Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Izrael.

Napisany przez beta
Mam serdecznie dość. To, co obecnie wyprawia Izrael, po prostu przekracza moje słowne możliwości opisu. To, że Stany Zjednoczone biorą w tym udział, kompletnie mnie wykańcza. To bezdennie aroganckie podejście, już od lat. Ciągłe usprawiedliwianie się i tłumaczenia nie mają już sensu. Jest jasne, że stracili sympatię, którą wypracowali i zawalczyli sobie trudno. No cóż, dopóki Condoleezza Rice tylko pięknie suszy sobie włosy, nic się nie zmieni. O Döbelyou Totsch też nic nie słychać, o rany! Oni po prostu cieszą się, trzaskając wesoło dłońmi. Izraelskich ambasadorów należy wydalić z krajów, niech się odpalą ci obłudnicy. Ja dostałem już lepszą kulturę konfliktu na drogę, grrrrrr. A my tu dyskutujemy o zakazach rytualnego uboju i innych bzdurach. Moje zrozumienie i tolerancja mają swoje granice. Dawno je przekroczyli. Od lat nie piję coli, nie jem Big Maca (chociaż zawsze mi na niego zachciało) i nie kupuję pomarańczy z Izraela. Te trzy drobne gesty są moim wkładem w pokój na świecie, nic więcej. Chyba to jednak nie wystarcza ;-) Musiałem się trochę wyładować, przepraszam! Pozdrowienia

Napisany przez 2cybercrash
Fakty: ONZ z nieuzbrojonymi żołnierzami jest nieprzydatna, ale pochłania olbrzymie sumy pieniędzy! Konsekwencje: Dobra propozycja: natychmiast wydalić dyplomatów USA i Izraela z powodu terroryzmu i przestępstw przeciwko prawu międzynarodowemu. Wycofać ambasadora Szwajcarii z Izraela i USA. Gospodarcze oderwanie od USA/Izraela, natychmiastowy bojkot towarów z tych krajów. Produkty zastępcze z innych krajów, takich jak Ameryka Południowa, Afryka i Azja, powinny być preferowane.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Fakty: ONZ z nieuzbrojonymi żołnierzami jest nieskuteczna, ale pochłania olbrzymie sumy pieniędzy! Konsekwencje: Dobry pomysł, natychmiast wydalić dyplomatów USA i Izraela z powodu terroru i przestępstw przeciwko prawu międzynarodowemu. Gospodarcze oderwanie od USA/Izraela, natychmiastowy bojkot towarów z tych krajów. Preferowanie zamienników z innych krajów, takich jak Ameryka Południowa i Azja.
wcale nie jest to dla mnie takie proste... mam kilku przyjaciół o żydowskich korzeniach, co oni mogą zrobić? Gdy miałem około 17 lat, to Izrael był jeszcze w porządku, Golda Meir to umożliwiła. Dla nas Szwajcarów największym przeżyciem było pojechanie do kibucu w Izraelu...

Napisany przez richard100
Chcę pozostać neutralny w stosunku do żadnej partii. Oba są potępiane. Hezbollah z jej ciągłymi bombardowaniami niewinnych ofiar, Izrael z atakami na cywilnych mieszkańców. Gdzie tu jest różnica? Nie ma czystej wojny, jest brudna, a wszelkiego rodzaju ucisk prowadzi do wojny. Dotyczy to wszystkich zaangażowanych stron. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Moim zdaniem istnieje rurociąg naftowy biegnący z Iraku w kierunku Morza Śródziemnego. Kto obecnie kontroluje ten rurociąg? Być może celem USA jest po prostu przejęcie kontroli nad tym rurociągiem.

Napisany przez beta
Muszę jasno zaznaczyć, że nie mam nic do cywilów tych krajów. Dotyczy to dla mnie całego globu. Niestety zawsze są to nieliczne, często potężne administracje lub grupy, które mnie irytują. Więc gdy spojrzę na przejrzyste zachowanie administracji USA, to czuję się po prostu oszukany. A co dopiero muszą czuć bezpośrednio dotknięci/poszkodowani?! Zidane reaguje na takie prowokacje głową :mrgreen:

Napisany przez 2cybercrash
Być może atak terrorystyczny na libańską ludność cywilną i na nieuzbrojonych obserwatorów ONZ był po prostu testem, aby sprawdzić, gdzie dzisiaj stoją potężni tego świata i jak ospale reagują? Toni Blär wyraził swoje zdanie i natychmiast zażądał rezolucji ONZ oraz jej wdrożenia, chociaż w sposób zbyt powolny i nieskuteczny. Jest on jednak czujny i działa. Pani Merkel, nowa towarzyszka Stanów Zjednoczonych, milczy jak zaszokowane niewinne owieczki, dla niej dzieci i cywile libańscy zamordowani przez izraelskich terrorystów nie są tematem do rozmów, przecież są muzułmanami? Czy towarzysz Schröder na pewno nie zareagowałby milczeniem? Pani amerykańska sekretarz stanu Condoleezza Rice również nie okazuje zbyt dużej wrażliwości, gdy dzieci w Libanie są zabijane? A szwajcarski rząd konsultuje się za zamkniętymi drzwiami, z pomocą dla pani Calmy-Rey, która musi zaakceptować z góry przygotowany tekst, spoglądając przez maskę do nurkowania. Gdyby to nie było takie smutne, to pewnie już niedługo świat islamistyczny rozpocznie kontratak przeciwko turystom i cywilom?

Napisany przez Dany1
I szwajcarsko-demokratyczne-heilewelt-bundesratsfilzorium doradza za zamkniętymi drzwiami, zupę musi żłopać pani Calmy-Rey, przeczytując tekst przez okulary do nurkowania. Póki czyta tylko to, co Christoph postanowił, wszystko jest w porządku, ale jeśli znów otwiera naszą skarbonkę i bez pytania rozdaje kilka milionów, to idzie za daleko... lepiej byłoby nazywać ją Pestalozzi...

Napisany przez Simona
Dzisiejsze radio doniosło, że w Izraelu rozważa się już odwołanie pana Olmerta. Kto miałby go zastąpić :?: Pozdrowienia, Simona

Simona pisze:W dzisiejszym komunikacie radiowym poinformowano, że w Izraelu rozważa się odwołanie pana Olmerta. Kto byłby jego następcą? :?: Benjamin Netanjahu Pozdrowienia Rich

Napisany przez Simona
Dziękuję Rich. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Dany1 pisze: dopóki czyta tylko to, co zdecydował Krzysztof, to jeszcze w porządku, ale jeśli znowu otworzy naszą szkatułę i bez pytania rozda kilka milionów, to idzie za daleko... lepiej by było, gdyby nazywała mnie Pestalozzi...
Ile właściwie Izrael płaci za te szkody wojenne?

Niestety, zgadzam się z tym. W końcu nastąpi chwytanie Potem: spadająca giełda, rosnąca cena ropy. :cry: Pozdrowienia, Rich Izraelski minister: Wojna z Iranem praktycznie nieunikniona Erfurt. AP/baz. Izraelski minister ds. koordynacji z Knesetem, Jacob Edery, uważa, że wojna z Iranem jest praktycznie nieunikniona. Edery powiedział gazecie „Thüringer Allgemeine” z Erfurtu, że Iran wierzy w swoją siłę militarną, a także w broń ropną. „W związku z tym pozostaje tylko rozwiązanie militarnie. Im szybciej, tym lepiej.” Prezydent George W. Bush musi „dokończyć pracę. Nie ma już szans na zmianę tego poprzez negocjacje ani presję Rady Bezpieczeństwa ONZ” - dodał izraelski minister. Zagrożenia, jakie stwarza Iran, dotykają nie tylko Izraela, ale także Zachodu. „Stany Zjednoczone muszą rozwiązać ten problem za pomocą całej swojej siły.”

Napisany przez beta
peitschi pisze: Jak dużo właściwie płaci Izrael za te szkody wojenne?
Właściwie nic. Oni nigdy nie zrobili nic dla tej regionu...tylko zniszczenia. Ale być może nie jestem wystarczająco zorientowany historycznie. Zawsze gdy Izrael robi bałagan, inni muszą płacić. :twisted: Gdyby mieli poważne zainteresowanie stabilizacją wokół, działaliby inaczej... Jak, tego oczywiście nie wiem, ale też nie dostaję za to pieniędzy...podwójne gr!rr

Napisany przez kandinski
beta pisze: Cytat od peitschi Ile Izrael płaci za te szkody wojenne? Bardziej nic. Nigdy nie zrobili nic dla regionu ... tylko szkody na ziemi. Ale prawdopodobnie jestem zbyt mało zorientowany pod względem historycznym. Za każdym razem, gdy Izrael buduje szkody, inni muszą płacić. :twisted: Gdyby mieli poważny zamiar stabilizacji wokół siebie, zachowywaliby się inaczej ... Jak, tego oczywiście nie wiem, ale nie jestem też płatny za posiadanie tej wiedzy....podwójne ggrr
Oto trochę historii, drogi Beta: Od momentu odtworzenia Izraela państwa arabskie nie chcą go uznać, ponieważ jest on zorientowany na zachód, dlatego terroryzują jego ludność. Nie mają one środków militarnych do prowadzenia wojny i dlatego zachęcają swój lud do raju siódemego nieba, jeśli zabiją Izraelczyka. Saddam nawet płacił pieniądze rodzinom ofiar. Co można zrobić w takiej sytuacji? Przecież oni także pragną pokoju, dlatego wycofują się z terytoriów Palestyńskich. Nawiasem mówiąc, nigdy nie istniało państwo Palestyna... A co jeszcze dodatkowo żądają, to już jest szczyt :!: Ale dlaczego prasa zawsze obarcza Izraelczyków winą za wszystko, to dla mnie zagadka, nawet wyjmują fałszywe zdjęcia z archiwum i przekręcają całą sytuację fałszywymi raportami. Zawsze była tam wojna, to tylko kwestia cierpliwości, kiedy to wszystko się rozpocznie. Długo już nie mogą czekać, Irańczycy bardzo się zbroją i dostarczają również sąsiednim państwom (oraz Hezbollahu).

peitschi pisze: Ile właściwie Izrael płaci za te szkody wojenne?
beta pisze: Tak, można również zapytać: Kto pokrywa szkody, które Hisbollah wyrządził w Izraelu. Medal ma zawsze dwie strony. Należy zawsze patrzeć na obie. :wink: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
richard100 pisze: Kto pokrywa szkody spowodowane przez Hezbollah w Izraelu. Medal zawsze ma dwie strony. Należy zawsze patrzeć na obie. :wink: Pozdrowienia Rich
... w obu przypadkach za to płaci ludność cywilna. Nie potrafię ocenić, czy ceny zostały słusznie ustalone dla obu stron. Pozostawmy to otwarte.... Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Fakty: ONZ z nieuzbrojonymi żołnierzami jest nieprzydatna, ale pochłania ogromne sumy pieniędzy! Konsekwencje: Dobry pomysł, natychmiast wydalić dyplomatów USA i Izraela z powodu terroryzmu i przestępstw przeciwko prawu międzynarodowemu. Wycofać ambasadora Szwajcarii z Izraela i USA. Gospodarcze odłączenie od USA/Izraela, natychmiast bojkotować towary z tych krajów. Preferować produkty z innych krajów, takich jak Ameryka Południowa, Afryka i Azja.
Temat jest trochę stary, ale muszę zareagować na takie bzdury. Państwa propozycja jest po prostu absurdalna. Wyraźnie zakładacie, że inne kraje są moralnie lepsze niż Izrael czy USA. Czy słyszeliście o ludobójstwie w Darfurze, Sudanie? Konflikt ten trwa od 2 lat i pochłonął dziesiątki tysięcy istnień ludzkich. Niektórzy szacują liczbę ofiar na 200 000. USA mówią o ludobójstwie, ostatnio także Francja. USA nie mogą działać, ponieważ ich siły (bezcelowo) są związane. Rada Bezpieczeństwa nie może podjąć decyzji, ponieważ Rosja i zwłaszcza Chiny osłaniają Sudan. Chiny są dużym konsumentem sudanejskiej ropy naftowej, wszystkie zachodnie firmy wycofały się z oczywistych powodów. Ale oczywiście nikogo nie obchodzi, czy zostanie wymordowanych 1000, 10 000 czy 100 000 osób. Są biedni, czarni i nie mają wpływu na cenę ropy naftowej! Więc kogo to obchodzi?!!!!! Mnie nie! Czy chcecie teraz handlować z Chinami czy Rosją (Czeczenia!!)? Czy z afrykańskimi, południowoamerykańskimi lub innymi dalekowschodnimi krajami, gdzie stosowanie tortur jest znacznie częstsze i brutalniejsze niż w USA czy Izraelu? Bądźcie konsekwentni!!! To, co chcę powiedzieć, to że praktycznie wszyscy mają brudy na sumieniu. Tylko w przypadku USA i Izraela brudy są szczególnie mocne i chętnie (!) podkreślane. Ponadto, nie chcę pozostawiać wątpliwości, że krytyka jest zła. W szczególności pozycja USA, które udają dobrych ludzi, musi być dokładnie przeanalizowana. Ale krytyka powinna być proporcjonalna! Cieszę się, że USA są SUPERmocą. Mogłaby to być również naród taki jak Chiny czy Rosji.

Napisany przez willi
Wygląda na to, że istnieje różnica między Sudanem a zachodnimi państwami, takimi jak USA i Izrael. USA i Izrael zawsze powołują się na zachodnie wartości moralne, takie jak prawa człowieka i wolność słowa. Oczywiście dotyczy to tylko innych krajów. USA i Izrael również domagają się tego samego prawa w stosunku do rezolucji ONZ. Nazywa się to polityką potęgi lub po prostu ignorancją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata