Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Bolithos wskazówki dotyczące książek: Cashkurs autorstwa Dirk Müllera

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, na świecie pojawiła się nowa książka finansowa. Napisana przez Dirka Müllera, twarzą giełdy, budzi we mnie duże nadzieje, że dla wielu osób może być świetnym wprowadzeniem do tematyki finansowej lub dobrym sposobem na poprawienie groźnej półwiedzy. Pierwsza recenzja (patrz link na końcu) wygląda bardzo dobrze. Zamówiłem tę książkę i będę tu informować: Cashkurs: So machen Sie das Beste aus Ihrem Geld: Aktien, Versicherungen, Immobilien: Amazon.de: Dirk Müller: Bücher Akurat kończę czytać książki Denk doch was Du willst autorstwa Thorstena Havenara i Wer regiert die Welt? autorstwa Iana Morrisa. Pierwsza książka nie ma absolutnie nic wspólnego z finansami i skupia się raczej na postrzeganiu, oszustwach i manipulacji. W ten sposób można znaleźć pewne odniesienie do tematu pieniędzy. Wer regiert die Welt? to właściwie książka z zakresu historii, opisująca rozwój Zachodniej i Wschodniej części świata od pradawnych ludzi do dziś. Można jednak z niej wyciągnąć wiele związków ekonomicznych i doskonale nadaje się do uzupełnienia istniejącej wiedzy szczegółami historycznymi. Z historycznego punktu widzenia rozwój Wschodu jest bardzo fascynujący, czego ja przynajmniej dotąd nie wiele zauważyłem. Jeśli jesteś zainteresowany, to także chętnie dokonałbym bardziej szczegółowego opisu tych książek.

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj fragment do przeczytania: Livebook Jestem w połowie książki. Uważam ją za bardzo dobrą, ponieważ omawia podstawy i przekazuje wiele wiedzy. Jest łatwa do czytania i nie pojawia się nudna monotonia. Oczywiście, grupą docelową są raczej osoby na początku swojej edukacji finansowej. Ale wiele pytań zadawanych na tym forum jest kompetentnie odpowiedzianych w tej książce. Jeśli ktoś chce ogarnąć swoje finanse i solidnie ustawić swoją sytuację majątkową, ta książka wskaże mu dobry sposób.

Napisany przez ramonciko
Otrzymałem książkę Cashkurs autorstwa Dirk Müllera na Boże Narodzenie. Bardzo polecam! Oto jeszcze jego strona: Cashkurs: Über Dirk Müller

Napisany przez 2Bolitho
Choć zajęło mi bardzo długo, zanim przepracowałem tę książkę, to zdecydowanie nie było to spowodowane książką. Jest bardzo dobrze napisana i nawet w przypadku suchych tematów pozostaje bardzo interesująca. Książka skierowana jest do początkujących i może stanowić podstawę solidnego planu finansowego. Moim zdaniem tego rodzaju książka, która zapewnia solidne podstawowe zrozumienie finansów osobistych, powinna być częścią programów nauczania w szkołach. Dzięki takiemu rodzajowi edukacji wielu ludziom byłby możliwy odpowiedzialny sposób radzenia sobie z wszelkiego rodzaju sprzedawcami finansowymi. Prawdopodobnie tego rodzaju szerokie uświadomienie byłoby bardziej skuteczne niż wszelkie ograniczenia i opresje, których dzisiaj trzeba narzucać bankom, aby chronić obywateli. Jeśli i Ty chcesz szybko nauczyć się lepiej zarządzać swoimi finansami i dodatkowo być przy tym rozbawionym, to 20 euro wydane na tę książkę są doskonale zainwestowane. Nie znam żadnego bardziej aktualnego i zrozumiałego przeglądu, który dodatkowo sięga względnie głęboko. Wyraźna rekomendacja zakupu. Dziś przychodzi do mnie nowa przesyłka z Amazonu: Die dritte industrielle Revolution: Die Zukunft der Wirtschaft nach dem Atomzeitalter: Jeremy Rifkin, Bernhard Schmid: 9783593394527: Bücher Wirtschaft wirklich verstehen: Einführung in die Österreichische Schule der Ökonomie: Rahim Taghizadegan: 9783898796248: Bücher Be Stupid: For Successful Living: Renzo Rosso: 9780847837588: Englische Bücher Opublikuję recenzje książek. Jeśli ktoś jest zainteresowany którąś z książek, proszę o kontakt. Chętnie zajmę się tą książką jako pierwszą. ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata