Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy mimo opóźnienia w płatności mam ochronę ubezpieczeniową?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Niestety kilka razy nie mogłem opłacić składki ubezpieczenia samochodu na czas i otrzymałem upomnienia od ubezpieczyciela. Zwrócone składki są następnie pobierane ponownie w kolejnym miesiącu. Zazwyczaj udaje się to za każdym razem. Jednak teraz obawiam się, że nie mam wystarczającego zabezpieczenia ubezpieczeniowego, jeśli nie będę mógł opłacić składki na czas. Kto może mi powiedzieć, czy wszystko jest wciąż objęte ochroną, jeśli opóźnię się z zapłatą o około dwa tygodnie? Marian

Napisany przez Naseweis
Cześć, jeśli składki nie są płatne terminowo i trwa postępowanie windykacyjne, ochrona ubezpieczenia AC lub OC zostaje zawieszona. Dopiero po uregulowaniu wszystkich należności wraz z opłatami windykacyjnymi ochrona ubezpieczenia zostaje przywrócona. Jeśli to się powtarza, towarzystwo ubezpieczeniowe może zerwać umowę. Pozdrowienia

Napisany przez krea2011
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej MUSI wejść w grę, gdy wystąpi szkoda. Chyba że już wydało wypowiedzenie i skierowało pismo do urzędu komunikacji drogowej w celu przymusowego wyłączenia pojazdu z ruchu z powodu braku ochrony ubezpieczeniowej. Ponieważ nie jest to pierwsza składka (ponieważ w takim przypadku ochrona ubezpieczeniowa zostanie cofnięta wstecz, jeśli nie zostanie opłacona), ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej musi najpierw wypowiedzieć umowę ubezpieczenia. Proces ten przebiega w różnych okresach czasu w zależności od ubezpieczyciela. Ale to prawda... kiedyś ubezpieczyciel wyśle wypowiedzenie lub zareaguje szybciej na ewentualne ponowne braki w płatnościach - zgodnie z powyższym. Z wypowiedzeniem i ewentualnym przymusowym wyłączeniem pojazdu sprawa się nie zakończy. Ubezpieczyciel ma bowiem prawo do otrzymywania płatności do czasu wyłączenia, więc postępowanie upominawcze może przerodzić się w postępowanie windykacyjne... ale chyba nie o to chodziło w tej dyskusji) Mam nadzieję, że mogłem trochę pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata