Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy to finansowanie jest możliwe?

Napisany przez ofenheizer
Cześć drogie forum, czytam tutaj od jakiegoś czasu - bardzo interesujące. Chodzi o to: Znaleźliśmy miłą nieruchomość i chcemy przejść z najmu na zakup. Cena zakupu wynosi 38 000 € (starsza pani i odludna okolica). Dom to stary Dom wiejski, ciągle modernizowany (ogrzewanie gazowe, nowe okna, nowy dach). Brak zaległych prac remontowych. Działka 3 700 m2. Trzeba go zobaczyć i od razu pokochać. Tak było w naszym przypadku. Chcemy sfinansować kwotę 38 000 € (co w przypadku wielu osób jest odrzucane, ponieważ poniżej kwoty 50 000 €). Koszty dodatkowe związane z zakupem będą pokryte z kapitału własnego. Istnieją dwaj kredytobiorcy. Moja partnerka jest zatrudniona na stałe od października 2009 roku. Obecne wynagrodzenie netto (chwilowo nie pełny etat): 600 €. Ja jestem self-employed (kolejna przeszkoda). Od 1997 roku. Nowa działalność od stycznia 2009 roku. Obecne rozliczenie z 2011 roku wskazuje na miesięczny nadwyżkę w wysokości 1050€ (tendencja wzrostowa w ciągu lat). Łączne miesięczne dochody netto w gospodarstwie domowym wynoszą 1600 €. Nie mamy żadnych zobowiązań kredytowych, 1 prywatny samochód. Obecny miesięczny czynsz mieszkaniowy wynosi 300 €. Czy jest możliwe sfinansowanie? Miesięczny obciążenie w granicach aktualnego czynszu. Dzięki i pozdrowienia, Markus

Napisany przez JohannesP15
[Cytat=ofenheizer;47421]Cześć drogie Forum, Znaleźliśmy miłą nieruchomość i chcemy zamienić wynajem na zakup. Bardzo dobrze! Cena zakupu to 38.000€ (starsza pani i odległa okolica). Dom to stary Dom wiejski, ciągle zmodernizowany (ogrzewanie gazowe, nowe okna, nowy dach). Nie ma zaległości renowacyjnych. Działka ma 3.700 metrów kwadratowych. Trzeba go zobaczyć i od razu polubić. Tak było w naszym przypadku. Oznacza to, że mamy już wartość nieruchomości rzędu co najmniej 37.000,00 euro, którą można obciążyć hipoteką. Pozostała kwota, czyli 38.000€, ma być sfinansowana (co wielu już odrzuca, ponieważ kwota jest poniżej 50.000€). Nie mogę sobie tego wyobrazić. Istnieje mnóstwo kasy oszczędnościowo-budowlanych, które chętnie finansują nawet takie kwoty! Koszty poboczne zakupu zostaną pokryte z kapitału własnego. Występują dwaj kredytobiorcy. Moja partnerka jest zatrudniona od października 2009 na czas nieokreślony. Obecne wynagrodzenie netto (tymczasowo niepełny etat): 600€ Ja jestem self-employed (kolejna przeszkoda). Od 1997 roku. Nowa działalność od stycznia 2009. Obecne rachunkowo-kosztowe wyniki za 2011 rok pokazują, że miesięczny nadwyżka wynosi 1050€ (tendencja wzrostowa przez lata). Tak więc miesięczne łączne dochody netto gospodarstwa domowego wynoszą 1600€. Nie mamy żadnych zobowiązań kredytowych, posiadamy 1 samochód osobowy. Obecny miesięczny czynsz wynosi 300€. Czy możliwe jest sfinansowanie? Miesięczne obciążenie w granicach obecnej czynszu. 38.000,00 euro w chwili obecnej na 10 lat nie kosztuje więcej niż 3,4%. czyli 1292,00 euro rocznie lub 107,67 euro miesięcznie, pozostaje 192,33 euro miesięcznej spłaty lub 2307,96 rocznie. Mogę to zainwestować i po 10 latach spłacić zobowiązanie. Prościej się nie da! W Finansowym Forum znajduje się wielu doradców, którzy na pewno zaoferują Wam to. Jeśli nikt tego nie zrobi, możecie śmiało napisać do mnie prywatnie! Powodzenia!

Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Bardzo budująca. Pierwsze podejście z zapytaniem miałem latem. Wtedy problemem było to, że moja partnerka nie miała jeszcze stałej umowy. Były same odrzucenia. Bank domowy nie chciał. Różne inne banki lokalne nie chciały. Kasy oszczędnościowo-budowlane nie chciały, a kilku finansistów uważało, że nie da się tego sfinansować. Pojawiły się różnorodne przeszkody. Raz ogólne dochody zbyt niskie (ok, aktualnie nie są duże, ale nasze czynsze możemy opłacić i wszystko inne też, nie czując się źle). Dla banku, jak się okazało, zbyt niskie. Inni po prostu odrzucali bez podania powodu. Następny nie finansuje osób samozatrudnionych. Kolejny stwierdził, że jako osoba samozatrudniona muszę zarabiać 30 tys. € rocznie, żeby się udało. W końcu straciłem cierpliwość i zrezygnowałem zniechęcony. Teraz pojawiło się jednak stałe zatrudnienie i spróbowałem jeszcze raz - doradca tutaj, lokalny, wtedy mówił, że gdyby coś się w tej sprawie zmieniło, byłoby to na korzyść. Więc do wszystkich doradców wcześniej Dzięki i pozdrowienia Markus

Napisany przez Naseweis
ofenheizer pisze: Cześć drogie Forum, od pewnego czasu czytam tutaj - bardzo interesujące. Chodzi o to: Znaleźliśmy miłą nieruchomość i chcemy przejść z wynajmu na zakup. Cena zakupu wynosi 38.000€ (starsza pani i odległa okolica). Dom to stary Dom wiejski, ciągle modernizowany (ogrzewanie gazowe, nowe okna, nowy dach). Nie istnieje zaległość w remontach. Działka 3.700m2. Trzeba go zobaczyć i od razu polubić. Tak było w naszym przypadku. Finansowanie kwoty 38.000€ ma być sfinansowane (co jest odrzucane przez wielu, ponieważ jest poniżej 50.000€). Koszty dodatkowe związane z zakupem pokrywane są z kapitału własnego. Odmowa nie wynika z faktu, że wniosek o kredyt jest poniżej 50.000, ale najwyżej dlatego, że obiekt nie pasuje albo z powodu Państwa dochodów. Są dwaj kredytobiorcy. Moja partnerka jest zatrudniona, nieodpłatnie od października 2009 r. Obecnie netto (aktualnie nie pełny etat): 600€. Jestem self-employed (kolejna przeszkoda). Od 1997 r. Nowa działalność otwarta w styczniu 2009 r. Obecne wyniki finansowe z 2011 r. pokazują miesięczny nadwyżkę w wysokości 1050€ (tendencja wzrostowa przez lata). Nie jest mi jasne, jaką działalność prowadzi Pan jako self-employed od 1997 r.! Przy comiesięcznych dochodach w wysokości 1.050 € warto rozważyć zrezygnowanie z działalności na własny rachunek i ponowne poszukiwanie pracy na etacie. Więc miesięczne netto budżetu domowego wynosi 1600€. Nie mamy żadnych zobowiązań kredytowych, 1 prywatne auto. Obecna miesięczna czynszowa opłata wynosi 300€. Czy możliwe jest uzyskanie finansowania? Miesięczne obciążenie w granicach obecnego czynszu. Finansowanie zależy od Państwa dochodów i zobowiązań. To, jak wysoki jest obecny czynsz, nie ma tu znaczenia. Dzięki i pozdrowienia. Markus
Cześć Markusie, Dom wiejski z 3.700 m2 działką za 38.000€ - gdzie jest haczyk? O jaki domek z baśni chodzi? Pozdrowienia! Łobuz PS: Starając się skrócić, spróbowałem wyjaśnić, dlaczego instytucje kredytowe odrzuciły Twoje wniosek o pożyczkę.

Cześć, spryciarzu, dzięki za odpowiedź, chociaż częściowo nieprawdziwą. 1. Istnieje wystarczająca liczba banków, które nie udzielą kredytu budowlanego, jeśli suma kredytu nie wynosi co najmniej 50 000 euro (jako przykład można tu podać IngDibę). Ja jednak nie potrzebuję 50 000 euro. 2. Nigdy nie napisałem, że wykonuję tę samą pracę od 1997 roku. Tak jak opisałem, zainwestowałem wszystkie moje oszczędności w nowy biznes. Oczywiście nie spodziewam się szybkiego powrotu pieniędzy po kilku miesiącach. Jasne, mogłem zainwestować te kilkadziesiąt tysięcy euro w coś innego. 3. Wiem, na czym polega finansowanie. Jeśli nasze przychody - wydatki dają dodatni wynik, a po zakupie odpada obciążenie czynszowe, to powinno to wystarczyć zgodnie z prostą matematyką. Niestety, chyba nie. Bardzo ciekawi mnie, jak 2-osobowe gospodarstwo domowe może wydać oprócz czynszu dodatkowo 900 euro miesięcznie, jak zakładają banki. 4. Dom i działka istnieją, czy wierzysz czy nie. Oczywiście trzeba będzie odświeżyć, pomalować i zrobić kilka innych rzeczy. Jednak jest on od razu gotowy do zamieszkania. To zrozumiałe, że przez lata trzeba będzie coś remontować, co oczywiście uwzględniłem w moich kalkulacjach. PS: Jeśli bank nie zechce nawet zobaczyć obiektu (tylko jeden z zamówień - Dekabe), to to argument również nie przemawia. Pozdrawiam, Markus

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata