cybercrash pisze:
Z zaskoczeniem zauważam, że ten ważny dostawca kabli światłowodowych, telewizorów płaskich i innych akcesoriów sieciowych nie był dotąd tematem dyskusji na tym forum. Sporadycznie miałem akcje tej firmy w portfelu transakcyjnym.
Kurs spadł z około 28$ na poniżej 20$, ale w piątek został zaprezentowany solidny wynik za Q2, PE wynosi 32, a przyszłe 15.5. Nie miałem do dyspozycji danych dotyczących zysku na akcję, ale wzrost w stosunku do poprzedniego roku miał wynieść 34%.
Postanowiłem zakupić niewielką paczkę po cenie poniżej 20$.
Chętnie dodam swoje trzy grosze... przecież to jeden z moich ulubionych sektorów...
Corning ma unikalną technologię produkcji *Szkłanych substratów. (*po prostu wpisz to w google). Ważne: technologie produkcyjne są chronione patentami.
Niestety dla akcji, kilku rozsądnych analityków przewidywało ogromny wysyp płyty tv z okazji MŚ w piłce nożnej.
Ale uwaga, raz jest MŚ, potem ME, potem Olimpiada itp., więc ekrany zaczynają być stopniowo wymieniane. Dziś można dostać za stosunkowo niewielkie pieniądze telewizor LCD.
Ach tak, sieci w sektorze telekomunikacyjnym będą dalej rozbudowywane w przyszłości, patrz poniżej.
Co do liczb (przejęte od Bank Leu)
Obroty w drugim kwartale wyniosły 1,26 mld
USD, tyle samo co w poprzednim kwartale, ale o 11% więcej niż rok wcześniej.
Zysk netto potroił się i wyniósł 514 mln
USD.
Marża brutto spadła o 2 punkty procentowe do 43%.
Spadek w dziale telewizorów: -18%
Wzrost w dziale szkła optycznego do telekomunikacji +19%
przy lepszych marżach niż w dziale telewizorów
Akcje Corning są interesujące i kurs może wkrótce znaleźć się z powrotem na poziomie 25$ lub 28$, mam nadzieję...