Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Corning

Napisany przez 2cybercrash
Stwierdziłem z zaskoczeniem, że ten ważny dostawca kabli światłowodowych, monitorów płaskich i innych akcesoriów sieciowych dotychczas nie był tematem dyskusji na tym forum. Czasami trzymałem jego akcje w portfelu do transakcji.Tytuł spadł z około 28$ poniżej 20$, w piątek ogłoszono solidne wyniki za Q2, wskaźnik cena/zysk wynosi 32, a wskaźnik przyszłych zysków 15,5. Nie miałem dostępnych danych dotyczących zysku na akcję, ale wzrost w stosunku do poprzedniego roku miał wynosić 34%.Postanowiłem kupić niewielki pakiet poniżej 20$.

Napisany przez Hans
..można byłoby ponownie wejść na tym poziomie, mocno się cofnął - ma znowu miejsce aż do $25 lub więcej.. https://www.nasdaq.com/earnings/analyst_summary.asp?mode=&kind=&symbol=glw&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=& symbol=&symbol=&FormType=&mktt ype=&pathname=&page=analystinfo&selected=GLW

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Z zaskoczeniem zauważam, że ten ważny dostawca kabli światłowodowych, telewizorów płaskich i innych akcesoriów sieciowych nie był dotąd tematem dyskusji na tym forum. Sporadycznie miałem akcje tej firmy w portfelu transakcyjnym. Kurs spadł z około 28$ na poniżej 20$, ale w piątek został zaprezentowany solidny wynik za Q2, PE wynosi 32, a przyszłe 15.5. Nie miałem do dyspozycji danych dotyczących zysku na akcję, ale wzrost w stosunku do poprzedniego roku miał wynieść 34%. Postanowiłem zakupić niewielką paczkę po cenie poniżej 20$.
Chętnie dodam swoje trzy grosze... przecież to jeden z moich ulubionych sektorów... Corning ma unikalną technologię produkcji *Szkłanych substratów. (*po prostu wpisz to w google). Ważne: technologie produkcyjne są chronione patentami. Niestety dla akcji, kilku rozsądnych analityków przewidywało ogromny wysyp płyty tv z okazji MŚ w piłce nożnej. Ale uwaga, raz jest MŚ, potem ME, potem Olimpiada itp., więc ekrany zaczynają być stopniowo wymieniane. Dziś można dostać za stosunkowo niewielkie pieniądze telewizor LCD. Ach tak, sieci w sektorze telekomunikacyjnym będą dalej rozbudowywane w przyszłości, patrz poniżej. Co do liczb (przejęte od Bank Leu) Obroty w drugim kwartale wyniosły 1,26 mld USD, tyle samo co w poprzednim kwartale, ale o 11% więcej niż rok wcześniej. Zysk netto potroił się i wyniósł 514 mln USD. Marża brutto spadła o 2 punkty procentowe do 43%. Spadek w dziale telewizorów: -18% Wzrost w dziale szkła optycznego do telekomunikacji +19% przy lepszych marżach niż w dziale telewizorów Akcje Corning są interesujące i kurs może wkrótce znaleźć się z powrotem na poziomie 25$ lub 28$, mam nadzieję...

Zdołał wczoraj szybką końcową wymianą jednak osiągnąć poziom 20$, po spadku do 17$. Dzisiaj, 16 sierpnia, możliwy do handlu z marżą netto na poziomie 4.5%.

Napisany przez Mustang98
Corning przyniósł mi już wiele radości. Kupiłem je w 2001 roku za 12 franków Szwajcarskich na SWX. Krótko po tym nastąpił spadek cen, aż do 2 franków. Wtedy okazało się opłacalne przetrwać straty księgowe, ponieważ zawsze wierzyłem w firmę. Wtedy firma nie wypłacała dywidendy, co sprawiało sytuację jeszcze trudniejszą. Później, jak tak często, sprzedałem za wcześnie po 15 franków. Nie wchodzę już teraz w Corning, ale zawsze miło się na nie patrzy.

Corning można dzisiaj ponownie kupić za mniej niż 20$. Oczywiście można je również dostać za droższą cenę lub poczekać aż osiągną poziomy 18/17/15, jeśli? Proszę zauważyć w powyższym poście od Dany precyzyjnie osiągnięty cel kursu 25$, który jednak wyprzedziłem swoim szybkim ruchem.

Zostałem nieco zaskoczony nowymi wynikami kwartalnymi, oczywiście znowu panuje lepszy nastrój wśród amerykańskich Rothäuten. Jeszcze dokładnie nie przestudiowałem danych i prognoz, ale szybki powrót powyżej 20$, oznacza że wcześniejsza ścieżka do znanych stref oporu powinna być wykonalna? Corning pozostaje interesującą opcją dla handlu z nadzorem, szkoda, że mało fanów tutaj albo cichych beneficjentów?

Napisany przez Hans
...zwolniłem się z pozycji GLW i ORCL...stało się to nieinteresujące...można było co najwyżej osiągnąć zysk w wysokości 10-15%.... ...teraz mam ładną pozycję w Calpine/CPNLQ - Chapter 11 od 12.2005 z obiecującymi perspektywami zysków. Amerykański/Kanadyjski dostawca energii elektrycznej prowadzi 90 elektrowni gazowych i geotermalnych, akcje wzrosły z poniżej $0.25 do $1.70....wygląda na to, że to jeszcze nie koniec wzrostów.... Tablica Yahoo! jest nadal dostępna... https://messages.finance.yahoo.com/Stocks_%28A_to_Z%29/Stocks_C/forumview?bn=4274

Drogi Hansie, miło znów coś od Ciebie usłyszeć, ale brzmi to dość zyskowym? 10-15% z indianami w USA to dla Ciebie chyba taka kruszka, za którą nie warto się schylać? Lepiej potem stracić kilka 100% na znanym ryzykantowaniu? Dziwne metody inwestowania. Jeśli profesjonaliści od funduszy emerytalnych też tak robią, to rozumiem, dlaczego nie mogą wykazywać 4% dochodu?

Dodatkowy komentarz dotyczący zysków kwartalnych Corning w wysokości 31 centów znacząco przewyższył oczekiwania, a prognozowany zysk netto na 2006 rok to 1,16 dolarów. Jeśli tak jest, to wskaźnik cen / zysków przy cenie akcji 21 dolarów wynosi zaledwie około 18, a to przy optymistycznych prognozach na rok 2007. Pozostaw na razie akcje.

Napisany przez Hans
\r\n Szanowny Hansie, miło znów coś od Ciebie usłyszeć, ale to brzmi dość zwycięsko? 10-15% w przypadku amerykańskich czerwonoskórych to chyba taka kruszynka, za którą nie opłaca się nawet schylać? Wolisz więc znowu kilkaset procent straty znanymi ryzykownymi inwestycjami? Dziwne metody inwestycyjne. Jeśli specjaliści z funduszy emerytalnych też tak robią, to rozumiem, dlaczego nie mogą osiągnąć 4% zwrotu z inwestycji? \r\n
\r\n ..jest jeszcze gorzej, mam już kilka amerykańskich akcji, które wyparowały z mojego portfela albo zostały przejęte właśnie na najniższym poziomie - Lucent, Redback,... :shock: .... \r\n \r\n ...to przynajmniej trwało lata....w przeciwieństwie do niektórych opcji KO, które zniknęły w ciągu dni albo nawet minut, z podobnym rezultatem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata