Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy tylko jeden może korzystać z riestera?

Napisany przez Riesterei
Cześć, zarówno moja żona, jak i ja mamy konta Riester. Właśnie wybudowaliśmy Dom. Ja nadal pracuję, a moja żona jest gospodynią domową i zajmuje się naszą córką.

Z uwagi na obciążenia związane z domem, byłoby praktyczne, gdybym mógł oszczędzić swój udział z konta Riester. Moje oszczędności z Riester będą później moim domem.

Jednak chcielibyśmy nadal korzystać z dopłat od państwa. Dlatego moje pytanie brzmi, czy moja żona może oszczędzać na koncie Riester i nadal otrzymywać dopłaty od państwa. Czy jest to możliwe?

Napisany przez Naseweis

Cześć, moja żona i ja mamy obydwoje umowy riestera. Właśnie zbudowaliśmy Dom. Ja nadal pracuję, moja żona jest gospodynią domową i zajmuje się naszą córką.

Ze względu na obciążenia związane z domem, byłoby praktyczne, gdybym mógł oszczędzać część riestera. Moje riestery będą w przyszłości moim domem.?

Cześć,

mając taki pseudonim, można przypuszczać, że masz doskonałą wiedzę.

w takim razie, pańska żona nie otrzymałaby już żadnej dopłaty,
ponieważ jest jedynie pośrednio uprawniona do zasiłku.

Oznacza to, że jeśli płacisz pełną stawkę za umowę riestera, to
twoja żona otrzyma dopłatę dla siebie w wysokości 154 € miesięcznie i dla córki 185 € lub 300 €.

Jednak chcielibyśmy nadal korzystać z dotacji państwowych.
Dlatego pytanie, czy tylko moja żona może dokonywać wpłat do riestera i nadal otrzymywać dotacje państwowe. Czy to jest możliwe ?

nie, nie jest możliwe - patrz powyżej.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez EasyD
W jakim stopniu córka zainteresowana jest otrzymywaniem dopłat z rządowego programu emerytalnego Riester, można na początku nie wiedzieć. Po pierwsze, należy zadać pytanie, kiedy dokładnie urodziło się jej dziecko, Riester?

Napisany przez Naseweis

W jaki sposób córka z Riestern ma prawo do dopłaty wyłącznie pośrednio, nie da się tego przeczytać. Po pierwsze, należy zadać pytanie, kiedy urodziło się jej dziecko, Riestern?

Cześć EasyD;

Pomyliłeś coś. Żona (gospodyni domowa) jest obarczona dopłatami pośrednio. Córka nie może być obarczona dopłatami pośrednio.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez ADMCI4
Cześć Riesterei, Twoja żona może kontynuować tylko jedną dotowaną umowę Riester na własną rękę, jeśli bezpośrednio spełnia kryteria uprawniające do otrzymywania dotacji. Jeśli Twoja żona nie otrzymuje pełnego wynagrodzenia podlegającego obowiązkowym składkom na ubezpieczenie emerytalne lub nie przebywa obecnie na urlopie wychowawczym dla Waszej córki, to należy do średnio uprawnionych do dotacji. Osoby średnio uprawnione do dotacji potrzebują bezpośrednio uprawnionej do dotacji umowy Huckepack (czyli Twojej umowy), aby otrzymać dodatki itp. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD

Cześć EasyD;

Pomyliłeś się. Żona (gospodyni domowa) jest beneficjentem pośrednim zasiłków. Córka nie może być beneficjentem zasiłków pośrednich.

Pozdrowienia Naseweis

Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście chodziło mi o to, że nie można odczytać, w jakim stopniu żona jest tylko pośrednio uprawniona do wsparcia.

Napisany przez Rosengarten
Jeśli dobrze Ciebie rozumiem, to Twój Dom to Twój produkt Riester. Dlaczego więc chcesz jeszcze korzystać z programu Riester? Wydaje się, że już ustaliliście, czy nieruchomość może zastąpić emeryturę. Przypuszczalnie otrzymaną pomoc finansową będą Państwo zwracać w formie podatku od odłożonego kapitału (a nawet więcej, ponieważ wpłaty są również podlegające opodatkowaniu). Oszczędźcie na kosztach obu umów i obstawcie swoją decyzję o nieruchomość.

Napisany przez Gerd
Wszystko to brzmi dla mnie trochę zagmatwane. Mąż wpłaca 4% swojego dochodu brutto na swoje konto Riester. Aby zachować niskie składki, do jego konta trafiają zarówno jego własne środki, jak i dotacje dla córki. Jeśli żona jest jedynie pośrednio uprawniona do otrzymywania dotacji, na jej konto trafiają tylko jej własne środki bez wkładu własnego. Co w tym jest tak skomplikowanego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata