeczytanie kilku stron w internecie na ten temat (oczywiście na wiarygodnych stronach), ponieważ po tym poczujesz się o wiele pewniej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata