Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: PKV dla obcokrajowców w Niemczech

Napisany przez globalplayer
Znacie problem ubezpieczalności zagranicznych cudzoziemców nieobjętych obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym w Niemczech? Coraz więcej towarzystw ubezpieczeniowych oferujących prywatne lub publiczne ubezpieczenia zdrowotne utrudnia lub odmawia przyjęcia, pomimo istnienia obowiązku ubezpieczeniowego. Istnieje jednak nowa możliwość przeciwdziałania temu poprzez ubezpieczenie zdrowotne międzynarodowe. Chętnie poznam Wasze doświadczenia.

Napisany przez Naseweis
globalplayer pisze: Czy znasz również problem z ubezpieczeniem nierefundowanych składek ubezpieczeniowych obcokrajowców w Niemczech? Coraz więcej firm ubezpieczeniowych (PKV i GKV) utrudnia lub wręcz odmawia przyjęcia, mimo istniejącego obowiązku ubezpieczenia. Jednak istnieje nowa możliwość przeciwdziałania temu poprzez międzynarodowe ubezpieczenie zdrowotne. Chętnie poznam wasze doświadczenia.
Jak można w ogóle dojść do takiej konkluzji? Jakie utrudnienia mogą wystąpić? Pozwolenie na pobyt? Pozwolenie na pracę? Zameldowanie? Badanie lekarskie i dentystyczne - dla PKV? Ale to wszystko! Ups, prawie zapomniałem - konto bankowe w niemieckim banku i oczywiście na nim pieniądze. Więc najlepiej skierować obcokrajowców do mnie, wtedy nie będzie problemów

Napisany przez globalplayer
Co zrobić z dużą liczbą zagranicznych podwykonawców, którzy od ponad roku nie mieli ubezpieczenia w D. i teraz składają wniosek o wymagane potwierdzenie?

Napisany przez Naseweis
W każdym kraju istnieją prawa i obowiązki. Kiedy obcokrajowiec przyjeżdża do Niemiec, informowany jest o nich.Pytanie: Co robicie Państwo z wieloma zagranicznymi pracownikami pracującymi na czarno, którzy posiadają zezwolenie na pobyt, ale nie zezwolenie na pracę?

Napisany przez marlon23
Tak więc moja żona pochodzi z zagranicy i od razu została przyjęta do ubezpieczenia zdrowotnego. Musiała jedynie przedstawić zezwolenie na pobyt, zezwolenie na pracę i meldunek policyjny. Gotowe! Osobiście nie miałem z tym złych doświadczeń!

Napisany przez isar11
globalplayer pisze: Czy znasz także problem ubezpieczenia nieobjętych obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym obywateli zagranicznych w Niemczech? Coraz więcej firm ubezpieczeniowych prywatnych (PKV) i publicznych (GKV) utrudnia lub odmawia przyjęcia, mimo istnienia obowiązku ubezpieczeniowego. Istnieje jednak nowa możliwość przeciwdziałania temu poprzez międzynarodowe ubezpieczenie zdrowotne. Moje zainteresowanie wzbudzają wasze doświadczenia.
Oczywiście problemem jest fakt, że nieobjęty obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym oznacza brak regularnego dochodu, z którego można regularnie opłacać składki ubezpieczeniowe. Wybór zależy także od przewidywanego czasu pobytu. Jeśli jest to gość, czyli osoba przebywająca tutaj tylko rok, istnieje oczywiście możliwość skorzystania z specjalnego ubezpieczenia dla gości. Jeśli jednak nie ma widocznych zmian w sytuacji dochodowej, a osoba ta ma zamiar pozostać dłużej, musi niestety udać się na urząd. Jednak zazwyczaj nikt nie powinien pozostawać całkowicie bez ochrony ubezpieczeniowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata