- ndz wrz 11, 2011 7:28 am
Cześć wszystkim,
ostatnio się tu zarejestrowałem i mam nadzieję, że będziesz w stanie mi pomóc.
Postanowiłem zerwać umowę ubezpieczenia emerytalnego i dostałem pismo od firmy ubezpieczeniowej. Ponieważ nie jestem Niemcem, byłbym wdzięczny, gdybyście mogli mi w prostych słowach wyjaśnić, co oznacza pewne zdanie:
Zgodnie z ustępem ... ogólnych warunków umowy o wyrównaniu kosztów, zerwanie umowy ubezpieczeniowej prowadzi jedynie do jej rozwiązania (do tego momentu OK, ponieważ podpisałem dwie umowy: jedną dotyczącą ubezpieczenia i drugą koszty administracyjne). Płatności związane z umową o wyrównaniu kosztów pozostają nadal wymagalne i będą pobierane znanego nam rachunku zgodnie z udzielonym upoważnieniem do obciążania. (dotychczas OK, ponieważ są to 2 odrębne umowy, nie mam wpływu na tę umowę i muszę zapłacić). Teraz dochodzi do momentu, którego nie rozumiem albo może nie chcę zrozumieć albo źle zrozumiałem:
Ewentualna wartość wykupu z umowy ubezpieczeniowej została zgodnie z §5 ogólnych warunków umowy o wyrównaniu kosztów przeznaczona na rzecz ... (nazwa firmy). Zostanie ona zatem rozliczona z otwartą umową o wyrównaniu kosztów. Naprawdę tego nie rozumiem... czy możesz wyjaśnić mi to w zwykłym języku??? Jakiś czas temu powiedziano mi, że powinienem zerwać to ubezpieczenie, ale zrobiłem to dopiero teraz... mam wrażenie, że stracę dużo pieniędzy...
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jaką możecie mi udzielić, miłej niedzieli dla wszystkich i serdeczne pozdrowienia