Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia emerytalnego

Napisany przez Loony76
Cześć wszystkim, ostatnio się tu zarejestrowałem i mam nadzieję, że będziesz w stanie mi pomóc. Postanowiłem zerwać umowę ubezpieczenia emerytalnego i dostałem pismo od firmy ubezpieczeniowej. Ponieważ nie jestem Niemcem, byłbym wdzięczny, gdybyście mogli mi w prostych słowach wyjaśnić, co oznacza pewne zdanie: Zgodnie z ustępem ... ogólnych warunków umowy o wyrównaniu kosztów, zerwanie umowy ubezpieczeniowej prowadzi jedynie do jej rozwiązania (do tego momentu OK, ponieważ podpisałem dwie umowy: jedną dotyczącą ubezpieczenia i drugą koszty administracyjne). Płatności związane z umową o wyrównaniu kosztów pozostają nadal wymagalne i będą pobierane znanego nam rachunku zgodnie z udzielonym upoważnieniem do obciążania. (dotychczas OK, ponieważ są to 2 odrębne umowy, nie mam wpływu na tę umowę i muszę zapłacić). Teraz dochodzi do momentu, którego nie rozumiem albo może nie chcę zrozumieć albo źle zrozumiałem: Ewentualna wartość wykupu z umowy ubezpieczeniowej została zgodnie z §5 ogólnych warunków umowy o wyrównaniu kosztów przeznaczona na rzecz ... (nazwa firmy). Zostanie ona zatem rozliczona z otwartą umową o wyrównaniu kosztów. Naprawdę tego nie rozumiem... czy możesz wyjaśnić mi to w zwykłym języku??? Jakiś czas temu powiedziano mi, że powinienem zerwać to ubezpieczenie, ale zrobiłem to dopiero teraz... mam wrażenie, że stracę dużo pieniędzy... Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jaką możecie mi udzielić, miłej niedzieli dla wszystkich i serdeczne pozdrowienia

Napisany przez EasyD
Tło stanowi obawa ze strony działu ds. sprzedaży, że ze względu na fakt, że nie chcą już ubezpieczenia, mogliby również przestać płacić składki na umowę wyrównania kosztów. Dlatego zamiast wypłacać im pieniądze zgromadzone w ramach ubezpieczenia, zatrzymują je, aby opłacać składki na tę umowę wyrównania kosztów. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę zrozumiale wyjaśnić, Loony76. Ponadto jest to wariant, który wybrali wtedy i który zasadnie stanowi rzadkość.

Napisany przez Loony76
EasyD pisze: Tłem jest obawa sprzedaży, że z powodu faktu, iż nie chcą już mieć ubezpieczenia, mogliby przestać płacić składki na umowę wyrównania kosztów. Dlatego zamiast wypłacać im pieniądze zgromadzone w ubezpieczeniu, zatrzymują je, aby opłacić składki na tę umowę wyrównania kosztów. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę zrozumiale wyrazić, Loony76? Nawiasem mówiąc, to wersja umowy, którą podpisali wtedy, jest rzeczywiście bardzo rzadka.
Cześć EasyD, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Teraz bardzo dużo rozumiem. Wydaje mi się, że to naprawdę rzadkość... Umowę wyrównania kosztów podpisałem na 4 lata (czyli na cały okres trwania ubezpieczenia wszelkie koszty administracyjne). Umowa ta wygasa pod koniec 2012 roku. Kwoty są dość wysokie, ale nie na tyle, aby ubezpieczenie musiało wykorzystać całe zgromadzone składki, aby je pokryć... nigdzie w liście nie stoi, że przelewają mi różnicę/resztę na moje konto... Ponadto płacę (za to, że składki opłacam miesięcznie) 13% od całej kwoty administracyjnej, aby spłacić ją w ratach miesięcznych (przez 4 lata, czyli teraz jeszcze 14 miesięcy)... Jeśli chcieliby wziąć resztę kwoty na raz, to powinni zrobić to bez tych 13%, prawda? Rozumie pan, o co mi chodzi? Podpisałem tamten dokument dość bez namysłu i jestem z siebie zły... nauczę się, że sam jestem odpowiedzialny za swoje pieniądze i szczerze mówiąc, nie będę wierzył żadnemu maklerowi ubezpieczeń, dopóki sam nie zrozumiem, jak to wszystko działa... W sumie dużo się nauczyłem... ale to będzie dosyć kosztowna lekcja...

Napisany przez EasyD
Loony76 pisze: Ponadto, płacę (za to, że płacę opłaty miesięcznie) 13% od całej sumy zarządzania, aby ją spłacić w ratach miesięcznych (przez 4 lata, czyli teraz jeszcze 14 miesięcy)... jeśli chcą wziąć resztę kwoty od razu, powinni to zrobić bez tych 13%, prawda? Rozumiesz, co mam na myśli?
To bardzo uzasadniona uwaga. Czy z faktury, na której widnieje kwota przekazywana na ich konto, wynika, czy te 13% zostało odliczone? Czy można to samemu obliczyć na podstawie tego? Jeśli nie, mają do tego oczywiście prawo.

Napisany przez Loony76
EasyD pisze: To bardzo uzasadniona uwaga. Czy z rachunku, na którym jest podana kwota przekazywana na konto, wynika, czy te 13% zostały ponownie odjęte? Czy można samemu to obliczyć na tej podstawie? Jeśli nie, mają oczywiście do tego prawo.
Po pierwsze, nic nie stoi na przeszkodzie... W piśmie jest napisane, że ucieszyliby się, gdybym wycofał swoje wypowiedzenie. Jeśli jednak nie rezygnuję, powinienem to zgłosić pisemnie do 12 września. W innym przypadku Jeśli nie otrzymamy do wskazanej daty informacji o kontynuacji umowy ubezpieczeniowej, potwierdzimy anulowanie dla niej Wróciłem właśnie w nocy z wakacji... Być może dostanę więcej informacji pocztą w nadchodzących dniach. Dzwonię do nich jutro. Prawdopodobnie będę musiał poprosić o pisemne potwierdzenie rozliczenia tych odsetek. W każdym razie serdeczne dzięki za pomoc EasyD.

Napisany przez Reibold
Cześć Loony76! Chciałbym Ci tylko dać małą wskazówkę: Wydaje się, że zakładasz, że otrzymasz całą wpłaconą składkę jako wartość wykupu, minus niespłacone jeszcze koszty zawarcia umowy. Jednakże nie ma na to pewności! To zależy od rozwoju Twoich pieniędzy w ramach umowy. Prawdopodobnie jest to ubezpieczenie związane z funduszami inwestycyjnymi. W takim przypadku należy się spodziewać straty w obecnej fazie rynku giełdowego! Możesz zadzwonić do firmy i zapytać o wartość wykupu na dzień dzisiejszy, w ten sposób uzyskasz jasność co do straty. A być może istnieje opcja kontynuacji umowy, aby w przyszłym okresie wzrostu móc osiągnąć zyski. Pozdrawiam Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Loony76
Dziękuję bardzo, Panie Reibold, zapytałem w zeszłym miesiącu o wartość wykupu (chodzi o to, jak wysoka jest ona...). Istnieje możliwość pozostawienia funduszy w spoczynku, ale z różnych powodów potrzebuję pieniędzy natychmiast. Chcę kupić mieszkanie, więc dodatkowy kapitał jest tutaj bardzo mile widziany, a poza tym z przyjemnością przestanę płacić tę comiesięczną opłatę. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. Jeszcze raz dziękuję Wam obojgu, EasyD i Tobie, za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata