Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zapytanie o zdolność kredytową

Napisany przez eigenheim123
Witajcie wszyscy, ostatnio pisałam, że chcę sfinansować coś na kwotę 140 000 €, a mój mąż ma za sobą upadłość sprzed lat, czyli przed zawarciem małżeństwa. Teraz planujemy dokonać rozdziału majątkowego. W przyszłym tygodniu mamy umówioną wizytę u notariusza. Na razie wszystko wydaje się w porządku. Jednakże właśnie dostałam szokującą wiadomość. Powiedziano mi telefonicznie w zeszłym tygodniu, że otrzymam kredyt na nieruchomość. Jednak równocześnie zamierzam zmienić bank, a nowy bank dzisiaj napisał krótko i zwięźle, że nie pasuję do ich kryteriów posiadając debet w wysokości 1000 €. Kontynuowałam dzwonienie i próbowanie, ale bank nie chce się odnieść do tego debetu. Teraz boję się, że moja wiarygodność finansowa już nie spełnia wymagań. Już w czwartek wysłałam do biura informacji kredytowej (Schufa) informacje o sobie, robię to raz w roku i nigdy dotąd nie miałam problemów z wiarygodnością. Jak to możliwe, że niby mogę otrzymać finansowanie na nieruchomość, a jednocześnie nie mogę otrzymać debetu na 1000 €? Nie chcę tego debetu, ale teraz boję się, że sfinansowanie może nie dojść do skutku. Mogę złożyć wniosek o finansowanie dopiero pod koniec września/początkiem października, gdyż nieruchomość jest nadal w fazie remontu. Dopiero gdy remont się zakończy, będę mogła złożyć wszystkie dokumenty. Biuro informacji kredytowej potrzebuje około 3 tygodni, aby udzielić informacji, ponieważ w tej chwili mają dużo zapytań. Jestem teraz naprawdę zszokowana i nie wiem, co dalej robić. Nigdy nie miałam problemów i nie mam żadnych kredytów ani innych nieuregulowanych spraw finansowych. Czekanie kolejne tygodnie na informację od biura informacji kredytowej nie wchodzi w grę. Czy są jakieś pomysły, jak sprawdzić swoją wiarygodność finansową? Biuro informacji kredytowej zaproponowało sprawdzenie kondycji finansowej. :-/

Re: zapytanie o zdolność kredytową

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Eigenheim, jeśli odmawia się Państwu debetu, to również trzeba im powiedzieć - jeśli to spowodowane jest wpisem w Schufa. Udzielili Państwo upoważnienia do sprawdzenia Schufy, dlatego też trzeba im przekazać informację. Oczywiście pod warunkiem, że problemem jest wpis w Schufie! Decyzję w sprawie finansowania, która została udzielona telefonicznie, proszę potwierdzić na piśmie. Przepraszam, ale poleganie na tym lub przypisywanie mu wagi uważam za rażąco nieodpowiedzialne, gdyż może czyhać kolejny problem! Zmiana banku tuż przed zamknięciem finansowania nie jest zbyt pomocna, nawet jeśli odgrywa to tylko drugorzędną rolę. Mogę Państwu tylko polecić skorzystanie z profesjonalnej pomocy, aby wasze marzenie o własnym domu nie pozostało tylko marzeniem! U jakiego banku złożyli Państwo wniosek o finansowanie nieruchomości?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata