- pt wrz 16, 2011 11:48 am
Cześć drogie forum,
czytam tutaj od jakiegoś czasu - bardzo interesujące.
Chodzi o to:
Znaleźliśmy miłą nieruchomość i chcemy przejść z najmu na zakup. Cena zakupu wynosi 38 000 € (starsza pani i odludna okolica). Dom to stary Dom wiejski, ciągle modernizowany (ogrzewanie gazowe, nowe okna, nowy dach). Brak zaległych prac remontowych. Działka 3 700 m2. Trzeba go zobaczyć i od razu pokochać. Tak było w naszym przypadku.
Chcemy sfinansować kwotę 38 000 € (co w przypadku wielu osób jest odrzucane, ponieważ poniżej kwoty 50 000 €). Koszty dodatkowe związane z zakupem będą pokryte z kapitału własnego.
Istnieją dwaj kredytobiorcy.
Moja partnerka jest zatrudniona na stałe od października 2009 roku. Obecne wynagrodzenie netto (chwilowo nie pełny etat): 600 €.
Ja jestem self-employed (kolejna przeszkoda). Od 1997 roku. Nowa działalność od stycznia 2009 roku. Obecne rozliczenie z 2011 roku wskazuje na miesięczny nadwyżkę w wysokości 1050€ (tendencja wzrostowa w ciągu lat).
Łączne miesięczne dochody netto w gospodarstwie domowym wynoszą 1600 €.
Nie mamy żadnych zobowiązań kredytowych, 1 prywatny samochód. Obecny miesięczny czynsz mieszkaniowy wynosi 300 €.
Czy jest możliwe sfinansowanie? Miesięczny obciążenie w granicach aktualnego czynszu.
Dzięki i pozdrowienia, Markus