Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wynik punktowy L, ale nie negatywny w Biurze Informacji Gospodarczej.

Napisany przez eigenheim123
Cześć, więc nie mam negatywnej historii w Schufa, ale moja wartość punktowa została obniżona z następujących powodów: -częste przeprowadzki (w ciągu 12 lat, 12 razy... 2 razy z powodu pracy, reszta z powodu znajdowania lepszego miejsca) -posiadam nie tylko niemieckie obywatelstwo, ale również obywatelstwo innego państwa UE -w okolicy, w której teraz mieszkam, mieszka wielu bezrobotnych itp. -obecnie mam 2 konta osobiste, ponieważ zamierzam zmienić bank Ostatnie mogę zrozumieć, co mi się zarzuca, ale pierwsze 3 rzeczy uważam za skandaliczne. Pracuję w firmie od prawie 13 lat, nie zarabiam najgorzej, zawsze płaciłem rachunki, zawsze spłacałem wcześnie kredyty itp. Kto miałby mi udzielić finansowania w wysokości 140 000 € przy tak niskiej ocenie? Specjalnie uregulowałem separację majątkową, a potem dowiaduję się, że zostałem tak źle oceniony. Odpowiedź mojego obecnego banku: nikt nie musi trzymać się oceny, ale powiedzmy sobie szczerze?! Jest to istotne, wszyscy na to patrzą. Mój obecny bank dzisiaj oczywiście się ucieszył, bo widząc to, bo ostatnio miałem z nimi kłótnię, teraz mają okazję do triumfu, ponieważ, zgodnie z ich słowami, nikt nie udzieli mi finansowania. Nigdy nie byłem bezrobotny, mam nadwyżkę, nawet jestem właścicielem części innej nieruchomości (w pełni opłaconej, ale nie obciążam jej żadnymi kredytami), mam trochę kapitału własnego, nie mam żadnych innych obciążeń poza czynszem i kosztami utrzymania, a mimo to mnie wrzucono do jednego worka? Czuję się jakbym trafił w jakiś dziwny film!

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Eigenheimie, tak jak opisujesz sytuację, trudno rzeczywiście pomóc, ponieważ nie widać jasno, dlaczego nie otrzymujesz finansowania, ani co robisz nie tak w swoich bankowych rozważaniach. Czy to mówi tylko twoje bank kredytujące? Byłoby to zbyt proste! Czy złożyłeś już konkretny wniosek o finansowanie budowy z kompletną dokumentacją? W przeciwnym razie nie będziesz w stanie dokładnie ocenić, czy jesteś finansowalny czy nie! Co może być negatywne w twojej historii kredytowej? Czy to punkt bazowy, który widzisz w swoim raporcie własnym, czy wartość literowa przy ocenie bankowej? Nie mogę dostrzec twojego problemu, ale mogę potwierdzić, że twoje przeprowadzki, okolica, a także potencjalny wiek lub zmiana konta bankowego mogą faktycznie przyczynić się do negatywnego punkt bazowego, a wcześniejsza spłata kredytów w rejestrze dłużników (Schufa) nie jest sprzyjająca, a wręcz przeszkadza w uzyskaniu dobrego wyniku punktacyjnego!

Witam, ta wypowiedź pochodzi od mojego banku domowego w piątek. Początkowo miało być realizowane tam finansowanie, ale ponieważ terminy ciągle u nich ulegały zmianie i bezskutecznie jeździłem tam na spotkania, postanowiłem zmienić bank. Oczywiście zostało to odebrane negatywnie, ale jeśli 5 spotkań w ciągu 16 dni nie doszło do skutku, a nikt nie zadzwonił, to zrozumiałe, że traci się chęć. Przynajmniej mogliby zadzwonić zanim pojawię się w pracy w minusie czasowym i pojechałbym na próżno. W piątek wieczorem przekazałem wszystkie dokumenty znajomemu, który zajmował się finansowaniem u znanych osób. Powiedział, że wartość punktowa jest niedobra, ale ponieważ zawsze pracowałem, nie powinno to być problemem. Mogę udokumentować wszystko. Wartość punktową dowiedziałem się od mojego banku domowego, ponieważ nadal nie otrzymałem danych dostępowych do bazy Schufa. Moim zdaniem, to niezrozumiałe, że jest się ocenianym przez lokalizację zamieszkania i często zmieniane miejsca zamieszkania, jak mam rozpoznać, która okolica jest gorsza? Czy powinienem powiedzieć mojemu pracodawcy, że nie przeprowadzę się, a straciłbym pracę? Przeprowadziłem się z powodu pracy w innych okolicach. Powiedziano mi, że wcześniejsze spłacanie kredytów działa pozytywnie, a nie negatywnie, dlatego jest to również niezrozumiałe. Powoli zaczynam podejrzewać, że nie chcą mi zaoferować finansowania. Nie wiem dlaczego zawsze pilnowałem swojej zdolności kredytowej (zawsze spłacałem rachunki natychmiast, kredyty spłacałem zawsze wcześniej, aby nie dźwigać dłuższej kary) i zawsze pracowałem. Nie byłam bezrobotny ani nic w tym rodzaju... Teraz okazuje się, że przeprowadzki, wcześniejsza spłata kredytów i teraz zmiana konta są mi na przeszkodzie... Uważam to za dyskryminację, kiedy jest się wrzucanym do jednego worka mimo udokumentowanego faktu, że zawsze wszystko było opłacane i przeprowadki miały uzasadnione powody...

Napisany przez Torian
Pytając amatora i nie znając powodów ostatnich przeprowadzek: Czyżby bank obawiał się, że możesz znów musieć się przeprowadzić za kilka lat????

Oczywiście, chcę się przeprowadzić, ponieważ chcę przenieść się z wynajmowanego mieszkania do mieszkania własnościowego. Więc teraz bank musi się o to jeszcze raz martwić. Ja już nie będę musiał się przeprowadzać więcej, ponieważ związki zawodowe ustaliły (pisemnie), że pozostanę tutaj, gdzie jestem. Moje liczne przeprowadzki miały związek z pracą i potem sprawami prywatnymi. Często przeprowadzałem się prywatnie, ponieważ każdy kolejny wynajmujący był gorszy od poprzedniego. Zagrzybienie nie było usuwane, naprawa przeciekających rur trwała tygodniami, zanim zostały naprawione, i wiele innych problemów. Ponieważ żaden wynajmujący nie okazał się być tym ideałem, postanowiłem kupić własne mieszkanie, ponieważ wtedy muszę sam zadbać o wszystko. Jeśli to jest mój własny Dom, logiczne jest, że wolę inwestować w coś takiego niż w wynajęte mieszkanie. Obecna nieruchomość jest obecnie gruntownie remontowana i w przyszłych latach nie powinno się nic takiego dziać. To mieszkanie powinno pozostać moim domem aż do wieku emerytalnego. Ponadto zawsze opłaciłem wszystkie rachunki, podwójne czynsze, podwójne opłaty itp., nigdy nie byłem zaległy z płatnościami, dlatego uważam, że jest to bezczelność myśleć o czymś innym związkiem z licznymi przeprowadzkami. Rozmawiałem z Biurem Informacji Gospodarczej i powiedzieli mi to samo co moje obecne bank, że osoby, które często się przeprowadzają, zazwyczaj próbują uciekać przed rachunkami/wezwaniami do zapłaty, próbując coś ukryć. W ciągu ostatnich 6 lat przeprowadziłem się 3 razy, wcześniej niestety częściej, ponieważ ze względu na pracę, itd. Poza tym, bank i Biuro Informacji Gospodarczej niezależnie od siebie dali mi świetną radę, ponieważ miejsce, w którym aktualnie mieszkam, należy do bardzo złej okolicy, co również obniża ocenę kredytową. Dlatego powinienem przenieść się do lepszej okolicy. 1. Już znowu będę musiał się przeprowadzić 2. Jak rozpoznać, czy inna okolica odpowiada władzom 3. Kto zapewni mi, że moja ocena kredytowa faktycznie wzrośnie z tego powodu? Nikt, więc to kompletna bzdura, którą wmawiają.

Napisany przez Naseweis
Cześć Eigenheim, nie mogę zrozumieć twoich skarg. Finansowanie nie dojdzie do skutku, jeśli dochód netto nie pasuje. Jeśli istnieją większe obciążenia, długi itp. Jeśli istnieje wpis w Schufa. Ciągle wspominasz tylko o swojej wartości punktacji. Dlaczego nie podasz nam swojego miesięcznego dochodu netto i brutto. Wiek, stan cywilny, długi, kapitał własny, dzieci itp. A także do czego potrzebne jest finansowanie. Wtedy będziemy mieli lepszą możliwość udzielenia ci wskazówek. Pozdrawiam, Naseweis

Cześć, chcę zwrócić uwagę na wartość scoringu, ponieważ moje bank domagał (a właściwie obecny bank stale podkreślał), że z moją punktacją nie dostanę finansowania. Zarabiam 1755€ netto, jestem żonaty (rozdzielność majątkowa, dlatego finansuję sam), mam 30 lat, pracuję w tej samej firmie od 13 lat, nie mam żadnych długów/kredytów (zawsze spłacałem je z góry), dysponuję kapitałem własnym w wysokości 8000€ (choć mam jeszcze 1/3 spłaconego mieszkania, to jednak nie obciążam go), mam ubezpieczenie na życie, a potrzebuję 140 000€, inne opłaty pokryję z kapitału własnego. Mój obecny bank podkreślił wiele razy, że mimo braku negatywnych wpisów w BIK, z powodu punktacji żadne inne banki mi nie pomogą. Wciąż czekam na dostęp do informacji w BIK, mimo że złożyłem wniosek prawie 2 tygodnie temu… Powoli zaczynam wierzyć mojemu obecnemu bankowi. Nie wiem, dlaczego zawsze wszystko spłacałem od razu (np. kredyty), bo myślałem, że to zawsze dobrze wpływa na zdolność kredytową, a teraz zostałem pouczony inaczej ze względu na to wszystko.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Eigenheim123, jeśli chcesz dowiedzieć się, czy finansowanie jest możliwe, musisz złożyć konkretne zapytanie o finansowanie wraz z wszystkimi niezbędnymi dokumentami. Twierdzenie twojego banku, że wynik punktowy jest zbyt niski, mi nie wystarczy! Nie byłbyś pierwszym klientem, któremu bank powie, że się nie da, a inne banki chętnie wzięłyby udział w tym przedsięwzięciu! Jak słusznie zauważył Naseweis, na podstawie twoich tutaj złożonych twierdzeń nie można wyciągnąć żadnych wniosków, a przepraszam, jeśli narzekanie i niezadowolenie wobec swojego banku nie pomogą ci wyjść krok dalej. Skontaktuj się z pośrednikiem finansowym, który będzie w stanie ci pomóc. A jeśli nie znajdziesz takiej osoby, to po prostu napisz do mnie maila, na pewno będę mógł znaleźć satysfakcjonującą odpowiedź na twoje liczne pytania, nawet jeśli będzie to uzasadnienie, dlaczego nie można ci udzielić finansowania! W najlepszym przypadku można spełnić twoje życzenie, mimo opinii twojego banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata