- śr wrz 14, 2011 6:20 am
Cześć,
na świecie pojawiła się nowa książka finansowa. Napisana przez Dirka Müllera, twarzą giełdy, budzi we mnie duże nadzieje, że dla wielu osób może być świetnym wprowadzeniem do tematyki finansowej lub dobrym sposobem na poprawienie groźnej półwiedzy. Pierwsza recenzja (patrz link na końcu) wygląda bardzo dobrze. Zamówiłem tę książkę i będę tu informować:
Cashkurs: So machen Sie das Beste aus Ihrem Geld: Aktien, Versicherungen, Immobilien: Amazon.de: Dirk Müller: Bücher
Akurat kończę czytać książki Denk doch was Du willst autorstwa Thorstena Havenara i Wer regiert die Welt? autorstwa Iana Morrisa. Pierwsza książka nie ma absolutnie nic wspólnego z finansami i skupia się raczej na postrzeganiu, oszustwach i manipulacji. W ten sposób można znaleźć pewne odniesienie do tematu pieniędzy. Wer regiert die Welt? to właściwie książka z zakresu historii, opisująca rozwój Zachodniej i Wschodniej części świata od pradawnych ludzi do dziś. Można jednak z niej wyciągnąć wiele związków ekonomicznych i doskonale nadaje się do uzupełnienia istniejącej wiedzy szczegółami historycznymi. Z historycznego punktu widzenia rozwój Wschodu jest bardzo fascynujący, czego ja przynajmniej dotąd nie wiele zauważyłem. Jeśli jesteś zainteresowany, to także chętnie dokonałbym bardziej szczegółowego opisu tych książek.