Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy rodzice mogą odliczyć od podatku ubezpieczenie samochodu dzieci?

Napisany przez ADMCI4
Mój syn ma teraz samochód od roku, za który płaci także sam składki ubezpieczeniowe. Od samego początku chcieliśmy mieć jasno wyznaczone granice w tym zakresie. Możemy odliczyć składki OC naszego samochodu w swoim rozliczeniu podatkowym. A jak sytuacja wygląda w przypadku ubezpieczenia naszego syna, skoro jeszcze nie płaci podatków? Czy może on przekazać nam składki ubezpieczeniowe do odliczenia w naszym rozliczeniu podatkowym, jeśli czasem korzystamy z jego samochodu? W międzyczasie czasami także dokładamy się do jego składek.

Re: Czy rodzice mogą odliczyć od podatku ubezpieczenie samochodu dzieci?

Napisany przez Naseweis
Marius12 pisze: Mój syn ma teraz auto od roku, za które sam płaci ubezpieczenie. Chcieliśmy mieć jasne podziały w tym obszarze od samego początku. Możemy odliczyć nasze ubezpieczenie samochodu od podatku. A co z ubezpieczeniem naszego syna, jeśli jeszcze nie płaci on podatków? .
Hm... czy źle zrozumiałem Pana tekst o jasnym podziale? Każdy, kto płaci składkę, może ją odliczyć od podatku. Kto nie płaci, nie może tego zrobić. Czy zatem może on przekazać nam składki ubezpieczeniowe do naszego rozliczenia podatkowego? Czy to zasadniczo jest możliwe, gdy czasami jeździmy też jego samochodem? Czy jeżdżenie samochodem syna decyduje nie urząd skarbowy, a ubezpieczenie komunikacyjne. W umowie ubezpieczenia może być np. zapisane, że tylko ubezpieczony ma prawo prowadzić pojazd. Poza tym dajemy mu od czasu do czasu trochę wsparcia. To świetne, na pewno syn będzie zadowolony, gdy zapłacisz za tankowanie. Pozdrowienia, Wtręt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata